settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι μπορώ να κάνω όταν δέχομαι πνευματική επίθεση;

Απάντηση


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν πιστεύουμε ότι δεχόμαστε πνευματική επίθεση είναι ν’ αποφασίσουμε, όσο καλύτερα μπορούμε, κατά πόσον αυτό που βιώνουμε είναι πραγματικά μια πνευματική επίθεση από δαιμονικές δυνάμεις ή απλώς οι επιδράσεις που δεχόμαστε από έναν κόσμο καταραμένο εξαιτίας τής αμαρτίας. Μερικοί άνθρωποι ενοχοποιούν τα δαιμόνια για κάθε αμαρτία, διαμάχη και πρόβλημα, και πιστεύουν ότι πρέπει να διωχθούν. Ο απόστολος Παύλος διδάσκει τους χριστιανούς να διεξάγουν πόλεμο ενάντια στην αμαρτία που υπάρχει μέσα τους (Ρωμαίους 6) κι ενάντια στον Διάβολο (Εφεσίους 6:10-18). Αλλά είτε απειλούμαστε από πνευματική επίθεση δαιμονικών δυνάμεων ή απλώς δίνουμε μάχη με το κακό που υπάρχει μέσα μας και αυτό που υπάρχει στον κόσμο, το σχέδιο μάχης είναι το ίδιο.

Το κλειδί τού σχεδίου μάχης βρίσκεται στην περικοπή Εφεσίους 6:10-18. Ο Παύλος ξεκινάει λέγοντας ότι πρέπει να αντλούμε δύναμη από τον Κύριο και την κυρίαρχη δύναμή Του· δεν τα καταφέρνουμε με την δική μας δύναμη που δεν μπορεί ν’ αντιπαραβληθεί στον Διάβολο και τις δυνάμεις του. Ο Παύλος κατόπιν μας παροτρύνει να ντυθούμε την πανοπλία τού Θεού, που είναι ο μόνος εξοπλισμός για ν’ αντισταθούμε στις πνευματικές επιθέσεις. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να νικήσουμε «τα πονηρά πνεύματα που βρίσκονται στα επουράνια» (εδάφιο 12) με την δική μας δύναμη. Μόνον η «πανοπλία του Θεού» θα μας εξοπλίσει ώστε ν’ αποκρούσουμε τις πνευματικές επιθέσεις. Μπορούμε να είμαστε δυνατοί μόνο με την δύναμη τού Κυρίου· η πανοπλία τού Θεού μάς προστατεύει και η μάχη μας διεξάγεται ενάντια στις πνευματικές δυνάμεις τού κακού αυτού τού κόσμου.

Η περικοπή Εφεσίους 6:13-18 μας δίνει μια περιγραφή τής πνευματικής πανοπλίας που μας δίνει ο Θεός, και τα καλά νέα είναι ότι αυτή είναι αμέσως διαθέσιμη σε όλους εκείνους που ανήκουν στον Χριστό. Καλούμαστε να σταθούμε περιζωσμένοι την ζώνη τής αλήθειας, να φορέσουμε τον θώρακα τής δικαιοσύνης, τα υποδήματα τού ευαγγελίου της ειρήνης, να πάρουμε στο χέρι μας την ασπίδα τής πίστης, να φορέσουμε την περικεφαλαία τής σωτηρίας και να χρησιμοποιήσουμε το μαχαίρι τού Πνεύματος, που είναι ο λόγος τού Θεού. Καλούμαστε ακόμη να προσευχόμαστε σε κάθε καιρό, με κάθε προσευχή και δέηση εν Πνεύματι, και αγρυπνώντας σ’ αυτό τούτο με κάθε προσκαρτέρηση και δέηση για όλους τούς αγίους» (Εφεσίους 6:18). Τι σημαίνουν τα εξαρτήματα αυτά της πνευματικής πανοπλίας στον πνευματικό πόλεμο; Καλούμαστε να μιλάμε την αλήθεια ενάντια στα ψεύδη τού Σατανά. Καλούμαστε ν’ αναπαυόμαστε στο γεγονός ότι έχουμε ανακηρυχθεί δίκαιοι με βάση την θυσία τού Χριστού για μας. Καλούμαστε να κηρύττουμε το ευαγγέλιο ασχέτως του πόσο λίγη ή πολλή αντίσταση συναντάμε. Δεν πρέπει να ταλαντευόμαστε στην πίστη μας έστω και αν δεχόμαστε σφοδρή επίθεση. Η βασική άμυνά μας είναι η βεβαιότητα που έχουμε για την σωτηρία μας, μια βεβαιότητα που καμία πνευματική δύναμη δεν μπορεί να αφαιρέσει. Το επιθετικό όπλο μας είναι ο λόγος τού Θεού, όχι οι δικές μας απόψεις και συναισθήματα. Τελικά, καλούμαστε ν’ ακολουθήσουμε το παράδειγμα τού Ιησού αναγνωρίζοντας ότι κάποιες πνευματικές νίκες επιτυγχάνονται μόνο δια της προσευχής.

Ο Ιησούς είναι το τέλειο παράδειγμά μας όταν βρισκόμαστε στην ανάγκη ν’ αποκρούσουμε πνευματικές επιθέσεις. Παρατήρησε πώς ο Ιησούς αντιμετώπισε ευθείες επιθέσεις από τον Σατανά όταν Τον πείραξε στην έρημο (Ματθαίος 4:1-11). Απάντησε σε κάθε πειρασμό με τον ίδιο τρόπο — με τα λόγια «είναι γραμμένο» και μια αναφορά από τις Γραφές. Ο Ιησούς γνώριζε ότι ο λόγος τού ζωντανού Θεού είναι το πλέον αποτελεσματικό όπλο εναντίον των πειρασμών τού Διαβόλου. Αν ο ίδιος ο Ιησούς χρησιμοποίησε τον λόγο τού Θεού για ν’ αντιμετωπίσει τον Διάβολο, τολμάμε εμείς να χρησιμοποιούμε κάτι λιγότερο;

Το τέλειο παράδειγμα τού πώς δεν πρέπει να εμπλεκόμαστε στον πνευματικό πόλεμο αποτελούν οι επτά γιοι τού Σκευά, ενός Ιουδαίου ιερέα που γυρνούσε εδώ κι εκεί διώχνοντας πονηρά πνεύματα, προσπαθώντας να επικαλεστεί το όνομα τού Κυρίου Ιησού πάνω σ’ αυτούς που είχαν καταληφθεί από πονηρά πνεύματα. Μια μέρα το πονηρό πνεύμα τούς απάντησε: «Τον Ιησού τον γνωρίζω, και τον Παύλο τον ξέρω· εσείς, όμως, ποιοι είστε; Και πηδώντας επάνω τους ο άνθρωπος, στον οποίο ήταν το πονηρό πνεύμα, και αφού τους κατανίκησε, υπερίσχυσε εναντίον τους, ώστε γυμνοί και τραυματισμένοι έφυγαν από το σπίτι εκείνο.» (Πράξεις 19:15-16). Οι επτά γιοι τού Σκευά χρησιμοποιούσαν τον όνομα τού Σκευά, αλλά καθώς δεν είχαν συνάψει σχέση με τον Ιησού, τα λόγια τους ήταν χωρίς καμιά δύναμη ή εξουσία. Δεν βασίζονταν στον Ιησού ως τον Κύριο και Σωτήρα τους και δεν αξιοποιούσαν τον λόγο τού Θεού στον πνευματικό τους πόλεμο. Ως αποτέλεσμα, υπέστησαν ταπεινωτικό ξυλοδαρμό. Ας διδαχθούμε από το κακό τους παράδειγμα κι ας διεξάγουμε τον πνευματικό πόλεμο όπως η Αγία Γραφή καθοδηγεί.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι μπορώ να κάνω όταν δέχομαι πνευματική επίθεση;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries