settings icon
share icon

το βιβλίο Α' προς Κορινθίους επιστολή

Συγγραφέας: Στο Α' Κορινθίους 1:1, διαβάζουμε πως συγγραφέας της επιστολής είναι ο απόστολος Παύλος.

Χρονολογία συγγραφής: Η Α' προς Κορινθίους επιστολή γράφτηκε, κατά προσέγγιση, το 55 μ.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Ο απόστολος Παύλος ίδρυσε την εκκλησία στην Κόρινθο. Λίγα χρόνια αφού είχε φύγει από την Κόρινθο, ο απόστολος Παύλος άκουσε κάποιες ανησυχητικές αναφορές για την εκκλησία της Κορίνθου. Ήταν γεμάτοι υπερηφάνεια και δικαιολογούσαν τη σεξουαλική ανηθικότητα. Τα πνευματικά χαρίσματα χρησιμοποιούνταν με αταξία και υπήρχε ανεξέλεγκτη παρανόηση των βασικών χριστιανικών δογμάτων. Ο απόστολος Παύλος έγραψε την πρώτη του επιστολή στους Κορίνθιους σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την εκκλησία στo θεμέλιό της –τον Ιησού Χριστό.

Εδάφια-κλειδιά: Α' Κορινθίους 3:3: «γιατί εξακολουθείτε να ζείτε σαν άνθρωποι αυτού εδώ του κόσμου. Αφού υπάρχουν μεταξύ σας ζηλοτυπίες, φιλονικίες και διχόνοιες, αυτό δεν δείχνει ότι είστε άνθρωποι αυτού του κόσμου και ότι συμπεριφέρεστε όπως οι άλλοι άνθρωποι;» (ΝΜΒ)

Α' Κορινθίους 6:19-20: «Ή, δεν ξέρετε ότι το σώμα σας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος, που είναι μέσα σας, το οποίο έχετε από τον Θεό, και δεν είστε κύριοι του εαυτού σας; Επειδή αγοραστήκατε με τιμή· δοξάστε, λοιπόν, τον Θεό με το σώμα σας και με το πνεύμα σας, τα οποία είναι του Θεού.»

Α' Κορινθίους 10:31: «Είτε, λοιπόν, τρώτε είτε πίνετε είτε κάνετε κάτι, τα πάντα να τα κάνετε προς δόξαν του Θεού.»

Α' Κορινθίους 12:7: «Σε κάθε έναν, όμως, δίνεται η φανέρωση του Πνεύματος προς το συμφέρον.»

Α' Κορινθίους 13:4-7: «Η αγάπη μακροθυμεί, αγαθοποιεί· η αγάπη δεν φθονεί· η αγάπη δεν αυθαδιάζει, δεν υπερηφανεύεται, δεν φέρεται με απρέπεια, δεν ζητάει τα δικά της, δεν εξάπτεται, δεν συλλογίζεται το κακό· δεν χαίρεται στην αδικία, συγχαίρει όμως στην αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει.»

Α' Κορινθίους 15:3-4: «Επειδή, εν πρώτοις, σας παρέδωσα εκείνο το οποίο και παρέλαβα, ότι ο Χριστός πέθανε εξαιτίας των αμαρτιών μας σύμφωνα με τις γραφές·

και ότι θάφτηκε και ότι την τρίτη ημέρα αναστήθηκε σύμφωνα με τις γραφές.»

Σύντομη σύνοψη: Η εκκλησία της Κορίνθου μαστιζόταν από διαιρέσεις. Οι πιστοί της Κορίνθου ήταν χωρισμένοι σε ομάδες που έδειχναν προτίμηση σε συγκεκριμένους πνευματικούς ηγέτες (Α' Κορινθίους 1:12, 3:1-6). Ο Παύλος προτρέπει τους Κορίνθιους πιστούς να είναι ενωμένοι ένεκα της αφοσίωσης στον Χριστό (Α' Κορινθίους 3:21-23). Πολλοί μέσα στην εκκλησία ήταν ουσιαστικά σύμφωνοι με μια ανήθικη σχέση (Α' Κορινθίους 5:1-2). Ο Παύλος τους πρόσταξε ν' αποβάλλουν τον κακό άνδρα από την εκκλησία (Α' Κορινθίους 5:13). Οι πιστοί της Κορίνθου οδηγούσαν ο ένας τον άλλο στα δικαστήρια (Α' Κορινθίους 6:1-2). Ο Παύλος δίδαξε τους Κορίνθιους πως θα ήταν προτιμότερο ν' αδικούνται από το να καταστρέφεται η μαρτυρία τους για τον Χριστό (Α' Κορινθίους 6:3-8).

Ο Παύλος έδωσε οδηγίες στην εκκλησία της Κορίνθου για τον γάμο και την αγαμία (κεφάλαιο 7), για την τροφή που προσφερόταν θυσία στα είδωλα (κεφάλαια 8 και 10), για τη χριστιανική ελευθερία (κεφάλαιο 9), για το κάλυμμα των γυναικών (Α' Κορινθίους 11:1-16), για το Δείπνο του Κυρίου (Α' Κορινθίους 11:17-34), για τα πνευματικά χαρίσματα (κεφάλαια 12-14) και ανέπτυξε το θέμα της ανάστασης (κεφάλαιο 15). Ο Παύλος οργάνωσε την Α' επιστολή προς Κορινθίους απαντώντας σε ερωτηματικά των Κορίνθιων πιστών που τον είχαν ρωτήσει και ανταποκρινόμενος στις απρεπείς συμπεριφορές και εσφαλμένες αντιλήψεις που είχαν αποδεχτεί.

Συνδέσεις: Στο κεφάλαιο 10 της Α' Κορινθίους επιστολής, ο Παύλος χρησιμοποίησε την ιστορία της περιπλάνησης των Ισραηλιτών στην έρημο για να εξηγήσει στους Κορίνθιους πιστούς την ανοησία της κατάχρησης της ελευθερίας και τον κίνδυνο της υπερβολικής αυτοπεποίθησης. Μόλις τους είχε προειδοποιήσει για την έλλειψη αυτοπειθαρχίας (Α' Κορινθίους 9:24-27). Συνεχίζει με το να περιγράφει τους Ισραηλίτες που, παρά την εμπειρία τους να έχουν δει τόσα θαύματα του Θεού και την φροντίδα Του γι' αυτούς -τον χωρισμό της ερυθράς Θάλασσας, τη θαυματουργική προμήθεια του μάννα από τον ουρανό και του νερού από τον βράχο- έκαναν κατάχρηση της ελευθερίας τους, επαναστάτησαν ενάντια στον Θεό κι έπεσαν στην ανηθικότητα και την ειδωλολατρία. Ο Παύλος προτρέπει την εκκλησία της Κορίνθου να σημειώσει το παράδειγμα των Ισραηλιτών και ν' αποφύγει τη λαγνεία και τη σεξουαλική ανηθικότητα (εδ. 6-8)· να μην δοκιμάζουν τον Χριστό και να μην γογγύζουν (εδ. 9-10). Δες, Αριθμοί 11:4, 34, 25:1-9, Έξοδος 16:2, 17:2, 7.

Πρακτική εφαρμογή: Πολλά από τα προβλήματα και τα ερωτηματικά της εκκλησίας της Κορίνθου είναι παρόμοια με αυτά που απασχολούν και τη σημερινή εκκλησία. Οι εκκλησίες σήμερα, ακόμη παλεύουν με διαιρέσεις, ανηθικότητα και τη χρήση των πνευματικών χαρισμάτων. Η Α' επιστολή προς Κορινθίους, θα μπορούσε κάλλιστα να είχε γραφτεί για τη σημερινή εκκλησία και καλά θα κάναμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις προειδοποιήσεις του Παύλου και να τις εφαρμόσουμε στον εαυτό μας. Παρά τις όποιες επιπλήξεις και διορθώσεις, η Α' Κορινθίους οδηγεί την προσοχή μας πίσω, εκεί που θα έπρεπε να είναι –στον Χριστό. Η γνήσια χριστιανική αγάπη είναι η απάντηση σε πολλά προβλήματα (κεφάλαιο 13). Μια σωστή κατανόηση της ανάστασης του Χριστού, όπως αποκαλύπτει το κεφάλαιο 15, και κατά συνέπεια μια σωστή κατανόηση της δικής μας ανάστασης, είναι η θεραπεία για ό,τι μας χωρίζει και μας νικά.

English



Επισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο Α' προς Κορινθίους επιστολή
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries