settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο σιντοϊσμός;

Απάντηση


Ο σιντοϊσμός είναι μια καθαρά γιαπωνέζικη θρησκεία, η προέλευση της οποίας βρίσκεται στην αρχαία γιαπωνέζικη ιστορία. Είναι μια από τις αρχαιότερες θρησκείες του κόσμου. Οι Ιάπωνες αγαπούν σφοδρώς τη χώρα τους και πιστεύουν ότι τα γιαπωνέζικα νησιά ήταν η πρώτη θεϊκή δημιουργία. Ο σιντοϊσμός διδάσκει πραγματικά πως καμία άλλη χώρα δεν είναι θεϊκή κι έτσι η Ιαπωνία είναι μοναδική στον κόσμο. Δεν εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι ο σιντοϊσμός δεν είναι δημοφιλής πέραν της Ιαπωνίας.

Οι δύο θεμελιώδεις διδασκαλίες Σίντο είναι ότι η Ιαπωνία είναι η χώρα των θεών και ο λαός της είναι απόγονοι των θεών. Η ιδέα αυτή της θείας καταγωγής του γιαπωνέζικου λαού, όπως επίσης της θείας καταγωγής της χώρας, έχει αυξήσει την πεποίθηση ανωτερότητας έναντι άλλων χωρών και λαών. Με εξαίρεση μερικών, ορισμένων αιρέσεων του Σίντο, η θρησκεία δεν έχει ιδρυτή, ιερές γραφές ή ένα κυριαρχικό σύνολο πεποιθήσεων. Η λατρεία λαμβάνει χώρα σ' ένα ναό μεταξύ των πολλών που υπάρχουν στην Ιαπωνία, αν και πολλοί Ιάπωνες έχουν βωμούς στα σπίτια τους αφιερωμένους σ' έναν ή περισσότερους θεούς, από τις πολλές θεότητες που λατρεύουν.

Η λέξη Σίντο προέρχεται από την κινέζικη λέξη σιν-ταο, που σημαίνει «ο δρόμος των θεών». Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του Σίντο είναι η έννοια του κάμι, η ιδέα μιας ιερής δύναμης που υπάρχει στα έμψυχα αλλά και στα άψυχα αντικείμενα. Υπάρχει στο Σίντο η δυνατή αίσθηση της παρουσίας των θεών και των πνευμάτων στη φύση. Οι θεοί του Σίντο είναι πάρα πολλοί για να ομαδοποιηθούν σε ιεραρχία αλλά η θεότητα του ήλιου Αματεράσου βρίσκεται σε υψηλή θέση λατρείας, και ο μεγάλος αυτοκρατορικός ναός της έχει κτιστεί 320 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκυο. Το Σίντο διδάσκει ότι ο γιαπωνέζικος λαός προέρχεται από το κάμι.

Η θρησκεία του Σίντο είναι τελείως ασυμβίβαστη με τον βιβλικό χριστιανισμό. Πρώτον, η ιδέα ότι οι Ιάπωνες και η χώρα τους προτιμήθηκαν πάνω από όλους τους άλλους, έρχεται σε αντίθεση με τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής ότι οι Ιουδαίοι είναι ο εκλεκτός λαός του Θεού: «επειδή, εσύ είσαι άγιος λαός στον Κύριο τον Θεό σου· ο Κύριος ο Θεός σου σε έκλεξε για να είσαι σ' αυτόν εκλεκτός λαός, από όλους τους λαούς, που είναι επάνω στο πρόσωπο της γης» (Δευτερονόμιο 7:6). Παρ' όλα αυτά, αν και οι Ιουδαίοι είναι ο εκλεκτός λαός του Θεού, ποτέ δεν χαρακτηρίστηκαν ως καλύτεροι από τους άλλους λαούς, και η Γραφή δεν διδάσκει πως αυτοί προέρχονταν κατευθείαν από τους θεούς.

Δεύτερον, η Αγία Γραφή είναι σαφής πως δεν υπάρχουν πολλοί θεοί αλλά μόνον ένας: «Εγώ είμαι ο Κύριος και δεν υπάρχει άλλος· Θεός εκτός από μένα δεν υπάρχει» (Ησαΐας 45:5). Η Αγία Γραφή επίσης διδάσκει ότι ο Θεός δεν είναι μια απρόσωπη δύναμη αλλά ένας Πατέρας γεμάτος αγάπη που νοιάζεται για εκείνους που Τον φοβούνται (Β΄ Κορινθίους 6:17-18). Αυτός μόνος δημιούργησε το σύμπαν και το κυβερνά. Η ιδέα των θεών που κατοικεί σε βράχους, δέντρα και ζώα συνδυάζει δύο διαφορετικές ψευδείς ιδέες: πολυθεϊσμό (η πίστη σε πολλούς θεούς) και ανιμισμό (η πίστη ότι οι θεοί βρίσκονται στα αντικείμενα). Αυτά είναι ψεύδη από τον πατέρα του ψεύδους, τον Διάβολο, ο οποίος «περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί» (Α΄ Πέτρου 5:8).

Τρίτον, ο σιντοϊσμός τρέφει την υπερηφάνεια και αισθήματα ανωτερότητας στον γιαπωνέζικο λαό· τέτοιος εκλεκτισμός καταδικάζεται στις Γραφές. Ο Θεός μισεί την υπερηφάνεια διότι είναι αυτή που εμποδίζει τους ανθρώπους να Τον εκζητήσουν με όλη τους την καρδιά (Ψαλμός 10:4). Επιπρόσθετα, οι διδασκαλίες της ουσιαστικής καλοσύνης και θείας προέλευσης του γιαπωνέζικου λαού, τους αποκλείουν από την ανάγκη για έναν Σωτήρα. Αυτή είναι η φυσική συνέπεια του ισχυρισμού της θείας προέλευσης μιας φυλής. Η Γραφή διακηρύττει απόλυτα ότι «όλοι αμάρτησαν και στερούνται τη δόξα του Θεού» (Ρωμαίους 3:23), ότι όλοι χρειαζόμαστε έναν Σωτήρα, τον Κύριο Ιησού Χριστό και ότι δεν υπάρχει «άλλο όνομα δοσμένο κάτω από τον ουρανό ανάμεσα στους ανθρώπους, διαμέσου του οποίου πρέπει να σωθούμε» (Πράξεις 4:12).

Ενώ το Σίντο διδάσκει ότι το κάμι μπορεί να επικοινωνεί μ' εκείνους που έχουν καταστεί άξιοι μέσω του τελετουργικού εξαγνισμού, ο Θεός της Αγίας Γραφής υπόσχεται να είναι μαζί με καθένα που Τον επικαλείται για συγχώρηση. Όσο κι αν κάποιος εξαγνιστεί προσωπικά (μια μορφή της σωτηρίας δια των έργων) δεν θα καταστεί άξιος ενώπιον του Θεού. Μόνον η πίστη στο χυμένο αίμα του Ιησού Χριστού πάνω στο σταυρό μπορεί να πραγματοποιήσει τον καθαρισμό από την αμαρτία και μπορεί να μας καταστήσει αποδεκτούς από τον άγιο Θεό. «Εκείνον που δεν γνώρισε αμαρτία, τον έκανε για χάρη μας αμαρτία, για να γίνουμε εμείς δικαιοσύνη τού Θεού διαμέσου αυτού.» (Β΄ Κορινθίους 5:21).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο σιντοϊσμός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries