settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει ότι είμαι δούλος τής αμαρτίας;

Απάντηση


Ολοι είμαστε δούλοι σύμφωνα με την πνευματική έννοια. Είτε είμαστε δούλοι τής αμαρτίας, που είναι η φυσική μας κατάσταση, είτε είμαστε δούλοι τού Χριστού. Οι συγγραφείς τής Καινής Διαθήκης δήλωναν πρόθυμα την κατάστασή τους ως δούλοι τού Χριστού. Ο Παύλος ξεκινάει την επιστολή του προς τους Ρωμαίους χριστιανούς αναφερόμενος στο πρόσωπό του ως «δούλος τού Ιησού Χριστού» (Ρωμαίους 1:1), και στην επιστολή του προς τον Τίτο αποκαλώντας τον εαυτό του «δούλο τού Θεού» (Τίτον 1:1). Ο Ιάκωβος ξεκινάει την επιστολή του με τον ίδιο τρόπο, «Ιάκωβος δούλος τού Θεού και του Κυρίου Ιησού Χριστού» (Ιακώβου 1:1).

Στον Ιωάννη 8:34 ο Ιησούς λέει στους Φαρισαίους που απιστούν, «Σας διαβεβαιώνω απόλυτα ότι καθένας που πράττει την αμαρτία, είναι δούλος τής αμαρτίας.». Χρησιμοποιεί την αναλογία ενός δούλου και του κυρίου του για να προβάλλει την αλήθεια πως ένας δούλος υπακούει τον κύριό του επειδή ανήκει σ’ αυτόν. Οι δούλοι δεν έχουν δικό τους θέλημα. Είναι κυριολεκτικά δουλωμένοι στους κυρίους τους. Όταν η αμαρτία είναι το αφεντικό μας, αδυνατούμε ν’ αντισταθούμε. Αλλά με την δύναμη τού Χριστού που υπερνίκησε την δύναμη τής αμαρτίας, «αφού ελευθερωθήκατε από την αμαρτία, γίνατε δούλοι στη δικαιοσύνη» (Ρωμαίους 6:18). Από την στιγμή που ερχόμαστε στον Χριστό με μετάνοια και λαμβάνουμε άφεση αμαρτιών, το Αγιο Πνεύμα που έρχεται να κατοικήσει μέσα μας, μάς ενδυναμώνει. Με την δύναμή Του μπορούμε ν’ αντισταθούμε στην αμαρτία και γινόμαστε δούλοι τής δικαιοσύνης.

Οι μαθητές τού Ιησού ανήκουν σ’ Αυτόν και θέλουν να κάνουν ό,τι Τον ευχαριστεί. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά τού Θεού Τον υπακούνε και ζουν ελεύθερα από την αμαρτία που έχει γίνει συνήθεια στην ζωή τους. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό επειδή ο Χριστός μάς έχει ελευθερώσει από την δουλεία τής αμαρτίας (Ιωάννης 8:36), και δεν υποκείμεθα πλέον στην τιμωρία τού θανάτου και στον αποχωρισμό από τον Θεό.

Η περικοπή Ρωμαίους 6:1-23 προχωράει περαιτέρω την ιδέα τού δούλου και του κυρίου του. Ως χριστιανοί δεν μπορούμε να αμαρτάνουμε κατά συνήθεια διότι έχουμε πεθάνει ως προς την αμαρτία. Το Ρωμαίους 6:4 λέει ότι καθώς ταφήκαμε και αναστηθήκαμε μαζί με τον Χριστό, μπορούμε τώρα να περπατήσουμε σε καινούρια ζωή, σε αντίθεση με τον άπιστο που εξακολουθεί να είναι δούλος τής αμαρτίας. Το Ρωμαίους 6:6 μας λέει πως καθώς γνωρίζουμε ότι ο παλιός μας άνθρωπος σταυρώθηκε με τον Χριστό, έτσι ώστε να καταργηθεί το σώμα της αμαρτίας, δεν θα πρέπει πλέον να ζούμε ως δούλοι τής αμαρτίας. Και το Ρωμαίους 6:11 λέει ότι πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας νεκρούς ως προς την αμαρτία και ζωντανούς για τον Θεό εν Χριστώ Ιησού.

Η εντολή τού Θεού σε μας είναι να μην επιτρέπουμε στην αμαρτία να κυριαρχεί στα σώματά μας, υπακούοντας στις επιθυμίες της, αλλά αντιθέτως καλούμαστε να αφιερώνουμε τους εαυτούς μας στον Θεό και τα μέλη μας ως όπλα δικαιοσύνης (Ρωμαίους 6:12-14). Διαβάζουμε στην Ρωμαίους 6:16-18 ότι είμαστε δούλοι εκείνου στον οποίον υπακούμε, είτε υπακούμε στην αμαρτία είτε υπακούμε στην δικαιοσύνη. Ο Θεός που μας δίνει το δώρο τού αγιασμού και της αιώνιας ζωής μάς κάλεσε να είμαστε δούλοι Του. Ενεργούμε έτσι διότι ο μισθός τής αμαρτίας είναι θάνατος αλλά το χάρισμα του Θεού είναι αιώνια ζωή εν Χριστώ Ιησού που είναι ο Κύριός μας (Ρωμαίους 6:23).

Ο απόστολος Παύλος, ο συγγραφέας τής προς Ρωμαίους επιστολής, προχωράει λέγοντάς μας πως γνωρίζει πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το να μην ζούμε μέσα στην αμαρτία, διότι ο ίδιος αγωνιζόταν γι’ αυτό ακόμη και αφού έγινε ακόλουθος τού Χριστού. Είναι σημαντικό να το γνωρίζουν αυτό όλοι οι χριστιανοί. Αν και είμαστε τώρα ελεύθεροι από την τιμωρία τής αμαρτίας, εξακολουθούμε να ζούμε στην παρουσία της ενόσω ζούμε σ’ αυτήν την γη. Ο μόνος τρόπος δια του οποίου μπορούμε να ζούμε ελεύθεροι από την δύναμη τής αμαρτίας είναι η δύναμη τού Αγίου Πνεύματος που μας έχει δοθεί στους πιστούς την στιγμή που πλησιάσαμε με πίστη τον Χριστό (Εφεσίους 1:13-14). Το Πνεύμα μάς σφράγισε εν τω Χριστώ και αποτελεί την εγγύηση τής κληρονομιάς που έχουμε ως παιδιά τού Θεού.

Η παρουσία τού Αγίου Πνεύματος στην ζωή μας σημαίνει πως καθώς αυξάνουμε στην πίστη μας και στην αγάπη μας προς τον Θεό περισσότερο κάθε μέρα, θα έχουμε την δύναμη ν’ αντισταθούμε στην αμαρτία ολοένα και περισσότερο. Δια του έργου τού Αγίου Πνεύματος παίρνουμε δύναμη ν’ αντιστεκόμαστε στην αμαρτία, να μην ενδίδουμε στον πειρασμό της και να ζούμε σύμφωνα με τον λόγο τού Θεού. Οι κατά συνήθεια αμαρτίες θα γίνονται περισσότερο αποκρουστικές σε μας και θ’ αντιλαμβανόμαστε πως δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι που μπορεί να εμποδίσει την κοινωνία μας με τον Θεό.

Στην περικοπή Ρωμαίους 7:17-8:2 βρίσκουμε θαυμάσια ενθάρρυνση προς τους πιστούς, καθώς μαθαίνουμε πως ακόμη και όταν αμαρτάνουμε, δεν υπάρχει πλέον κατάκριση για μας διότι είμαστε εν Χριστώ Ιησού. Και στο Α΄ Ιωάννου 1:9 υπάρχει η διαβεβαίωση πως όταν αμαρτάνουμε, εφόσον ομολογούμε καθημερινά τις αμαρτίες μας στον Κύριο, Αυτός είναι πιστός και δίκαιος και θα μας καθαρίσει απ’ αυτές ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε σε σωστή σχέση μαζί Του. Ο απόστολος Παύλος μάς παρακινεί και μας ενθαρρύνει σε όλη την προς Εφεσίους επιστολή του να περπατάμε ως παιδιά του φωτός, αγαπώντας ο ένας τον άλλον όπως μας αγάπησε ο Χριστός, μαθαίνοντας τι Τον ευαρεστεί και εφαρμόζοντάς το (Εφεσίους 2:1-10, 3:16-19, 4:1-6, 5:1-10). Στην Εφεσίους 6:10-18 ο Παύλος μάς δείχνει πώς να είμαστε δυνατοί εν Κυρίω, φορώντας ολόκληρη την πανοπλία τού Θεού κάθε μέρα, για να μπορούμε να στεκόμαστε ενάντια στις μεθοδείες τού Διαβόλου.

Όταν αφιερώνουμε τον εαυτό μας ως ακόλουθοι τού Χριστού, για να αυξηθούμε και ωριμάσουμε στην πίστη μας, διαβάζοντας και μελετώντας τον λόγο τού Θεού κάθε μέρα και δίνοντας χρόνο σε προσευχή μαζί Του, θα διαπιστώσουμε ότι μπορούμε όλο και περισσότερο να σταθούμε και ν’ αντισταθούμε στην αμαρτία με την δύναμη τού Αγίου Πνεύματος. Οι καθημερινές νίκες πάνω στην αμαρτία που έχουμε όντας εν Χριστώ, θα μας ενθαρρύνουν και θα μας δυναμώσουν, και φανερώνουν δυναμικά ότι δεν είμαστε πλέον δούλοι τής αμαρτίας αλλά του Θεού.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει ότι είμαι δούλος τής αμαρτίας;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries