settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Αγία Γραφή για τον πνευματικό πόλεμο;

Απάντηση


Υπάρχουν δυο βασικά λάθη όσον αφορά τον πνευματικό πόλεμο: να δίνουμε μεγάλη έμφαση και να τον υποτιμούμε. Μερικοί κατηγορούν για κάθε αμαρτία, για κάθε διαμάχη, και για κάθε πρόβλημα τα δαιμόνια που πρέπει να εκβληθούν. Άλλοι αγνοούν εντελώς το βασίλειο του σκότους, και το γεγονός ότι η Αγία Γραφή μας πληροφορεί ότι η μάχη μας είναι ενάντια στις πονηρές δυνάμεις. Το κλειδί για νίκη στον πνευματικό πόλεμο είναι να έχουμε Βιβλική ισορροπία. Ο Ιησούς μερικές φορές εξέβαλλε δαιμόνια από ανθρώπους, και μερικές φορές θεράπευσε ανθρώπους χωρίς να αναφέρει τίποτα για δαίμονες. Ο Απόστολος Παύλος δίνει οδηγίες στους Χριστιανούς να πολεμούν την αμαρτία που υπάρχει μέσα τους (Ρωμαίους 6), και να πολεμούν τον πονηρό (Εφεσίους 6:10-18).

Η Εφεσίους 6:10-12 διακηρύττει, « Τέλος, πάρτε δύναμη από την ένωσή σας με τον Κύριο κι από τη μεγάλη του ισχύ. Ντυθείτε με την πανοπλία που δίνει ο Θεός, για να μπορέσετε ν` αντιμετωπίσετε τα τεχνάσματα του διαβόλου. Γιατί δεν έχουμε να παλέψουμε με ανθρώπους αλλά με αρχές και εξουσίες, δηλαδή με τους κυρίαρχους του σκοτεινού τούτου κόσμου, τα πονηρά πνεύματα που βρίσκονται ανάμεσα στη γη και στον ουρανό». Αυτή η περικοπή μας διδάσκει μερικές κρίσιμες αλήθειες: (1) Μπορούμε να είμαστε δυνατοί μόνο με τη δύναμη του Θεού, (2) Η πανοπλία του Θεού μας προστατεύει, (3) Η μάχη μας είναι ενάντια στις δυνάμεις του πονηρού.

(1) Ένα καλό παράδειγμα γι αυτό είναι ο αρχάγγελος Μιχαήλ στο βιβλίο του Ιούδα στίχος 9. Ο Μιχαήλ, ενδεχομένως ο πιο δυνατός από όλους τους αγγέλους του Θεού, δεν επιτίμησε τον Σατανά με τη δική του δύναμη, αλλά είπε, « Ο Κύριος να σε επιτιμήσει!» Η Αποκάλυψη 12:7-8 αναφέρει ότι στους έσχατους καιρούς, ο Μιχαήλ θα νικήσει το Σατανά. Παρ` όλα αυτά, όταν ήρθε σε σύγκρουση με τον Σατανά, ο Μιχαήλ επιτίμησε τον Σατανά στο όνομα και με την εξουσία του Θεού, όχι τη δική του. Μόνο μέσω της σχέσης μας με τον Ιησού Χριστό εμείς, σαν Χριστιανοί, έχουμε κάποια εξουσία πάνω στο Σατανά και τα δαιμόνιά του. Μόνο στο Όνομά Του έχει δύναμη η επιτίμησή μας.

(2) Στην Εφεσίους 6:13-18 έχουμε μια περιγραφή της πανοπλίας που μας δίνει ο Θεός. Πρέπει να σταθούμε σταθεροί με (α) τη ζώνη της αλήθειας, (β) το θώρακα της δικαιοσύνης, (γ) το άγγελμα της ειρήνης, (δ) την ασπίδα της πίστης, (ε) την περικεφαλαία της σωτηρίας, (στ) τη μάχαιρα του Πνεύματος, και (ζ) την προσευχή δια του Αγίου Πνεύματος. Τι αντιπροσωπεύουν για μας στον πνευματικό μας πόλεμο αυτά τα κομμάτια της πνευματικής πανοπλίας; Πρέπει να λέμε την αλήθεια ενάντια στα ψέματα του Σατανά. Πρέπει να αναπαυόμαστε στο γεγονός ότι ανακηρυχτήκαμε δίκαιοι εξ` αιτίας της θυσίας του Χριστού για μας. Πρέπει να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο ανεξάρτητα από την αντίσταση που συναντούμε. Δεν πρέπει να ταλαντευόμαστε στην πίστη, όσο δυνατές κι αν είναι οι επιθέσεις εναντίον μας. Η βασική μας άμυνα είναι η βεβαιότητα που έχουμε για τη σωτηρία μας, και το γεγονός ότι οι πονηρές πνευματικές δυνάμεις δεν μπορούν να μας το αφαιρέσουν αυτό. Το επιθετικό μας όπλο είναι ο Λόγος του Θεού, όχι η δική μας γνώμη και τα συναισθήματά μας. Πρέπει να ακολουθούμε το παράδειγμα του Ιησού και να αναγνωρίσουμε ότι μερικές πνευματικές νίκες γίνονται εφικτές μόνο με την προσευχή.

Ο Ιησούς είναι το βασικό μας παράδειγμα για τον πνευματικό πόλεμο. Παρατηρείστε πώς αντιμετώπιζε ο Ιησούς κατ` ευθείαν επιθέσεις από τον Σατανά: « Τότε ο Ιησούς οδηγήθηκε από το Πνεύμα στην έρημο για να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς του διαβόλου. Σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες δεν έφαγε τίποτε ο Ιησούς. Ύστερα όμως πείνασε. Τότε εμφανίστηκε αυτός που βάζει σε πειρασμό τους ανθρώπους και του είπε: « Αν είσαι Υιός του Θεού, πες να γίνουν αυτές οι πέτρες ψωμιά». Ο Ιησούς όμως του αποκρίθηκε: « Ο άνθρωπος, λέει η Γραφή, δε ζει μόνο με ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού». Ύστερα τον οδήγησε ο διάβολος στην άγια πόλη, την Ιερουσαλήμ, και τον έστησε στο πιο ψηλό μέρος του ναού και του είπε: « Αν είσαι Υιός του Θεού, πέσε κάτω. Γιατί η Γραφή λέει: Θα δώσει εντολή για σένα στους αγγέλους του και θα σε σηκώσουν στα χέρια τους, για να μη σκοντάψει σε πέτρα το πόδι σου». Μα ο Ιησούς του είπε: « Αλλού, όμως, λέει η Γραφή: δεν πρέπει να βάλεις σε δοκιμασία τον Κύριο, το Θεό σου». Πάλι τον οδήγησε ο διάβολος σ` ένα πολύ ψηλό βουνό και του έδειξε όλα τα βασίλεια και τη λαμπρότητά τους. Ύστερα του είπε: « Όλα αυτά θα σου τα δώσω, αν πέσεις και με προσκυνήσεις». Ο Ιησούς όμως του απάντησε: « Φύγε από μπροστά μου, σατανά! Η Γραφή το λέει καθαρά: μόνο τον Κύριο το Θεό σου θα προσκυνάς και μόνο αυτόν θα λατρεύεις». Τότε ο διάβολος άφησε τον Ιησού, και άγγελοι του Θεού ήρθαν και τον υπηρετούσαν» (Κατά Ματθαίον 4:1-11). Ο καλύτερος τρόπος για να πολεμήσεις τον Σατανά είναι ο τρόπος που μας έδειξε ο Ιησούς κι αυτός είναι να αναφέρεις αποσπάσματα από τη Γραφή γιατί ο διάβολος δεν μπορεί να τα βάλει με τη μάχαιρα του Πνεύματος, τον Λόγο του Ζωντανού Θεού.

Ένα παράδειγμα για το πώς να μην εμπλεκόμαστε σε πνευματικό πόλεμο είναι οι εφτά γιοι του Σκευά. « Μερικοί από τους περιοδεύοντες Ιουδαίους εξορκιστές επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν το όνομα του Κυρίου Ιησού ς` αυτούς που είχαν πνεύματα πονηρά, και έλεγαν: Σας εξορκίζουμε στο όνομα του Ιησού, που κηρύττει ο Παύλος. Αυτό το έκαναν και οι εφτά γιοι κάποιου Σκευά, Ιουδαίου αρχιερέα. Το πονηρό πνεύμα όμως τους είπε: Τον Ιησού τον γνωρίζω και τον Παύλο τον ξέρω, εσείς όμως ποιοι είστε; Και ορμώντας πάνω τους ο άνθρωπος μέσα στον οποίο ήταν το πονηρό πνεύμα, τους έριξε κάτω και τους κακοποίησε τόσο, ώστε να φύγουν από το σπίτι εκείνο γυμνοί και τραυματισμένοι» (Πράξεις 19:13-16). Ποιο ήταν το πρόβλημα; Οι εφτά γιοι του Σκευά χρησιμοποιούσαν το όνομα του Ιησού. Αυτό δεν είναι αρκετό. Οι εφτά γιοι του Σκευά δεν είχαν σχέση με τον Ιησού, επομένως τα λόγια τους στερούνταν οποιαδήποτε δύναμη ή εξουσία. Οι εφτά γιοι του Σκευά βασίστηκαν σε μια μεθοδολογία. Δεν βασίζονταν στον Ιησού, και δεν χρησιμοποιούσαν το Λόγο του Θεού στον πνευματικό τους πόλεμο. Σαν αποτέλεσμα, δέχτηκαν ένα ταπεινωτικό ξυλοδαρμό. Είθε να μάθουμε από το κακό τους παράδειγμα και να αντιμετωπίζουμε τον πνευματικό πόλεμο όπως περιγράφει η Αγία Γραφή.

Συγκεφαλαιώνοντας, ποια είναι τα κλειδιά για επιτυχία στον πνευματικό πόλεμο; Πρώτον, βασιζόμαστε στη δύναμη του Θεού, όχι στη δική μας. Δεύτερον, επιτιμούμε στο Όνομα του Ιησού, όχι το δικό μας. Τρίτον, προστατεύουμε τον εαυτό μας με την πανοπλία του Θεού. Τέταρτον, διεξάγουμε πόλεμο με τη μάχαιρα του Πνεύματος – το Λόγο του Θεού. Τέλος, θυμόμαστε ότι κάθε αμαρτία ή πρόβλημα δεν είναι δαιμονικό ώστε να χρειάζεται επιτίμηση. «Εμείς όμως υπερνικούμε μέσα απ` όλες αυτές τις δυσκολίες με τη βοήθεια του Χριστού, ο οποίος μας αγάπησε» (Ρωμαίους 8:37).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Αγία Γραφή για τον πνευματικό πόλεμο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries