settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι η παράλυση του ύπνου αποτέλεσμα πνευματικής επίθεσης;

Απάντηση


Η παράλυση του ύπνου μπορεί να είναι κάτι πολύ τρομακτικό. Σε αυτήν, ξέρεις ότι κοιμάσαι, προσπαθείς να ξυπνήσεις αλλά δεν μπορείς. Συχνά συνοδεύεται από ένα παράλογο αίσθημα απόλυτου τρόμου και μερικές φορές από εικόνες μορφών με μαύρους μανδύες. Πολλοί πολιτισμοί έχουν αναπτύξει υπερφυσικές εξηγήσεις για την παράλυση του ύπνου. Στην Κίνα, ονομάζεται mèng yǎn, "φάντασμα που πιέζει το σώμα". Σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες, συνδέεται με ένα κακό τζίνι. Στην Αφρική, ονομάζεται "η μάγισσα που ιππεύει την πλάτη σου".

Υπάρχει, ωστόσο, μια εντελώς φυσιολογική εξήγηση για το φαινόμενο που είναι γνωστό ως παράλυση του ύπνου. Καθώς κοιμόμαστε, το μυαλό μας μπορεί να εισέλθει σε μια υπναγωγική κατάσταση. Είναι αυτό που συμβαίνει όταν το μυαλό του κοιμώμενου που είναι ακόμη συνειδητό, έρχεται αντιμέτωπο με εικόνες ονείρου. Καθώς κάποιοι άνθρωποι ξυπνούν, βιώνουν μια υπνοπαθητική κατάσταση, η οποία είναι ο ονειροπόλος νους αντιμέτωπος με ερεθίσματα από τον πραγματικό κόσμο. Και στις δύο περιπτώσεις, τα όνειρα μπορεί να φαίνονται πολύ αληθινά, αποκτώντας μια ζωντανή, παραισθησιογόνο αίσθηση. Συχνά αυτές οι εικόνες είναι μαύρες μουτζούρες, τις οποίες το μπερδεμένο μυαλό ερμηνεύει ως ανθρώπινες φιγούρες, που μερικές φορές αποκαλούνται "άνθρωποι-σκιές". Οι παραισθήσεις μπορεί επίσης να πάρουν τη μορφή ήχων όπως ένα δυνατό κτύπημα ή το κλάμα ενός παιδιού. Τα επεισόδια αυτά συχνά ξεκινούν με ένα αίσθημα πτώσης που ακολουθείται από ένα "υπνωτικό τράνταγμα", όπου οι μύες του σώματος συστέλλονται βίαια.

Μία από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες με την παράλυση ύπνου είναι η συμπερίληψη των διαυγών ονείρων και της ψευδούς αφύπνισης. Ο κοιμώμενος αναγνωρίζει ότι κοιμάται και προσπαθεί να ξυπνήσει. Ανοίγει τα μάτια του με ανακούφιση, αλλά σύντομα συνειδητοποιεί ότι εξακολουθεί να κοιμάται. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα μερικές φορές να έχει πραγματική επίγνωση του πραγματικού του περιβάλλοντος -την πίεση των σκεπασμάτων, το φως του δωματίου πέρα από τα βλέφαρά του- αλλά και πάλι την αδυναμία να ξυπνήσει πλήρως. Αυτή η επίγνωση μπορεί να ξεφύγει και πάλι, επιστρέφοντας ο κοιμώμενος στις παραισθήσεις.

Η παράλυση των μυών στον ύπνο είναι κάτι απαραίτητο. Οι άνθρωποι που ζουν τα όνειρά τους σε τακτική βάση είναι επιρρεπείς σε τυχαίους τραυματισμούς - ακόμη και σε άλματα από παράθυρα. Η γνώση, ωστόσο, ότι κοιμάσαι και παραλύεις μπορεί να είναι τρομακτική. Λες στον εαυτό σου να ανοίξει τα μάτια του, μόνο και μόνο για να βρεθείς σε μια ακόμη ψευδή αφύπνιση. Μια θεωρία είναι ότι η παράλυση στον ύπνο επηρεάζει τα μεγαλύτερα μέρη του σώματος πιο ολοκληρωμένα. Μπορείς να προσπαθήσεις να ξυπνήσεις κουνώντας τα δάχτυλα των ποδιών ή των χεριών σου. Είναι επίσης δυνατό να προσευχηθείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό θα σε ανακουφίζει συχνά, πράγμα που σε αφήνει να πέσεις ξανά στην αναισθησία. Μπορεί να μπορέσεις να αποφύγεις την παράλυση ύπνου με το να ξεκουράζεσαι επαρκώς και να αποφεύγεις τις εξαρτησιογόνες ουσίες και το αλκοόλ.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η παράλυση στον ύπνο είναι απλώς μια ιδιορρυθμία στον κύκλο REM (γρήγορη κίνηση των ματιών) ενός ατόμου, όχι μια πνευματική επίθεση. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα δαιμόνια μπορούν να μας επιτίθενται. Φαίνεται εύλογο, λοιπόν, ότι τα δαιμόνια μπορούν να μας επιτίθενται ενώ κοιμόμαστε. Στα Ευαγγέλια, αρκετές περιπτώσεις δαιμονικής επίθεσης επέφεραν σαφή σωματικά συμπτώματα. Έτσι, είναι πιθανό ότι μια δαιμονική επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπτώματα που μοιάζουν με παράλυση ύπνου. Όποια και αν είναι η περίπτωση, έχουμε έναν Θεό που μας προσέχει, είτε είμαστε ξύπνιοι είτε κοιμόμαστε (Α΄ Ιωάννου 4:4).

"Με ειρήνη και θα πλαγιάσω και θα κοιμηθώ· επειδή, εσύ μόνος, Κύριε, με κατοικίζεις με ασφάλεια" (Ψαλμός 4:8).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι η παράλυση του ύπνου αποτέλεσμα πνευματικής επίθεσης;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries