settings icon
share icon
Ερώτηση

Υπάρχει κάποια αμαρτία που ο Θεός δεν συγχωρεί;

Απάντηση


Για το αναγεννημένο παιδί του Θεού δεν υπάρχει ασυγχώρητη αμαρτία. Η αμαρτία του πιστού έχει συγχωρεθεί στον σταυρό και δεν υπάρχει πλέον καμία καταδίκη γι' αυτούς που είναι εν Χριστώ (Ρωμαίους 8:1).

«Ο Θεός δεν απέστειλε τον Υιό του στον κόσμο, για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να σωθεί ο κόσμος διαμέσου αυτού.» (Ιωάννης 3:17). Καθ' όλη τη διακονία Του ο Ιησούς πρόσφερε την υπέροχη και εκπληκτική συγχώρηση του Θεού. Ο Ζακχαίος (Λουκάς 19), η αμαρτωλή γυναίκα στην Κανά (Λουκάς 7), ο παραλυτικός στη Γαλιλαία (Λουκάς 5)—όλοι αυτοί συγχωρήθηκαν από τον Κύριο. Δεν είχε σημασία τι είχαν κάνει· ο Θεός μπορούσε να τους συγχωρήσει. «Σας διαβεβαιώνω, ότι οι τελώνες και οι πόρνες πηγαίνουν πριν από σας στη βασιλεία του Θεού» (Ματθαίος 21:31).

Ο λόγος του Χριστού πάνω στον σταυρό «τετέλεσται (έχει τελειώσει)» (Ιωάννης 19:30), σημαίνει ότι η τιμωρία της αμαρτίας έχει εξοφληθεί. Είναι μια θαυμάσια λέξη. Η λέξη «τετέλεσται» έμπαινε ως σφραγίδα στις αποδείξεις για να σημάνει πως η οφειλή είχε εξοφληθεί. Κι όταν ένας καταδικασμένος εγκληματίας είχε εκτίσει την ποινή του και αποφυλακιζόταν, μια πινακίδα που έλεγε «τετέλεσται» καρφωνόταν στην πόρτα του σπιτιού του ως αποδεικτικό στοιχείο πως δεν χρωστούσε πλέον κάτι στην κοινωνία.

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός έγινε η θυσία μας για την αμαρτία και «ο Αμνός του Θεού, που σηκώνει την αμαρτία του κόσμου» (Ιωάννης 1:29). Η δική Του θυσία ήταν τέλεια (Εβραίους 9:14). Η υπόσχεση προς εκείνους που πιστεύουν στον Χριστό είναι ότι κάθε αμαρτία που έχουν διαπράξει ή θα διαπράξουν θα συγχωρηθεί. « το αίμα τού Ιησού Χριστού, του Υιού του, μας καθαρίζει από κάθε αμαρτία» (Α΄ Ιωάννου 1:7, η έμφαση δική μας). Στην Α΄ Κορινθίους 6:9-10 απαριθμούνται διάφορες σκανδαλώδεις αμαρτίες που κάποτε χαρακτήριζαν τους Κορίνθιους χριστιανούς. Ο Παύλος χρησιμοποιεί αυτόν τον κατάλογο και καταλήγει στην εξής αλήθεια: « αλλά λουστήκατε, αλλά αγιαστήκατε, αλλά δικαιωθήκατε, στο όνομα του Κυρίου Ιησού, και με το Πνεύμα του Θεού μας» (εδ. 11). Η αμαρτία τους εξαλείφτηκε κι απομακρύνθηκε «όσο απέχει η ανατολή από τη δύση» (Ψαλμός 103:12).

Είναι σημαντικό ν' αντιληφθούμε τη συνθήκη με την οποία ο Θεός χορηγεί τη συγχώρηση. Μπορούμε να πλησιάσουμε τον Θεό μόνο μέσω του Κυρίου Ιησού. Ο Ιησούς είπε, «Εγώ είμαι ο δρόμος, και η αλήθεια, και η ζωή· κανένας δεν έρχεται στον Πατέρα, παρά μόνον διαμέσου εμού» (Ιωάννης 14:6). Η συγχώρηση του Θεού προσφέρεται σε όλους όσους δέχονται τον Ιησού Χριστό (Ιωάννης 3:16, Πράξεις 10:43), αλλά για εκείνους που απορρίπτουν τον Κύριο Ιησού δεν υπάρχει συγχώρηση ή άφεση της αμαρτίας (Α΄ Ιωάννου 5:12). Ο Θεός θα συγχωρήσει κάθε αμαρτία εν Χριστώ. Για κείνους που δεν είναι εν Χριστώ δεν υπάρχει άφεση: «όποιος, όμως, απειθεί στον Υιό δεν θα δει ζωή αλλά η οργή του Θεού μένει επάνω του» (Ιωάννης 3:36).

Ο Ιωάννης έγραψε την πρώτη του επιστολή προς αναγεννημένους πιστούς και συμπεριέλαβε την υπόσχεση αυτή: «Αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, ο Θεός είναι πιστός και δίκαιος ώστε να συγχωρήσει σε μας τις αμαρτίες, και να μας καθαρίσει από κάθε αδικία.» (Α΄ Ιωάννου 1:9). Όλοι αμαρτάνουμε (Α΄ Ιωάννου 1:8). Όταν αμαρτάνουμε η χάρη του Θεού είναι διαθέσιμη να συγχωρήσει τα παιδιά Του και ν' αποκαταστήσει την επικοινωνία.

Το αν στην αρχή του Α΄ Ιωάννου 1:9 δείχνει μια συνθήκη: αν «ομολογούμε», δηλαδή αν «λέμε το ίδιο πράγμα». Ομολογούμε την αμαρτία μας σημαίνει πως συμφωνούμε με τον Θεό στο πώς την βλέπει. Η συγχώρηση του Θεού δεν μας δίνει πλήρη ελευθερία να συνεχίσουμε ν' αμαρτάνουμε. Δεν αντιμετωπίζουμε τη χάρη του Θεού τόσο ελαφριά (Ρωμαίους 6:1-2)· αντίθετα, ένας αναγεννημένος πιστός που περπατάει σε κοινωνία με τον Θεό θα είναι ευαίσθητος στην αμαρτία και βιαστικός να την ομολογήσει στον Κύριο.

Μία από τις πλέον θαυμάσιες αλήθειες της Γραφής είναι ότι ο Θεός συγχωρεί δωρεάν την αμαρτία. Καθώς η χάρη του Θεού είναι άπειρη, δεν υπάρχει όριο στην αμαρτία που ο Θεός είναι πρόθυμος να συγχωρήσει εν Χριστώ. Δεν υπάρχει αμαρτία που η χάρη του Θεού δεν συμπεριλαμβάνει. «Όπου περίσσευσε η αμαρτία, υπερπερίσσευσε η χάρη.» (Ρωμαίους 5:20) Ο απόστολος Παύλος ήταν «βλάσφημος και διώκτης και υβριστής» πριν να σωθεί (Α΄ Τιμόθεον 1:13). Αποκάλεσε τον εαυτό του τον πρώτο των αμαρτωλών αφού πρώτα γνώρισε τη χάρη του Θεού, «πιστός ο λόγος και άξιος κάθε αποδοχής, ότι ο Ιησούς Χριστός ήρθε στον κόσμο για να σώσει τους αμαρτωλούς, από τους οποίους πρώτος είμαι εγώ» (Α΄ Τιμόθεον 1:15). Αν ο Θεός έσωσε τον Παύλο, μπορεί να σώσει τον καθένα.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Υπάρχει κάποια αμαρτία που ο Θεός δεν συγχωρεί;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries