Ερώτηση
Τι είναι το κίνημα της πνευματικής διαμόρφωσης;
Απάντηση
Το κίνημα της πνευματικής διαμόρφωσης είναι πολύ δημοφιλές σήμερα. Είναι, όμως, κατά πολλούς τρόπους μακριά από την αλήθεια του λόγου του Θεού, κινούμενο προς τη μυστική μορφή του χριστιανισμού και έχει διεισδύσει, σε κάποιο βαθμό, όλες σχεδόν τις ευαγγελικές αποχρώσεις. Η ιδέα αυτή της πνευματικής διαμόρφωσης βασίζεται στην υπόθεση πως αν κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα, μπορούμε να μοιάσουμε περισσότερο στον Χριστό. Υπερασπιστές της πνευματικής διαμόρφωσης διδάσκουν εσφαλμένως ότι καθένας μπορεί να εφαρμόσει αυτές τις μυστικές τελετές και να βρει τον Θεό μέσα του.
Πολύ συχνά, θιασώτες του σύγχρονου κινήματος της πνευματικής διαμόρφωσης πιστεύουν ότι η πνευματική πειθαρχία μεταμορφώνει τον αναζητητή καθώς αυτός εισέρχεται σ' ένα αλλαγμένο επίπεδο συνειδητότητας. Το κίνημα της πνευματικής διαμόρφωσης χαρακτηρίζεται από στοιχεία όπως, η διαλογιστική προσευχή, η πνευματικότητα του διαλογισμού και ο χριστιανικός μυστικισμός.
Η αληθής βιβλική πνευματική διαμόρφωση, ή πνευματική μεταμόρφωση, ξεκινά με την κατανόηση ότι είμαστε αμαρτωλοί επειδή ζούμε αποξενωμένοι από τον Θεό. Οι ικανότητές μας έχουν φθαρεί από την αμαρτία και δεν μπορούμε να ευαρεστήσουμε τον Θεό. Η αληθής πνευματική μεταμόρφωση συμβαίνει καθώς αφιερώνουμε τον εαυτό μας στον Θεό έτσι ώστε να μας μεταμορφώσει με την οδηγία και δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Τουλάχιστον το μισό τμήμα κάθε επιστολής πραγματεύεται το πώς να ζούμε μια ζωή που ευαρεστεί τον Θεό –υπακούοντας και υποτασσόμενοι στο Άγιο Πνεύμα σε κάθε ζήτημα. Οι Γραφές μάς αποκαλούν λυτρωμένους, σωσμένους, αγίους, πρόβατα, στρατιώτες και υπηρέτες αλλά επίσης μας διδάσκουν πως μόνο με τη δύναμη του Πνεύματος μπορούμε να ζήσουμε αυτό που τα παραπάνω ονόματα εννοούν.
Οι παρακάτω περικοπές θίγουν αρκετές πλευρές της πνευματικής διαμόρφωσης, το έργο του Θεού στη ζωή του πιστού:
«Επειδή, όσους προγνώρισε, αυτούς και προόρισε να γίνουν σύμμορφοι με την εικόνα του Υιού του, για να είναι αυτός πρωτότοκος ανάμεσα σε πολλούς αδελφούς» (Ρωμαίους 8:29). Εδώ φαίνεται ο σκοπός της μεταμόρφωσης: να μοιάσουμε στον Χριστό.
«Και όλοι εμείς, βλέποντας σαν μέσα σε κάτοπτρο τη δόξα το Κυρίου με ξεσκεπασμένο πρόσωπο, μεταμορφωνόμαστε στην ίδια εικόνα, από δόξα σε δόξα, ακριβώς όπως από του Πνεύματος του Κυρίου.» (Β΄ Κορινθίους 3:18).
Αυτό είναι τμήμα μιας περικοπής που διδάσκει ότι μεταμορφωνόμαστε στην εικόνα του Χριστού όχι διότι τηρούμε τους δικούς μας κανόνες και νόμους αλλά επειδή ακολουθούμε την οδηγία του Αγίου Πνεύματος δια της πίστης.
«Επειδή ήμασταν κάποτε κι εμείς ανόητοι, απειθείς, πλανώμενοι, καθώς ήμασταν δούλοι σε διάφορες επιθυμίες και ηδονές, ζώντας μέσα σε κακία και φθόνο, μισητοί και μισώντας ο ένας τον άλλον. Όταν, όμως, φανερώθηκε η αγαθότητα και η φιλανθρωπία του Σωτήρα μας Θεού, όχι από έργα δικαιοσύνης που εμείς πράξαμε, αλλά σύμφωνα με το έλεός του, μας έσωσε διαμέσου λουτρού παλιγγενεσίας και ανακαίνισης του Αγίου Πνεύματος, το οποίο ξέχυσε επάνω μας πλούσια, διαμέσου του Ιησού Χριστού τού Σωτήρα μας· ώστε, αφού δικαιωθήκαμε διαμέσου της χάρης εκείνου, να γίνουμε κληρονόμοι σύμφωνα με την ελπίδα της αιώνιας ζωής.» (Τίτον 3:3-7).
Εδώ ο Παύλος μας υπενθυμίζει την προ και μετά ζωή μας. Έχουμε ανταποκριθεί στην «αγαθότητα και φιλανθρωπία του Σωτήρα μας Θεού» που εκδηλώθηκε για μας με τον θάνατο του Χριστού ένεκα των αμαρτιών μας. Έχουμε μετανοήσει για τις αμαρτίες μας και τώρα ανταποκρινόμαστε στη συνεχή παρακίνηση και ενδυνάμωση του Πνεύματος για να ζούμε διαφορετικά ως παιδιά του Θεού. Ως αποτέλεσμα έχουμε μεταμορφωθεί δια «λουτρού παλιγγενεσίας και ανακαίνισης του Αγίου Πνεύματος» (εδ. 5). Αυτή, λοιπόν, είναι η αληθής πνευματική διαμόρφωση –η αναμόρφωση του πνεύματός μας δια του Αγίου Πνεύματος για να μοιάσουμε στην εικόνα του Χριστού.
English
Τι είναι το κίνημα της πνευματικής διαμόρφωσης;