settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς υποτασσόμαστε στον Θεό;

Απάντηση


Η λέξη υποτάσσω είναι σύνθετη. Αποτελείται από την πρόθεση υπό, που σημαίνει «κάτω» και το ρήμα τάσσω, που σημαίνει «τοποθετώ». Το πλήρες νόημα της λέξης είναι «τάσσω υποκάτω, φέρω υπό την εξουσία μου» και στην παθητική φωνή «υποτάσσομαι, ακολουθώ». Η λέξη χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικός όρος με την σημασία «τοποθετώ ομάδα οπλιτών σε στρατιωτικό σχηματισμό υπό την διαταγή ενός επικεφαλής». Η λέξη αυτή αποτελεί έναν θαυμάσιο ορισμό του τι σημαίνει «υποτάσσομαι» στον Θεό. Σημαίνει πως τοποθετώ τον εαυτό μου υπό την εντολή τού Θεού και δεν ζω σύμφωνα με τον παλιό μου τρόπο που βασίζονταν στην ανθρώπινη οπτική. Πρόκειται για την διαδικασία παράδοσης τής θέλησής μου σ’ αυτήν του Πατέρα.

Οι Γραφές λένε πολλά σχετικά με την υποταγή στις «ανώτερες δυνάμεις». Υπάρχει αναφορά στην σύσταση αρχών που ο Θεός έχει ορίσει στον κόσμο μας — η κυβέρνηση και οι ηγέτες, σε όποιο αξίωμα και αν αναφέρονται, που ο Θεός έχει τοποθετήσει να έχουν εξουσία πάνω μας στην γη. Η αρχή αυτή διδάσκεται σε περικοπές όπως η Ρωμαίους 13:1-7, Εβραίους 13:17, Α΄ Πέτρου 2:13-14 και Τίτος 3:1. Η αρχή είναι ότι η στάση τής υπακοής προς τους ασκούντες εξουσία επάνω μας, όποια και αν είναι αυτή, θα φέρει προσωρινή ευλογία σε πραγματικό χρόνο εδώ και τώρα, για τους πιστούς, και ανταμοιβή μελλοντικά. Η ύψιστη εξουσία είναι ο Θεός και αναθέτει εξουσία σε άλλους· έτσι, προκειμένου να υποταχθούμε στον Θεό, υποτασσόμαστε στην εξουσία που έχει θέσει πάνω μας. Θα παρατηρήσεις ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις που κάνουν διάκριση μεταξύ καλής και κακής εξουσίας ή ακόμη μεταξύ δίκαιης και άδικης. Καλούμαστε να είμαστε ταπεινοί και να υπακούμε «ως εις τον Κύριο».

Η Γραφή μάς λέει, επίσης, να υποταχθούμε στον Θεό (Ιακώβου 4:7). Διαβάζουμε στην Εφεσίους πως ως χριστιανοί «ο ένας θα υποτάσσεται στον άλλον με φόβο Θεού» (Εφεσίους 5:21). Διαβάζουμε ακόμη ότι η σύζυγος πρέπει να υποτάσσεται στον άνδρα της όπως στον Κύριο, και ο σύζυγος πρέπει να «αγαπάει» την γυναίκα του (Εφεσίους 5:22-25). Ο απόστολος Πέτρος γράφει, «Οι νεότεροι υποταχθείτε στους πρεσβύτερους· όλοι, μάλιστα, καθώς θα υποτάσσεστε ο ένας στον άλλον, ντυθείτε την ταπεινοφροσύνη· επειδή, «ο Θεός αντιτάσσεται στους υπερήφανους, στους ταπεινούς, όμως, δίνει χάρη». (Α΄ Πέτρου 5:5). Το θέμα εδώ είναι η ταπείνωση. Δεν μπορεί κάποιος να υποταχθεί στον Θεό χωρίς ταπείνωση. Η υπακοή απαιτεί να ταπεινωθούμε και να παραδοθούμε στην εξουσία κάποιου άλλου, και μας λέει ότι ο Θεός αντιστέκεται στους υπερήφανους —το αντίθετο τών ταπεινών— και στην αλαζονεία που τρέφει αυτήν την υπερηφάνεια.

Συνεπώς, είναι επιλογή μας το να έχουμε ταπεινή και υποταγμένη καρδιά. Αυτό σημαίνει ότι ως αναγεννημένοι πιστοί, επιλέγουμε καθημερινά να υποτασσόμαστε στον Θεό για το έργο που κάνει το Αγιο Πνεύμα μέσα μας, να «γίνουμε όμοιοι με την εικόνα τού Χριστού». Ο Θεός θα χρησιμοποιήσει τις περιστάσεις τής ζωής μας για να μας δώσει τις ευκαιρίες να υποταχθούμε σ’ Αυτόν (Ρωμαίους 8:28-29). Ο πιστός, κατόπιν, δέχεται την χάρη και την προμήθειά Του για να περπατάει σύμφωνα με το Πνεύμα και όχι ν’ ακολουθεί τον τρόπο τής παλιάς του φύσης. Το έργο αυτό πραγματοποιείται ενώ επιλέγουμε να εφαρμόσουμε τον λόγο τού Θεού και μαθαίνουμε τι μας παρέχει ο Θεός εν Χριστώ Ιησού. Από την στιγμή που αναγεννιόμαστε, έχουμε όλα όσα ο Θεός μάς παρέχει εν Χριστώ, για να ωριμάσουμε στην πίστη· πρέπει όμως να επιλέξουμε να μάθουμε σχετικά με τις παροχές αυτές μελετώντας τον λόγο τού Θεού και εφαρμόζοντας τον στην καθημερινή μας πορεία.

Πρέπει να επιλέξουμε να υποταχθούμε στον Θεό, για την διαδικασία τής μάθησης ώστε ν’ αυξηθούμε πνευματικά. Είναι μια διαδικασία που άρχισε όταν δεχθήκαμε την σωτηρία και συνεχίζεται με κάθε επιλογή που κάνουμε για να υποταχθούμε στον Θεό. Η διαδικασία θα συνεχίζεται μέχρι ο Κύριος να έρθει ξανά ή να μας καλέσει κοντά Του. Το θαυμάσιο πράγμα είναι τούτο, όπως γράφει εύστοχα ο απόστολος Παύλος, «Και όλοι εμείς, βλέποντας σαν μέσα σε κάτοπτρο τη δόξα τού Κυρίου, με ξεσκεπασμένο πρόσωπο, μεταμορφωνόμαστε στην ίδια εικόνα, από δόξα σε δόξα, ακριβώς όπως από του Πνεύματος τού Κυρίου.» (Β΄ Κορινθίους 3:18).

Ο Θεός δεν απαιτεί από μας υποταγή διότι είναι τύραννος αλλά διότι είναι Πατέρας αγάπης και γνωρίζει ποιο είναι το καλύτερο για μας. Οι ευλογίες και η ειρήνη που κερδίζουμε καθώς παραδινόμαστε ταπεινά και υποτασσόμαστε στον Θεό καθημερινά, αποτελούν δώρα της χάρης Του που όμοιά τους δεν υπάρχουν σ’ αυτόν τον κόσμο.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς υποτασσόμαστε στον Θεό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries