settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Αγία Γραφή για την παρασκευή ναρκωτικών ουσιών;

Απάντηση


Η Αγία Γραφή δεν αναφέρεται ευθέως σε καμία μορφή παράνομης χρήσης ναρκωτικών. Δεν υπάρχουν ρητές απαγορεύσεις ενάντια στην κοκαΐνη, την ηρωίνη, τα χάπια έκσταση ή μεθαμφεταμίνες. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην μαριχουάνα, την κάνναβη, τον εχινόκακτο, τα μαγικά μανιτάρια ή το LSD. Δεν αναφέρεται τίποτα για εισπνοές, σνιφάρισμα, πόση, κάπνισμα ή οποιαδήποτε άλλη μορφή κατάποσης. Λέγοντας αυτό δεν εννοούμε ότι επιτρέπονται τα ναρκωτικά για ψυχαγωγία. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές ξεκάθαρες βιβλικές αρχές που τοποθετούν την χρήση τών ναρκωτικών ουσιών έξω από το πλαίσιο τής αποδεκτής συμπεριφοράς.

Ας αρχίσουμε λέγοντας ότι οι χριστιανοί υπόκεινται στην εντολή που αφορά όλον τον κόσμο, να σέβονται και υπακούνε τους νόμους τής χώρας τους (Εκκλησιαστής 8:2-5, Ματθαίος 22:21, 23:2-3, Ρωμαίους 13:1-7, Τίτον 3:1, Α΄ Πέτρου 2:13-17). Η ΜΟΝΗ περίπτωση που μας επιτρέπεται να παρακούσουμε τους νόμους τής χώρας μας είναι όταν οι νόμοι παραβιάζουν οιεσδήποτε θεϊκές εντολές (Δανιήλ 3 και 6, Πράξεις 5:29). Δεν υπάρχουν άλλες εξαιρέσεις σ’ αυτόν τον κανόνα. Αντιθέτως με την δημοφιλή πίστη, η απλή διαφωνία μ’ έναν νόμο δεν συνιστά έγκριση για παραβίαση τού νόμου.

Πολλοί έχουν επιχειρηματολογήσει ότι η χρήση μαριχουάνας δεν δικαιολογεί την απαγόρευση. Διατείνονται πως το κάπνισμα χόρτου αψηφώντας τον νόμο, δικαιολογείται με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη (όπως θεωρούν ότι συμβαίνει) την υποκρισία τής απαγόρευσης τού χόρτου, ενώ επιτρέπουν την νικοτίνη και την κατανάλωση οινοπνεύματος. Οι υποστηρίζοντες το σημείο αυτό είναι ενδεχομένως ειλικρινείς στις πεποιθήσεις τους, εντούτοις σφάλλουν. Μια εγκάρδια απαξίωση ενός νόμου δεν δικαιολογεί την ατιμωρησία για την παράβαση, όπως ο Κύριός μας κατέστησε σαφές. Ενώ επέπληξε τους Φαρισαίους που μετέτρεψαν τον Νόμο τού Μωυσή σ’ έναν υπερβολικά καταπιεστικό ζυγό, ο Χριστός απαίτησε από τους μαθητές Του να υποτάσσονται στις αδίκως σκληρές αξιώσεις τους (Ματθαίος 23:1-36, ιδιαιτέρως 1-4). Η φιλότιμη υπακοή στην εξουσία και η υπομονετική εγκαρτέρηση μέσα σε συνθήκες άδικης ταλαιπωρίας ή/και αντιληπτής μεροληψίας (Α΄ Πέτρου 2:18-23) αποτελεί το υψηλό πρότυπο τού Θεού για μας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει αποχή από την μαριχουάνα σε συμμόρφωση με την «άδικη» νομοθεσία.

Όχι μόνον πρέπει να υποτασσόμαστε στην εξουσία χάρη τής υποταγής, αλλά ως αναγεννημένοι χριστιανοί περιοριζόμαστε περαιτέρω από την εντολή να ζούμε υπεράνω κατηγορίας προς όφελος τού ευαγγελίου (Α΄ Κορινθίους 10:32, Β΄ Κορινθίους 4:2, 6:3, Τίτον 2:1-8, Β΄ Πέτρου 3:14). Είναι περιττό να πούμε πως η εγκληματικότητα είναι εξαιρετικά αξιόμεμπτη.

Η πρώτη αρχή δεν επηρεάζει, προφανώς, χρήστες ναρκωτικών ουσιών που ζουν σε χώρες όπως η Ολλανδία, όπου η ψυχαγωγική χρήση είναι νόμιμη και επιτρεπτή. Υπάρχουν όμως εφαρμόσιμες αρχές με μεγαλύτερη παγκοσμιότητα. Για παράδειγμα, ο Θεός απαιτεί από όλους τους χριστιανούς να είναι καλοί οικονόμοι όλων όσων μας έχει εμπιστευθεί, ασχέτως της εθνικής μας ταυτότητας (Ματθαίος 25:14-30). Αυτό περιλαμβάνει τα γήινα σώματά μας. Δυστυχώς, η παράνομη χρήση ναρκωτικών ουσιών συνιστά έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο για να καταστρέψεις την υγεία σου, όχι μόνον φυσικά αλλά και διανοητικά και συναισθηματικά επίσης.

Η μαριχουάνα, ενώ είναι το λιγότερο επικίνδυνο απ’ όλα τα παράνομα ναρκωτικά, είναι εντούτοις φονικό. Οι λάτρεις τής μαριχουάνας (χασικλήδες) βρίσκουν παρηγοριά στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τα περισσότερα παράνομα ναρκωτικά, είναι φαινομενικά αδύνατο να πάρεις υπερβολική δόση χόρτου που θα οδηγήσει στον θάνατο μέσω της συνήθους κατανάλωσης (δηλαδή, του καπνίσματος). Αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα τους εν δυνάμει θανάσιμους κινδύνους τού καρκίνου τού πνεύμονα, του εμφυσήματος και άλλων μορφών χρόνιων αποφρακτικών πνευμονικών νόσων (ΧΑΠ) που προκαλούνται από το κάπνισμα τής μαριχουάνας. Ενώ μπορεί κάποιος να πάρει μαριχουάνα χωρίς να την καπνίσει, ελαχιστοποιώντας έτσι αυτούς τους κινδύνους, παραμένουν οι αρνητικές φυσιολογικές και ψυχολογικές συνέπειες, όπως η καταστροφή τού γεννητικού αναπαραγωγικού συστήματος, του ανοσοποιητικού και της διανοητικής ικανότητας.

Πέραν του ζητήματος τής διαχείρισης, ως χριστιανοί, τα σώματά μας δεν ανήκουν σε μας. «Εχουμε αγοραστεί με τιμή» (Α΄ Κορινθίους 6:19-20), όχι με «με φθαρτά, ασήμι ή χρυσάφι, αλλά με το πολύτιμο αίμα τού Χριστού, ως αμνού χωρίς ψεγάδι και χωρίς κηλίδα» (Α΄ Πέτρου 1:17-19). Ο Χριστός μάς έχει εξαγοράσει δίνοντας την δική Του ζωή και ευαρεστείται να κτίσει μέσα μας κάτι τελείως καινούριο, κάτι κάπως αλλόκοτο. Δια της ενοίκισης τού Αγίου Πνεύματος μάς καθιστά κατά κάποιον τρόπο σε οργανικούς ναούς. Ετσι τώρα, η φροντίδα τής υγείας μας δεν αποτελεί μόνο ζήτημα καλής διαχείρισης. Αποτελεί ζήτημα ευσέβειας. Αυτό είναι και θαυμαστό και τρομερό.

Μια άλλη βιβλική αρχή αφορά την επιρρέπειά μας στην απάτη. Ως ξεπεσμένα δημιουργήματα είμαστε επιρρεπείς στην ψευδαίσθηση. Και καθώς είμαστε αντικείμενο τής δυνατής αγάπης του Θεού, οι εχθροί Του είναι και δικοί μας εχθροί. Αυτό περιλαμβάνει ΤΟΝ εχθρό, τον Διάβολο, τον πατέρα τού ψεύδους (Ιωάννης 8:44), τον πλέον δύσκολο και αποφασιστικό αντίπαλο. Ολες οι αποστολικές προτροπές να παραμένουμε άγρυπνοι και νηφάλιοι (Α΄ Κορινθίους 15:34, Α΄ Θεσσαλονικείς 5:4-8, Β΄ Τιμόθεον 4:5, Α΄ Πέτρου 1:13, 4:7, 5:8) έχουν σκοπό να μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να επαγρυπνούμε απέναντι στα τεχνάσματα τού Διαβόλου (Α΄ Πέτρου 5:8), ο οποίος επιζητεί να μας παγιδέψει δια της απάτης. Η νηφαλιότητα είναι επίσης σημαντική για την προσευχή (Α΄ Πέτρου 4:7), όπως είναι η υπακοή στον Θεό (Ησαΐας 1:10-17).

Οσον αφορά την εξάρτηση τών ναρκωτικών, δεν προκαλούν όλα τα παράνομα ναρκωτικά φυσική εξάρτηση. Ωστόσο, όλα προκαλούν ψυχολογική εξάρτηση. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα τής σωματικής εξάρτησης, κατά την οποία το σώμα εξαρτάται φυσικώς από την ουσία για να είναι ικανό να λειτουργεί κανονικά, η ψυχολογική εξάρτηση είναι λιγότερο γνωστή. Είναι η υποδούλωση τού μυαλού που χαρακτηρίζεται συχνά από τάσεις εμμονής και έλλειψη επιθυμίας να διακόψει την χρήση. Ενώ η φυσική εξάρτηση φέρνει το σώμα σε υποταγή, η ψυχολογική εξάρτηση φέρνει την θέληση σε υποταγή. Οι χρήστες τείνουν να λένε πράγματα, όπως «θα μπορούσα να σταματήσω αν ήθελα, απλώς δεν θέλω». Η στάση αυτή τείνει να εξασφαλίσει ένα μακροχρόνιο καλούπι χρήσης ουσιών όπου οι χρήστες γίνονται λάτρεις περιφρονώντας μια πολύ εύστοχη βιβλική αρχή. Το γεγονός είναι ότι κανένας δεν μπορεί να υπηρετεί με όλη του την καρδιά δύο κυρίους (Ματθαίος 6:24, Λουκάς 16:13). Κάθε φορά που γονατίζεις μπροστά στον θεό τών ναρκωτικών, στρέφεις την πλάτη σου στον Θεό τής Αγίας Γραφής.

Συνοψίζοντας, η Αγία Γραφή μάς διδάσκει «να αρνηθούμε την ασέβεια και τις κοσμικές επιθυμίες, και να ζήσουμε με σωφροσύνη και με δικαιοσύνη και με ευσέβεια στον παρόντα αιώνα» (Τίτον 2:12).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Αγία Γραφή για την παρασκευή ναρκωτικών ουσιών;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries