settings icon
share icon
Ερώτηση

Χρειάζεται ν’ αντιλαμβανόμαστε την πνευματική μάχη που διεξάγεται γύρω μας;

Απάντηση


Είναι ζωτικής σημασίας για κάθε χριστιανό ν’ αντιληφθεί ότι βρίσκεται σε πνευματική μάχη. Δεν υπάρχει τρόπος να την αποφύγει. Είναι πολύ σημαντική η αντίληψη ότι λαμβάνει χώρα ολόγυρά μας πνευματική μάχη. Και δεν είναι μόνον η αντίληψη, αλλά και η εγρήγορση, η ετοιμότητα, το θάρρος και ο κατάλληλος οπλισμός αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την εμπλοκή μας στον πνευματικό πόλεμο.

Σύμφωνα με τα λόγια τού Παύλου στην Β΄ Κορινθίους 10:3-5, «Επειδή, αν και περπατάμε με σάρκα, όμως δεν πολεμάμε κατά σάρκα· επειδή, τα όπλα τού πολέμου μας δεν είναι σαρκικά, αλλά δυνατά με τον Θεό για καθαίρεση οχυρωμάτων· δεδομένου ότι καθαιρούμε λογισμούς και κάθε ύψωμα που αλαζονικά υψώνεται ενάντια στη γνώση τού Θεού, και αιχμαλωτίζουμε κάθε νόημα στην υπακοή τού Χριστού.». Είναι ξεκάθαρο ότι ο «πόλεμος» που διεξάγουμε ως χριστιανοί είναι πνευματικός. Δεν δίνουμε μία φυσική ή ανθρώπινη μάχη. Εντάσσεται στο πνευματικό χώρο — οι εχθροί, τα δικαιώματα, τα φρούρια και τα όπλα είναι όλα πνευματικά. Αν επιχειρήσουμε να διεξάγουμε τον πνευματικό πόλεμο με ανθρώπινα όπλα, θ’ αποτύχουμε και ο εχθρός θα μας νικήσει.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο Παύλος δεν κάνει λόγο εδώ για πόλεμο εναντίον τών δαιμονίων. Όταν ο Ιησούς και οι απόστολοι εξέβαλαν δαιμόνια, επρόκειτο για ένα σημείο μεταξύ των πολλών σημείων και θαυμάτων που πραγματοποιούσαν, για ν’ αποδειχθεί κυρίως η εξουσία τών λόγων τους. Ο Θεός θεώρησε σημαντικό εκείνον τον καιρό να δώσει δια των αποστόλων μια δυναμική «απόδειξη» ότι ήσαν αποσταλμένοι Του και Τον εκπροσωπούσαν. Η αξιοπιστία τών Γραφών εξαρτάται από την εξουσία τών αποστόλων· έτσι ο Θεός έδωσε στους αποστόλους την δύναμή Του για να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα τής διδασκαλίας τους. Εξ αρχής, το σημείο ήταν να δειχθεί ότι η απόλυτη εξουσία —και το απόλυτο πνευματικό όπλο μας— είναι οι Γραφές. Το είδος τής πνευματικής μάχης στην οποία ο κάθε χριστιανός εμπλέκεται είναι ουσιαστικά μια μάχη που αφορά τον νου και την καρδιά.

Η πνευματική μάχη είναι τελείως προσωπική για κάθε χριστιανό. Ο Διάβολος περιτριγυρίζει σαν «λιοντάρι που ωρύεται» να βρει κάποιον να καταβροχθίσει και πρέπει να παραμείνουμε άγρυπνοι για να τον αντιμετωπίσουμε (Α΄ Πέτρου 5:8). Ο εχθρός τών ψυχών μας διαθέτει «πυρωμένα βέλη», που μόνον η ασπίδα τής πίστης μπορεί να τα σβήσει, την οποία χειρίζεται ο πιστός που είναι ντυμένος την πλήρη πανοπλία τού Θεού (δες Εφεσίους 6:10-17). Ο Ιησούς μάς είπε να «αγρυπνούμε και να προσευχόμαστε» για να μην εισέλθουμε σε πειρασμό (Μάρκος 14:38).

Σύμφωνα με την Β΄ Κορινθίους 10:4-5, υπάρχουν πνευματικά οχυρά σ’ αυτόν τον κόσμο που αποτελούνται από «λογισμούς» και «υψώματα». Λογισμός σημαίνει «ιδέες, έννοιες, λογική ικανότητα, φιλοσοφίες». Οι άνθρωποι αυτού του κόσμου υψώνουν αυτούς τους λογισμούς για να προστατευθούν από την αλήθεια τού Θεού. Είναι λυπηρό που τα οχυρά αυτά γίνονται συχνά φυλακές και τελικά τάφοι. Ως χριστιανοί καλούμαστε να γκρεμίσουμε τα οχυρά αυτά και να διασώσουμε τους παγιδευμένους μέσα σ’ αυτά. Είναι έργο επικίνδυνο και δύσκολο, αλλά έχουμε πάντοτε στην διάθεσή μας ένα θείο οπλοστάσιο. Δυστυχώς, ένα από τα καλύτερα τεχνάσματα του εχθρού είναι να μας κάνει να πολεμάμε με ανθρώπινα όπλα και όχι με τα θεϊκά.

Όταν πολεμάμε ενάντια στις κοσμικές φιλοσοφίες , η ανθρώπινη ευφυΐα και οπλισμός δεν ωφελούν. Οι τεχνικές εμπορικής προώθησης, οι αντίθετες φιλοσοφίες, τα πειστικά λόγια τής ανθρώπινης σοφίας (Α΄ Κορινθίους 2:4), ο ορθολογισμός, η οργάνωση, η επιδεξιότητα, η ψυχαγωγία, το μυστήριο, ο καλύτερος φωτισμός, η καλή μουσική — όλα αυτά είναι ανθρώπινα όπλα. Τίποτα από αυτά δεν θα κερδίσει τον πνευματικό πόλεμο. Το μόνο πράγμα που είναι αποτελεσματικό —το μόνο επιθετικό όπλο που κατέχουμε— είναι το μαχαίρι τού Πνεύματος, που είναι ο λόγος τού Θεού (Εφεσίους 6:17). Το μαχαίρι αυτό μας δίνει πολλές ελευθερίες ως στρατιώτες αυτής της πνευματικής μάχης. Είμαστε ελεύθεροι από τον φόβο, γνωρίζοντας ότι ο Θεός πολεμάει υπέρ ημών (Ιησούς του Ναυή 1:7-9) και δεν θα μας εγκαταλείψει. Είμαστε ελεύθεροι από την ενοχή, γνωρίζοντας ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι για τις ψυχές που απορρίπτουν το μήνυμα τού Θεού, αφότου το έχουμε μεταδώσει σ’ αυτές (Μάρκος 6:11). Είμαστε ελεύθεροι από την απόγνωση, γνωρίζοντας ότι μας μισούν και διώκουν αφού πρώτα μίσησαν κι εδίωξαν τον Χριστό (Ιωάννης 15:18), και ότι οι πληγές μας που προκλήθηκαν μέσα στην μάχη θα επουλωθούν στον Ουρανό (Ματθαίος 5:10).

Ολες αυτές οι ελευθερίες προέρχονται από την χρήση τού δυναμικού όπλου τού Θεού — του λόγου Του. Αν χρησιμοποιούμε ανθρώπινο οπλισμό για να πολεμήσουμε τους πειρασμούς τού πονηρού, θα υποφέρουμε αποτυχίες και απογοήτευση. Αντιθέτως, οι νίκες του Θεού είναι γεμάτες ελπίδα. «Ας πλησιάζουμε με αληθινή καρδιά, με πληροφορία πίστης, έχοντας τις καρδιές μας καθαρισμένες από πονηρή συνείδηση, και λουσμένοι το σώμα με καθαρό νερό, ας κρατάμε την ομολογία τής ελπίδας ασάλευτη· επειδή, είναι πιστός αυτός που υποσχέθηκε.» (Εβραίους 10:22-23). Οι καρδιές εκείνων που ακούνε και δέχονται το αληθές και πλήρες μήνυμα τού ευαγγελίου, όπως αυτό κηρύχτηκε από τους αποστόλους, είναι «καθαρές» και «λουσμένες με καθαρό νερό». Ποιο είναι αυτό το νερό; Είναι ο λόγος τού Θεού που μας δυναμώνει καθώς μαχόμαστε (Εφεσίους 5:26, Ιωάννης 7:38).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Χρειάζεται ν’ αντιλαμβανόμαστε την πνευματική μάχη που διεξάγεται γύρω μας;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries