settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιες είναι οι βιβλικές λύσεις για επίλυση συζυγικών προβλημάτων;

ΑπάντησηΟ γάμος είναι η στενότερη σχέση που μπορούν να βιώσουν μεταξύ τους δύο άνθρωποι, μετά, βεβαίως, την σχέση με τον Θεό. Ο γάμος φέρνει στην επιφάνεια ό,τι καλύτερο και ό,τι χειρότερο στους περισσότερους ανθρώπους, καθώς δύο διαφορετικά πρόσωπα αγωνίζονται να ζήσουν ως «μία σάρκα» (Ματθαίος 19:6, Μάρκος 10:8). Στην ρίζα τών περισσοτέρων συζυγικών προβλημάτων είναι ο εγωκεντρισμός. Όταν ο ένας εκ των συζύγων ή και οι δύο επιλέγουν να ζουν ως εάν οι ανάγκες του/της είναι οι σημαντικότερες, τότε προκύπτει σύγκρουση.

Υπάρχουν συγκεκριμένα εδάφια που αναφέρονται στην συμπεριφορά τών ανδρών και των γυναικών. Κάποια από αυτά είναι τα Α΄ Πέτρου 3:1-8, Κολοσσαείς 3:18-19 και Τίτον 2:3-5. Αν και δεν αντιμετωπίζει ευθέως το ζήτημα τού γάμου, η περικοπή Φιλιππησίους 2:3-13 αποτελεί μια εξαιρετική συνταγή για επίλυση συζυγικών προβλημάτων. Η περικοπή αυτή μας λέει να υιοθετήσουμε την συμπεριφορά τού Χριστού που έδειξε όταν έθεσε κατά μέρος τα δικαιώματά και προνόμιά Του ως Υιός τού Θεού και ήρθε στην γη ως ταπεινός δούλος. Διαβάζουμε τα εδάφια 3 και 4, «Μην κάνετε τίποτε κινούμενοι από αντιζηλία ή ματαιοδοξία, αλλά με ταπεινοφροσύνη ο καθένας να βλέπει τον άλλο σαν ανώτερο από τον εαυτό του. Να μη φροντίζει μόνο για τα ατομικά του συμφέροντα ο καθένας από σας, αλλά και για τα συμφέροντα τών άλλων.». Όταν αυτή η προτροπή εφαρμόζεται στον γάμο, σχεδόν κάθε εμπόδιο μπορεί να υπερνικηθεί.

Η αναζήτηση συμβουλής από κάποιον ποιμένα ή χριστιανό σύμβουλο γάμου είναι σίγουρα μία βιβλική κίνηση που μπορεί κάποιος να κάνει (Παροιμίες 19:20). Η λήψη συμβουλευτικής είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεκαθαρίσουν παρανοήσεις σχετικά με τους συζυγικούς ρόλους, να δει το ζευγάρι την κατάσταση από μια άλλη οπτική γωνία και να διακρίνει μεταξύ τών προτύπων τού Θεού και εκείνων τού κόσμου.

Η περικοπή Εφεσίους 5:21-33 δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για άνδρες και γυναίκες συζύγους. Ο άνδρας καλείται ν’ αγαπάει την γυναίκα του «όπως ο Χριστός αγάπησε την εκκλησία και παρέδωσε τον εαυτό του για χάρη της» (εδάφιο 25). Μια τέτοια αγάπη που θυσιάζεται δημιουργεί μια ατμόσφαιρα στην οποία η σύζυγος μπορεί ευκολότερα να υποταχθεί στην ηγεσία τού συζύγου της. Όταν ο σύζυγος είναι αφοσιωμένος στο να εκδηλώνει αγάπη στην γυναίκα του και η γυναίκα είναι αφοσιωμένη στο να επιτρέπει με χάρη στον άνδρα της να ηγείται, ο γάμος αποδίδει.

Είναι επίσης σοφό να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα εδάφια που προηγούνται αυτών των οδηγιών για τον γάμο. Στην περικοπή Εφεσίους 5:18-21 διαβάζουμε, «Και μη μεθάτε με κρασί, πράγμα που είναι ασωτία, αλλά να γεμίζετε με το Πνεύμα, απαγγέλλοντας μεταξύ σας ψαλμούς και ύμνους και πνευματικά τραγούδια, τραγουδώντας και ψάλλοντας μέσα από την καρδιά σας στον Κύριο και ευχαριστώντας πάντοτε και για όλα τον Θεό και Πατέρα μας στ’ όνομα τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Να υποτάσσεστε ο ένας στον άλλο με φόβο Χριστού.».

Σημείωσε όλες τις εντολές που προηγούνται των οδηγιών περί γάμου. Ολοι οι χριστιανοί καλούνται να:
• αρνούνται να μεθούν με κρασί
• γεμίζουν με το Πνεύμα
• ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον
• ψάλλουν ύμνους και πνευματικά τραγούδια
• κρατούν στάση διαρκούς λατρείας
• ζουν με πνεύμα ευγνωμοσύνης
• υποτάσσονται με χάρη ο ένας στον άλλον

Μας διαφεύγει ζωτική αλήθεια όταν μεταπηδάμε κατευθείαν στις οδηγίες περί γάμου χωρίς να εφαρμόσουμε τις πρακτικές οδηγίες των προηγούμενων εδαφίων. Όταν κάθε σύζυγος εφαρμόζει αυτές τις αλήθειες στην προσωπική του ζωή και αγωνίζεται να καταστήσει την σχέση του με τον Κύριο το βασικό επίκεντρο, τα προβλήματα τού γάμου γίνονται δευτερεύοντα. Όταν δύο αφοσιωμένοι χριστιανοί σκοπεύουν ν’ αναζητούν την καρδιά τού Θεού και ακολουθούν το θέλημά Του πάση θυσία, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούν να επιλύσουν.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιες είναι οι βιβλικές λύσεις για επίλυση συζυγικών προβλημάτων;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries