settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια ήσαν τα πνεύματα στην φυλακή;

Απάντηση


«Τα πνεύματα στην φυλακή» αναφέρονται στο πλαίσιο του τι έκανε ο Χριστός στο χρονικό διάστημα μεταξύ τού θανάτου και της ανάστασής Του. Διαβάζουμε στην Α΄ Πέτρου 3:18-20, «Επειδή, και ο Χριστός έπαθε μια φορά για πάντα για τις αμαρτίες, ο δίκαιος για χάρη τών αδίκων, για να μας φέρει στον Θεό, ο οποίος, ενώ μεν θανατώθηκε κατά την σάρκα, ζωοποιήθηκε όμως διαμέσου τού Πνεύματος· με το οποίο, αφού πορεύτηκε, κήρυξε και προς τα πνεύματα που ήσαν στην φυλακή, τα οποία κάποτε απείθησαν, όταν η μακροθυμία τού Θεού, στις ημέρες τού Νώε, τους πρόσμενε, καθώς κατασκευαζόταν η κιβωτός.» Σημείωσε πως το σώμα τού Ιησού ήταν νεκρό, σε αναμονή τής ανάστασης, αλλά Εκείνος ήταν πνευματικά ζωντανός ενόσω το σώμα του βρισκόταν στον τάφο. Ως νοηματικό υπόστρωμα θα βοηθήσει η ανάγνωση τού άρθρου, «Πού ήταν ο Ιησούς τρεις ημέρες μεταξύ τού θανάτου και της αναστάσεώς Του;»

Γνωρίζουμε με σιγουριά τρία πράγματα αναφορικά με τα πνεύματα που αναφέρονται στο Α΄ Πέτρου 3:19. Είναι ασώματα, είναι φυλακισμένα και η αμαρτία τους διαπράχθηκε πριν τον Κατακλυσμό. Το εδάφιο φαίνεται, ακόμη, να δείχνει πως ο Ιησούς επισκέφθηκε το μέρος τής αιχμαλωσίας τους για να κάνει μια διακήρυξη προς αυτά. Τo ποια, ακριβώς, είναι αυτά τα πνεύματα, έχει αποτελέσει αντικείμενο υποθέσεων στην πάροδο τού χρόνου.

Δεχόμαστε την άποψη ότι τα πνεύματα στην φυλακή είναι ξεπεσμένοι άγγελοι ή δαιμόνια. Δεν μπορεί να είναι άγιοι άγγελοι, διότι δεν έχουν αμαρτήσει και δεν έχουν φυλακιστεί. Είναι σαφές πως δεν είναι φυλακισμένα όλα τα δαιμόνια διότι η Καινή Διαθήκη μάς δίνει πολλά παραδείγματα δαιμονικής δραστηριότητας πάνω στην γη. Ετσι, τα πνεύματα στην φυλακή πρέπει να είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία δαιμονίων, τα οποία έχουν αιχμαλωτιστεί, σε αντίθεση με άλλα δαιμόνια-συμμάχους τους.

Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος τής φυλάκισης κάποιων δαιμονίων αλλά όχι όλων; Το Ιούδα 1:6 μας δίνει ένα σημαντικό στοιχείο: «Αγγέλους, οι οποίοι δεν φύλαξαν το δικό τους αξίωμα αλλά εγκατέλειψαν το ίδιο τους κατοικητήριο, τους φύλαξε με παντοτινά δεσμά κάτω από το σκοτάδι για την κρίση τής μεγάλης ημέρας.» Υπάρχουν κάποιοι ξεπεσμένοι άγγελοι που διέπραξαν ένα σκανδαλώδες έγκλημα κάποιου είδους· το Ιούδα 1:6 δεν δίνει λεπτομέρειες αλλά η αμαρτία τών δαιμονίων σχετιζόταν με το πώς «δεν φύλαξαν το δικό τους αξίωμα αλλά εγκατέλειψαν το ίδιο τους κατοικητήριο». Οι περικοπές Αποκάλυψη 9:1-12, 14-15, και Β΄ Πέτρου 2:4 μιλούν, επίσης, για μια κατηγορία πονηρών αγγέλων που είναι τώρα δεμένοι.

Η αμαρτία που διέπραξαν τα πνεύματα που βρίσκονται στην φυλακή, θα μπορούσε να είναι αυτή της Γένεσης 6:1-4, η οποία καταγράφει πως οι «υιοί του Θεού» δημιούργησαν σεξουαλική σχέση με τις «κόρες των ανθρώπων» και γέννησαν μια φυλή γιγάντων, τους Νεφιλείμ. Αν οι «υιοί του Θεού» ήσαν ξεπεσμένοι άγγελοι, τότε η αμαρτία τού Γένεση 6 αφορά αγγέλους που εγκατέλειψαν το κατοικητήριο τους σε μια πράξη ανυπακοής πριν τον Κατακλυσμό —και αυτό ανταποκρίνεται σ’ αυτό που ο απόστολος αναφέρει στην Α΄ Πέτρου 3:19. Θα μπορούσε λοιπόν να αφορά τα δαιμόνια που ενώθηκαν με γυναίκες ανθρώπων αλλά φυλακίστηκαν από τον Θεό για να τα εμποδίσει να συνεχίσουν σ’ αυτήν την αμαρτία και ν’ αποθαρρύνει άλλα δαιμόνια από του να την δοκιμάσουν.

Σύμφωνα με το Α΄ Πέτρου 3:19, ο Ιησούς «κήρυξε» στα φυλακισμένα αυτά πνεύματα. Η λέξη «κήρυξε» σημαίνει «διακηρύττω δημόσια». Αν τα πνεύματα είναι δαιμόνια, τότε ο Πέτρος λέει ότι ο Ιησούς μετέβη στην άβυσσο και διακήρυξε την νίκη Του στους ξεπεσμένους φυλακισμένους αγγέλους εκεί. Είχαν χάσει και είχε κερδίσει. Ο σταυρός θριαμβεύει πάνω σε κάθε κακό (δες Κολοσσαείς 2:15).

Μια άλλη άποψη αναφορικά με την ταυτότητα των φυλακισμένων πνευμάτων είναι πως πρόκειται για τα πνεύματα τών ανθρώπων που χάθηκαν στον Κατακλυσμό τού Νώε. Υπάρχουν δύο ερμηνείες σχετικά με το κήρυγμα του Χριστού: 1) Ο Χριστός κήρυξε σ’ αυτά έμμεσα, μέσω και δια του Νώε ενόσω ζούσαν τότε σωματικά· και 2) ο Χριστός κήρυξε σ’ αυτά κυριολεκτικά στο μεταξύ τού θανάτου και της ανάστασής Του. Σε συμφωνία και με τις δύο ερμηνείες, γίνεται λόγος για πνεύματα διότι βρίσκονται σε πνευματική κατάσταση την στιγμή που ο Πέτρος αναφέρεται σ’ αυτά· δεν κατοικούσαν πλέον σε σάρκα αλλά βρίσκονταν στον Αδη.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια ήσαν τα πνεύματα στην φυλακή;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries