settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς επηρεάζει τους άλλους η ιδιωτική μου αμαρτία;

Απάντηση


Αν ζούσες απομονωμένος σ' ένα νησί, στη μέση της θάλασσας, τότε προφανώς η ιδιωτική σου αμαρτία δεν θα επηρέαζε κανέναν άλλον εκτός από σένα. Αλλά όπως λέγει το ρητό «κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί», το πιθανότερο είναι ότι έχεις οικογένεια ή τουλάχιστον φίλους και γνωστούς με τους οποίους έρχεσαι σε επαφή σε συνεχή βάση. Όλοι αυτοί θα επηρεαστούν κατά κάποιο τρόπο από την αμαρτία που πάντοτε έχει συνέπειες (Ρωμαίους 6:23). Αυτή είναι μια αρχή που ακολουθεί το καλούπι που τέθηκε στη Δημιουργία. Κάθε τι που δημιουργήθηκε έχει μέσα του τον σπόρο με τον οποίο αναπαράγεται σύμφωνα με το είδος του (Γένεση 1:11, 21, 25). Με άλλα λόγια, δεν σπέρνεις καλαμπόκι και περιμένεις να θερίσεις παντζάρια. Δεν μπορείς να «σπείρεις» αμαρτία –έστω και ιδιωτικά- και να μην περιμένεις να θερίσεις τις συνέπειες, οι οποίες έχουν τον τρόπο να ξεχειλίσουν και να φτάσουν στον καθένα και στον οποιονδήποτε έρχεται σ' επαφή μαζί σου, εξαιτίας μιας άλλης αρχής που ονομάζεται «συσχετισμός». Αυτό σημαίνει ότι οι πέριξ σου μπορεί να ευλογηθούν ή να ζημιωθούν σχετιζόμενοι μαζί σου και με τις επιλογές και τις πράξεις σου, τόσο τις ιδιωτικές όσο και τις δημόσιες.

Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στα πρόσφατα σκάνδαλα που σχετίζονται με ευαγγελικούς ηγέτες για να δει τις συνέπειες της «ιδιωτικής» αμαρτίας πάνω σε άλλους. Από τη στιγμή που έγιναν γνωστά – και η Αγία Γραφή μας λέει «να είστε βέβαιοι ότι η αμαρτία σας θα σας βρει» (Αριθμοί 32:23)—οικογένειες, φίλοι, εκκλησιάσματα και η ευρύτερη χριστιανική κοινότητα θα ζημιωθεί. Ακόμη χειρότερο, η υπόθεση του Χριστού θα ζημιωθεί καθώς οι άπιστοι μας χλευάζουν και μας ειρωνεύονται και βλασφημούν το όνομά Του. Μπορεί να φαίνεται ότι οι άνθρωποι αμαρτάνουν χωρίς ορατές συνέπειες, αλλά αυτό που γίνεται κρυφά, μια μέρα θα φανερωθεί. «Επειδή, δεν υπάρχει κάτι κρυφό, που δεν θα γίνει φανερό· ούτε κάτι κρυμμένο, που δεν θα γίνει γνωστό, και δεν θα έρθει στο φανερό» (Λουκάς 8:17). Μπορείς να πεις ειλικρινά ότι δεν υπάρχει κανένας που θα επηρεαστεί από τις κρυφές σου αμαρτίες, όταν αυτές θα γίνουν γνωστές;

Η αμαρτία που κρατιέται κρυφή παράγει ενοχή και η ενοχή έχει τρόπο που μας αλλάζει. Άλλοι βλέπουν αυτές τις αλλαγές κι επηρεάζονται απ' αυτές. Ίσως μία σύζυγος, για παράδειγμα, αγνοεί ότι ο άνδρας της είναι εθισμένος στην πορνογραφία, αλλά αυτή η εξάρτηση οδηγεί σε ένοχη μυστικότητα και αλλαγή σεξουαλικής συμπεριφοράς απέναντί της ως σύζυγός της. Η σύζυγος αντιλαμβάνεται την αλλαγή αυτή και σκέπτεται ποια μπορεί να είναι η πιθανή αιτία –την βρίσκει λιγότερο ελκυστική, δεν την αγαπάει πλέον ή έχει δημιουργήσει μια άλλη σχέση. Ενώ τίποτα απ' όλ' αυτά δεν είναι αλήθεια, οι συνέπειες της «ιδιωτικής» αμαρτίας είναι δυνητικά καταστρεπτικές γι' αυτήν, για τον γάμο τους και την οικογένειά τους, έστω κι αν το μυστικό του δεν ανακαλυφθεί ποτέ.

Να μια άλλη αρχή που χρειάζεται να λάβουμε υπ' όψιν. «Εσύ, όμως, όταν προσεύχεσαι, μπες μέσα στο ταμείο σου, και αφού θα έχεις κλείσει την πόρτα σου, προσευχήσου στον Πατέρα σου που είναι στον κρυφό χώρο· και ο Πατέρας σου που βλέπει στον κρυφό χώρο, θα σου ανταποδώσει στα φανερά… για να μη φανείς στους ανθρώπους ότι νηστεύεις, αλλά στον Πατέρα σου που είναι στον κρυφό χώρο· και ο Πατέρας σου που βλέπει στον κρυφό χώρο, θα σου ανταποδώσει στα φανερά.» (Ματθαίος 6:6, 18). Όταν επιχειρηματολογούμε από τις Γραφές, μπορούμε να δούμε την αρχή που υπάρχει εδώ και η οποία μπορεί να εφαρμοστεί τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Οτιδήποτε κάνουμε μυστικά, ο Θεός θα το ανταποδώσει ανοικτά. Ο Θεός μάς ανταμείβει όταν προσευχόμαστε και νηστεύουμε για τον Κύριο. Έτσι, με την ίδια λογική, όταν αμαρτάνουμε μυστικά, θ' «ανταμειφθούμε» ανοικτά για την πράξη μας αυτή. Σε κάθε περίπτωση, ο Θεός βλέπει και γνωρίζει την αμαρτία, είτε ιδιωτική είτε δημόσια, και δεν την αφήνει ατιμώρητη.

Η μεγαλύτερη συνέπεια της προσωπικής, κρυφής αμαρτίας αφορά αυτήν, τη θνητή ψυχή μας. Στον Ιεζεκιήλ 18:4 λέει ότι η ψυχή που αμαρτάνει θα πεθάνει, και στην Ρωμαίους 6:23 μας λέει ότι ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος. Αυτό αφορά το πρόσωπο που φυσικά και κατά συνήθεια αμαρτάνει χωρίς το όφελος της καινούριας ζωής. Για το αναγεννημένο παιδί του Θεού — αυτόν που έχει δεχθεί τον Κύριο Ιησού Χριστό ως Σωτήρα του – υπάρχει ένα πρότυπο συμπεριφοράς, τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή του: «Είτε, λοιπόν, τρώτε είτε πίνετε είτε κάνετε κάτι, τα πάντα να τα κάνετε προς δόξα του Θεού» (Α΄ Κορινθίους 10:31). Ένα αναγεννημένο παιδί του Θεού έχει την επιθυμία να ζει να δοξάζει τον Θεό· ακόμη κι όταν υπάρχουν στιγμές που μπορούμε να Τον δοξάσουμε αλλά αποτυγχάνουμε, Εκείνος μας παρέχει τη δυνατότητα να διατηρούμε την κοινωνία μας μαζί Του. Μας έχει υποσχεθεί ότι «αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, ο Θεός είναι πιστός και δίκαιος ώστε να συγχωρήσει σε μας τις αμαρτίες, και να μας καθαρίσει από κάθε αδικία» (Α΄ Ιωάννου 1:9).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς επηρεάζει τους άλλους η ιδιωτική μου αμαρτία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries