settings icon
share icon
Ερώτηση

Πνευματικά οχυρώματα – ποια είναι η βιβλική θεώρηση;

Απάντηση


Η λέξη οχυρώματα συναντάται μία φορά στην Καινή Διαθήκη όπου χρησιμοποιείται μεταφορικά από τον απόστολο Παύλο για να περιγράψει τη χριστιανική πνευματική μάχη: «Γιατί μπορεί να ζούμε μέσα στον κόσμο, δεν πολεμάμε όμως με όπλα κοσμικά. Τα όπλα με τα οποία πολεμάμε εμείς δεν είναι κοσμικά, αλλά έχουν τη δύναμη από τον Θεό να γκρεμίζουν οχυρά. Με αυτά ανατρέπουμε ψεύτικους ισχυρισμούς.» (Β΄ Κορινθίους 10:3-4, ΝΜΒ) Η περικοπή αυτή αποκαλύπτει τα ακόλουθα γεγονότα σχετικά με τον πνευματικό πόλεμο:

1) Η μάχη μας δεν διεξάγεται με τον τρόπο που μάχεται ο κόσμος· δεν μας απασχολούν οι γήινες στρατηγικές.

2) Τα όπλα μας δεν είναι φυσικά, γιατί ο πόλεμος είναι πνευματικός στη φύση του. Αντί για πιστόλια και άρματα, τα όπλα μας είναι αυτά που περιλαμβάνει η «πανοπλία του Θεού», «ζωστείτε την αλήθεια σαν ζώνη στη μέση σας· φορέστε σαν θώρακα τη δικαιοσύνη. Για υποδήματα στα πόδια σας βάλτε την ετοιμότητα να διακηρύξετε το χαρούμενο άγγελμα της ειρήνης. Εκτός απ' όλα αυτά, κρατάτε πάντα την πίστη σαν ασπίδα, πάνω στην οποία θα μπορέσετε να σβήσετε τα φλογισμένα βέλη του πονηρού. Η σωτηρία ας είναι περικεφαλαία σας, και ο λόγος του Θεού η μάχαιρα που σας δίνει το Πνεύμα.» (Εφεσίους 6:14-17, ΝΜΒ)

3) Η δύναμή μας προέρχεται μόνο από τον Θεό.

4) Το σχέδιο του Θεού είναι να γκρεμίσουμε τα πνευματικά οχυρά.

Ποια είναι αυτά τα «οχυρά» που αντιμετωπίζουμε; Στο επόμενο εδάφιο ο Παύλος ερμηνεύει τη μεταφορά: «Με αυτά ανατρέπουμε ψεύτικους ισχυρισμούς και κάθε τι που ορθώνεται με αλαζονεία εναντίον της γνώσεως του Θεού. Με αυτά αιχμαλωτίζουμε κάθε σκέψη και την κάνουμε να υπακούει στον Χριστό.» (Β΄ Κορινθίους 10:5) Οι «ισχυρισμοί» είναι οι φιλοσοφίες, τα επιχειρήματα και τα σχήματα του κόσμου. «Το κάθε τι που ορθώνεται» έχει σχέση με οτιδήποτε υπερήφανο, εγωκεντρικό, με πεποίθηση στον αμαρτωλό άνθρωπο.

Η εικόνα είναι η εξής: ο χριστιανός, ντυμένος με την πνευματική του πανοπλία και οπλισμένος πνευματικά, ξεκινά να «κατακτήσει» τον κόσμο για τον Χριστό, αλλά σύντομα ανακαλύπτει εμπόδια. Ο εχθρός έχει εγείρει δυνατές, εξοπλισμένες φρουρές ν' αντισταθούν στην Αλήθεια και ν' αντικρούσουν το σχέδιο της λύτρωσης. Υπάρχει το φρούριο της ανθρώπινης λογικής, που ενισχύεται με πολλά έξυπνα επιχειρήματα και λογικά προσχήματα. Υπάρχει το κάστρο του πάθους με φλογερούς προμαχώνες που υπερασπίζονται από την ακολασία, την ηδονή και την απληστία. Υπάρχει η κορυφή της υπερηφάνειας όπου η ανθρώπινη καρδιά κάθεται θρονιασμένη κι επαναστατεί με σκέψεις περί της δικής της ανωτερότητας και επάρκειας.

Ο εχθρός είναι καλά οχυρωμένος· τα οχυρώματα αυτά φυλάσσονται για χιλιάδες χρόνια κι έχουν σχηματίσει ένα μεγάλο τείχος αντίστασης στην Αλήθεια. Κανένα από αυτά όμως δεν αποθαρρύνει τον χριστιανό μαχητή. Επιτίθεται στα οχυρώματα χρησιμοποιώντας τα όπλα που έχει επιλέξει ο Θεός και με τη θαυματουργή δύναμη του Χριστού τα τείχη παραβιάζονται και τα προπύργια της αμαρτίας γκρεμίζονται. Ο νικητής χριστιανός εισέρχεται στα χαλάσματα και αιχμαλωτίζει κάθε ψευδή θεωρία και κάθε ανθρώπινη φιλοσοφία που είχε στο παρελθόν ισχυριστεί αλαζονικά την ανεξαρτησία της από τον Θεό.

Αν αυτό ακούγεται σαν το γεγονός του Ιησού του Ναυή που πολέμησε ενάντια στην Ιεριχώ, είναι σωστό. Η ιστορία αυτή (Ιησούς του Ναυή 6) αποτελεί μια σπουδαία απεικόνιση αυτής της πνευματικής αλήθειας!

Αντίσταση δεν συναντούμε μόνο στη διάδοση του ευαγγελίου. Μπορεί να συναντήσουμε δαιμονικά οχυρά στην προσωπική μας ζωή, στις οικογένειές μας κι ακόμη στις εκκλησίες μας. Οποιοσδήποτε έχει αγωνιστεί ενάντια σε μια εξάρτηση, έχει παλέψει με την αλαζονεία ή χρειάστηκε ν' απομακρυνθεί από τις «νεανικές επιθυμίες» γνωρίζει ότι η αμαρτία, η έλλειψη πίστης κι η κοσμική αντίληψη της ζωής αποτελούν πραγματικά «οχυρώματα».

Ο Κύριος οικοδομεί την Εκκλησία Του και «οι πύλες του άδη δεν θα υπερισχύσουν εναντίον της» (Ματθαίος 16:18). Χρειαζόμαστε χριστιανούς στρατιώτες, ολοκληρωτικά αφοσιωμένους στον Κύριο των δυνάμεων, που θα χρησιμοποιήσουν τα πνευματικά όπλα που τους παρέχει. «Άλλοι ελπίζουν στ' άρματα κι άλλοι στο ιππικό τους· μα εμείς εμπιστευόμαστε στον Κύριο τον Θεό μας.» (Ψαλμός 20:7, ΝΜΒ)

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πνευματικά οχυρώματα – ποια είναι η βιβλική θεώρηση;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries