settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιο είναι το δόγμα της επάρκειας της Αγίας Γραφής; Τι σημαίνει ότι η Αγία Γραφή είναι επαρκής;

Απάντηση


Το δόγμα της επάρκειας της Γραφής είναι ένα βασικό αξίωμα της χριστιανικής πίστης. Λέγοντας πως οι Γραφές είναι επαρκείς εννοούμε πως η Αγία Γραφή είναι ό,τι χρειαζόμαστε ώστε να εξοπλιστούμε για μια ζωή πίστης και υπηρεσίας. Μας παρέχει μια σαφή παρουσίαση του σκοπού του Θεού ν' αποκαταστήσει τη διαρρηγμένη σχέση Του με την ανθρωπότητα δια του Υιού Του, του Ιησού Χριστού. Η Αγία Γραφή μας διδάσκει για την πίστη, την εκλογή και τη σωτηρία δια του θανάτου του Ιησού Χριστού πάνω στο σταυρό και της ανάστασής Του. Κανένα άλλο κείμενο δεν είναι απαραίτητο για να γίνει κατανοητή η καλή αυτή αγγελία, ούτε απαιτούνται άλλα γραπτά για να μας εξοπλίσουν για μια ζωή πίστης.

Όταν ως χριστιανοί μιλάμε για τις «Γραφές» εννοούμε την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Ο απόστολος Παύλος έγραψε πως οι Γραφές «μπορούν να σε σοφίσουν σε σωτηρία διαμέσου της πίστης εν Χριστώ Ιησού. Ολόκληρη η γραφή είναι θεόπνευστη και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που γίνεται με δικαιοσύνη· για να είναι ο άνθρωπος του Θεού τέλειος, ετοιμασμένος για κάθε έργο αγαθό.» (Β΄ Τιμόθεον 3:15-17). Αν η Γραφή είναι «θεόπνευστη», τότε δεν πηγάζει από τον άνθρωπο. Αν και γράφτηκε από ανθρώπους, «οδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα, μίλησαν οι άγιοι άνθρωποι του Θεού» (Β΄ Πέτρου 1:21). Κανένα ανθρώπινο σύγγραμμα δεν είναι επαρκές να μας καταρτίσει για κάθε καλό έργο· μόνο ο λόγος του Θεού μπορεί να το κάνει αυτό. Επιπρόσθετα, αν οι Γραφές είναι επαρκείς να μας καταρτίσουν πλήρως, τότε δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο.

Το 2ο κεφάλαιο της προς Κολοσσαείς επιστολής προβάλλει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει μια εκκλησία όταν η επάρκεια της Γραφής αμφισβητείται ή όταν οι Γραφές ανακατεύονται με μη βιβλικά κείμενα. Ο Παύλος προειδοποίησε την εκκλησία στις Κολοσσές, «Βλέπετε μη σας εξαπατήσει κάποιος διαμέσου της φιλοσοφίας και της μάταιης απάτης, σύμφωνα με την παράδοση των ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία του κόσμου, και όχι σύμφωνα με τον Χριστό.» (Κολοσσαείς 2:8). Ο Ιούδας είναι ακόμη περισσότερο ευθύς: «Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω κάθε επιμέλεια να σας γράφω για την κοινή σωτηρία, αναγκάστηκα να σας γράψω, προτρέποντας στο να αγωνίζεστε για την πίστη, η οποία μια φορά για πάντα παραδόθηκε στους αγίους.» (Ιούδα 1:3). Σημείωσε τη φράση «μια φορά για πάντα». Αυτό κάνει σαφές πως κανένα άλλο γραπτό, ασχέτως του πόσο ευσεβής είναι ο ποιμένας, ο θεολόγος ή η εκκλησιαστική κοινότητα από την οποία προέρχεται, δεν πρέπει να κριθεί ως ισοδύναμο με τον λόγο του Θεού ή συμπληρωματικό του. Η Αγία Γραφή περιέχει όλα όσα είναι απαραίτητα για τον πιστό ώστε να κατανοήσει τον χαρακτήρα του Θεού, τη φύση του ανθρώπου και τα δόγματα της αμαρτίας, του Ουρανού, της κόλασης και της σωτηρίας δια του Ιησού Χριστού.

Ίσως τα πλέον δυνατά εδάφια στο θέμα της επάρκειας της Γραφής προέρχονται από το βιβλίο των Ψαλμών. Στον Ψαλμό 19:7-14, ο Δαβίδ αγάλλεται στον λόγο του Θεού και δηλώνει πως είναι άμωμος, αξιόπιστος, λαμπρός, αληθινός, δίκαιος και φωτίζει. Από τη στιγμή που η Αγία Γραφή είναι «άμωμη», κανένα άλλο γραπτό κείμενο δεν είναι απαραίτητο.

Η επάρκεια των Γραφών δέχεται επίθεση σήμερα, και είναι λυπηρό πως η επίθεση πολύ συχνά προέρχεται μέσα από τις εκκλησίες μας. Κοσμικές τεχνικές διοίκησης, μέθοδοι προσέλκυσης πλήθους, ψυχαγωγία, έξω-βιβλικές αποκαλύψεις, μυστικισμός και ψυχολογική συμβουλευτική, όλα δηλώνουν πως η Γραφή και οι αρχές της δεν επαρκούν για τη χριστιανική ζωή. Αλλά ο Ιησούς είπε, «τα δικά μου πρόβατα ακούν τη φωνή μου, και εγώ τα γνωρίζω, και με ακολουθούν» (Ιωάννης 10:27). Η φωνή Του είναι το παν που χρειαζόμαστε ν' ακούμε και οι Γραφές είναι η φωνή Του, πλήρης και τελείως επαρκής.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιο είναι το δόγμα της επάρκειας της Αγίας Γραφής; Τι σημαίνει ότι η Αγία Γραφή είναι επαρκής;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries