settings icon
share icon
Ερώτηση

Αν ο Χριστός πλήρωσε το τίμημα για την αμαρτία μας, γιατί εξακολουθούμε να πάσχουμε από τις συνέπειες της αμαρτίας μας;

Απάντηση


Οι Γραφές δηλώνουν, «ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος· το χάρισμα όμως του Θεού αιώνια ζωή διαμέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας» (Ρωμαίους 6:23). Ο Χριστός πλήρωσε την τιμωρία της αμαρτίας μας. Όλοι μας αξίζουμε θάνατο, που είναι η απόλυτη τιμωρία της αμαρτίας. Καθένας θα πληρώσει για την αμαρτία του αν δεν εμπιστευθεί τον Χριστό, που πλήρωσε το τίμημα για την αμαρτία μας με το ίδιο Του το αίμα. Ο Αδάμ και η Εύα υπέστησαν τις συνέπειες της αμαρτίας τους με το να εκδιωχθούν από τον Κήπο. Πέραν του να μιλάμε για «συνέπειες», θα πρέπει να το εκλάβουμε ως «παιδεία». Ο συγγραφέας της προς Εβραίους λέει τούτο σχετικά με την παιδεία και τον σκοπό της: «και λησμονήσατε τη νουθεσία, που μιλάει σε σας ως προς γιους, λέγοντας: «Γιε μου, μην καταφρονείς την παιδεία του Κυρίου· ούτε να αποθαρρύνεσαι, όταν ελέγχεσαι απ' αυτόν. Επειδή, όποιον ο Κύριος αγαπάει, τον περνάει από παιδεία· και μαστιγώνει κάθε γιο τον οποίο παραδέχεται» (Εβραίους 12:5-6).

«Αν υπομένετε την παιδεία, ο Θεός συμπεριφέρεται απέναντί σας ως προς γιους· επειδή, ποιος γιος υπάρχει, τον οποίο ο πατέρας του δεν τον παιδαγωγεί; Αν, όμως, είστε χωρίς παιδεία, της οποίας όλοι έγιναν μέτοχοι, άρα είστε νόθοι και όχι γιοι. Έπειτα, τους μεν πατέρες μας κατά σάρκα τους είχαμε παιδαγωγούς, και τους σεβόμασταν· δεν θα υποταχθούμε πολύ περισσότερο στον Πατέρα των πνευμάτων, και θα ζήσουμε; Επειδή, εκείνοι μεν για λίγο καιρό μάς παιδαγωγούσαν, σύμφωνα με την αρέσκειά τους· ο Θεός, όμως, για το συμφέρον μας, για να γίνουμε μέτοχοι της αγιότητάς του.

Κάθε παιδεία, βέβαια, για μεν το παρόν δεν φαίνεται ότι είναι πρόξενος χαράς αλλά λύπης· έπειτα, όμως, σ' αυτούς, που διαμέσου αυτής γυμνάστηκαν, αποδίδει ειρηνικό καρπό δικαιοσύνης.» (Εβραίους 12:7-11).

Ο Θεός δείχνει την αγάπη Του διορθώνοντάς μας και/ή ασκώντας την παιδεία Του για να μας φέρει εκεί που θέλει να είμαστε. Τι κάνει ένας καλός πατέρας όταν βλέπει το παιδί του ν' απομακρύνεται από τον ίσιο δρόμο; Το επαναφέρει ασκώντας παιδεία. Η παιδεία μπορεί να πάρει διάφορες μορφές κι εξαρτάται από τη σοβαρότητα του παραπτώματος. Αν ένα παιδί δεν διαπαιδαγωγείται ποτέ ή δεν υπόκειται ποτέ τις συνέπειες της κακής πράξης του, ποτέ δεν θα μάθει τι είναι σωστό.

Ο Θεός, συνεπώς, διαπαιδαγωγεί τους δικούς Του από αγάπη. Αν ποτέ δεν έπαθες από τις συνέπειες της αμαρτίας σου, πώς θα ξέρεις πότε ενεργείς σωστά και πότε όχι; Ο ψαλμωδός λέει, ««Δεν έχουνε», ρωτάει ο Θεός, «επίγνωση οι δράστες όλοι του κακού; Κατασπαράζουν το λαό μου, έτσι όπως τρώνε το ψωμί· σ' εμένα δεν προσεύχονται» (Ψαλμός 53:5, ΝΜΒ). Δες επίσης τον Ψαλμό 10:11, «Σκέφτεται: «Ξεχνάει ο Θεός, αδιαφορεί, δεν δίνει προσοχή». Αν ο Θεός δεν άφηνε τις συνέπειες να μας βρίσκουν, δεν θα μαθαίναμε από τα λάθη μας και δεν θ' αλλάζαμε τους δρόμους μας. Ο Θεός διαπαιδαγωγεί τους δικούς Του μόνο, και το κάνει από αγάπη για μας, όχι για να μας βλάψει ή να μας διαλύσει.

Είναι ο τρόπος που λέει, «παιδί μου δεν πας καλά και είναι ώρα να γυρίσεις και να κάνεις το σωστό». Αν δεν μας δοθεί διόρθωση, όταν σφάλλουμε, θα συνεχίσουμε να σφάλλουμε.

Ο Θεός έχει υποστεί την τιμωρία της αμαρτίας μας, ώστε εμείς να μην υποστούμε τον δεύτερο θάνατο, που είναι η κόλαση (Αποκάλυψη 20:14). Ένεκα της αγάπης Του, μας διαπαιδαγωγεί και μας φέρνει στην επιθυμητή σχέση μαζί Του. Έτσι, την επόμενη φορά που νομίσεις πως πάσχεις εξαιτίας των συνεπειών της αμαρτίας σου, θυμήσου πως είναι ο Θεός που με αγάπη σε παιδαγωγεί.

Τελικά, πράξεις ανυπακοής στους νόμους του Θεού θα έχουν συχνά ως αποτέλεσμα προσωρινές συνέπειες που δεν έχουν καμία σχέση με την παιδεία του Θεού. Για παράδειγμα, ένας φονιάς που έρχεται στον Χριστό και μετανοεί για όλες τις αμαρτίες του, θα λάβει την άφεση του Θεού με την αιώνια σημασία της, και θ' απολαμβάνει πλήρη κοινωνία με τον Θεό στην αιωνιότητα στον Ουρανό. Η κοινωνία, όμως, στην οποία ζει, θ' απαιτήσει την ποινή του εγκλήματός του με την προσωρινή σημασία. Ίσως να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή ή ακόμη ενδέχεται να εκτελεστεί για το έγκλημα που διέπραξε. Αλλά ακόμη και μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως από τον Θεό ενώ βρίσκεται σε αναμονή της τελικής λύτρωσής του και της αιώνιας χαράς.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Αν ο Χριστός πλήρωσε το τίμημα για την αμαρτία μας, γιατί εξακολουθούμε να πάσχουμε από τις συνέπειες της αμαρτίας μας;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries