settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει να γίνεσαι σκάνδαλο σε κάποιον άλλον;

Απάντηση


Εν μέσω μιας σειράς νόμων που ρυθμίζουν το πώς αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας, συναντάμε την εντολή, «Δεν θα κακολογήσεις τον κουφό, και μπροστά στον τυφλό δεν θα βάλεις πρόσκομμα, αλλά θα φοβηθείς τον Θεό σου. Εγώ είμαι ο Κύριος.» (Λευϊτικό 19:14). Είναι προφανώς απάνθρωπο να βάλεις μια πέτρα ή ένα τούβλο μπροστά σ’ έναν τυφλό, αλλά η Καινή Διαθήκη παίρνει το πρακτικό ρητό και το μετατρέπει σε πνευματική μεταφορά.

Όταν ο Πέτρος επέπληξε τον Ιησού, αποκρούοντας την σταύρωση ως μελλοντικό γεγονός, ο Ιησούς είπε, «Πήγαινε πίσω μου, σατανά, μου είσαι σκάνδαλο· επειδή δεν φρονείς τα πράγματα του Θεού, αλλά εκείνα των ανθρώπων.» (Ματθαίος 16:23). Ο Πέτρος προσπάθησε, υπό την επιρροή τού Σατανά, να φέρει περισπασμό στον Ιησού απ’ αυτό που έπρεπε να πράξει. Προσπάθησε να βάλει πρόσκομμα στο μονοπάτι Του που οδηγούσε στην σταύρωση. Ο Παύλος επαναλαμβάνει την ιδέα: «…εμείς, όμως, κηρύττουμε Χριστό σταυρωμένο, για μεν τους Ιουδαίους σκάνδαλο, για δε τους Έλληνες μωρία» (Α΄ Κορινθίους 1:23). Η ιδέα ότι ο Μεσσίας θα σταυρωνόταν ήταν σκάνδαλο για τους Ιουδαίους — πάνω της σκόνταφταν οι ιδέες τους αναφορικά με το πώς θα ήταν ο Μεσσίας.

Τις περισσότερες φορές, όμως, το «σκάνδαλο» αναφέρεται σε κάτι ή κάποιον που εμποδίζει έναν συνάνθρωπό του να συνάψει σχέση με τον Θεό. Στον Ματθαίο 18:5-7, ο Ιησούς λέει, «Και όποιος δεχθεί ένα τέτοιο παιδάκι στο όνομά μου, δέχεται εμένα. Οποιος, όμως, σκανδαλίσει ένα απ’ αυτά τα μικρά που πιστεύουν σε μένα, τον συμφέρει να κρεμάσει στο λαιμό του μια μυλόπετρα και να καταποντιστεί στο πέλαγος τής θάλασσας. Αλλοίμονο στον κόσμο για τα σκάνδαλα· επειδή τα σκάνδαλα είναι ανάγκη να έρθουν· όμως, αλλοίμονο στον άνθρωπο εκείνον, διαμέσου του οποίου έρχεται το σκάνδαλο.». Όπως θα ήταν καλύτερα να κόψει κάποιος το χέρι του παρά να αμαρτήσει (Ματθαίος 18:8), στην θεώρηση της Βασιλείας, θα ήταν καλύτερα κάποιος να πνιγεί παρά να οδηγήσει ένα παιδί στην αμαρτία. Παρομοίως, στην Ρωμαίους 14:13, ο Παύλος δείχνει πως μόνον ο Θεός κρίνει· δεν πρέπει να κρίνουμε τους άλλους αλλά να μας νοιάζει ότι δεν τους οδηγούμε στην αμαρτία για την οποία τόσο πολύ ανησυχούμε.

Σκάνδαλα, ακόμη, ανακύπτουν όταν το μονοπάτι γίνεται περισσότερο αμφίβολο. Η ώριμη χριστιανική ζωή επιτρέπει κάποιες ελευθερίες που φαίνονται αντίθετες με την υπάκουη, πειθαρχημένη πίστη. Οι Κορίνθιοι ανησυχούσαν για το αν θα έτρωγαν κρέας που είχε προσφερθεί στα είδωλα. Τα σύγχρονα ζητήματα περιλαμβάνουν την ανησυχία μας για το αν πίνουμε με μέτρο οινοπνευματώδη ποτά ή αν χορεύουμε. «Όμως, προσέχετε μήπως αυτή η εξουσία σας γίνει πρόσκομμα στους ασθενείς» (Α΄ Κορινθίους 8:9). Η ελευθερία μας δεν μπορεί να στοιχίσει την πορεία του άλλου με τον Θεό. Αν κάτι που επιτρέπει ο Θεός, οδηγήσει έναν συνάνθρωπό μας στην αμαρτία, οφείλουμε να το αποφύγουμε. Εχουμε μεγάλη ελευθερία ως χριστιανοί, αλλά η μεγαλύτερη ελευθερία είναι να λογαριάσουμε το καλό τών άλλων υπεράνω της δικής μας ευημερίας.

Προσέχω να μην γίνω σκάνδαλο σημαίνει ότι δεν οδηγώ κάποιον στην αμαρτία. Το πώς αυτό επιτυγχάνεται εξαρτάται από την περίσταση και τις καρδιές των συνανθρώπων γύρω μας. Η ασφάλεια που έχουμε στην αγάπη και στην πρόνοια του Θεού, τώρα και αιωνίως, μας επιτρέπουν να εκδηλώνουμε ενδιαφέρον υπέρ των αδυνάτων — εκείνων που χρειάζονται μια ιδιαίτερη ενθάρρυνση για να κατανοήσουν ποιος είναι ο Θεός. Σε μερικές περιπτώσεις αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε εκείνες τις ελευθερίες που φανερώνουν ότι ο Θεός είναι Θεός χάρης. Σε άλλες, σημαίνει ότι πειθαρχούμε τον εαυτό μας με σκοπό να οικοδομήσουμε αδύναμους πιστούς και όχι να τους ωθήσουμε να βιώσουν κάποια ελευθερία για την οποία δεν είναι ακόμη έτοιμοι. Πάντοτε, όμως, σημαίνει πως δεν ωθούμε κάποιον να ενεργήσει με τρόπο που η Γραφή χαρακτηρίζει ξεκάθαρα ως αμαρτία.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει να γίνεσαι σκάνδαλο σε κάποιον άλλον;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries