settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι σαμανισμός;

Απάντηση


Ο σαμανισμός είναι μια ψευδής, αντιχριστιανική κοσμοθεωρία στην οποία ο ενδιάμεσος μεταξύ του φυσικού και του υπερφυσικού αποκαλείται σαμάνος. Ο σαμανισμός σχετίζεται με τον ανιμισμό, την πίστη ότι τα πνεύματα κατοικούν στον φυσικό κόσμο όπως και στο πνευματικό βασίλειο. Ο ανιμισμός είναι ένα από αρχαιότερα υπάρχοντα συστήματα πίστης και συναντάται σε πολλές φυλετικές κοινότητες, αρχαίες και σύγχρονες, σε όλον τον κόσμο. Παρατηρείται μια επανεμφάνιση σήμερα σε νέο-σαμανιστικές ομάδες.

Ο σαμανισμός συγχωνεύεται συχνά με άλλα συστήματα πίστης, συμπεριλαμβανομένων του Ισλάμ και του χριστιανισμού, οπότε κατηγοριοποιείται ως παραδοσιακή θρησκεία. Ο σαμανισμός/ανιμισμός δεν είναι μια θρησκεία που μπορεί να σταθεί μόνη της αλλά τυπικά αναμιγνύεται με συστήματα πίστης ειδωλολατρικά, πολυθεϊστικά και Νέας Εποχής.

Ο όρος σαμάνος προέρχεται από την σιβηρική γλώσσα Τουνγκούς και σημαίνει «αυτός που γνωρίζει». Σχετικοί όροι είναι οι: διάμεσος (μέντιουμ), σαμάνος, κομπογιαννίτης, μάγος, εξορκιστής, μάντης, νεκρομάντης και πνευματοβάτης.

Σε κάθε ανιμιστικό σύστημα πίστης, ο σαμάνος ενεργεί ως διάμεσος μεταξύ του φυσικού και του πνευματικού κόσμου. Καλούν τους σαμάνους σε καιρούς αρρώστιας, τραυματισμών, φυσικής καταστροφής, εχθρικής επίθεσης ή οποιαδήποτε στιγμή φανεί πως δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ του φυσικού και του πνευματικού βασιλείου. Ο σαμανισμός διδάσκει ότι όλα τα πράγματα έχουν πνευματική ρίζα και ο πνευματικός κόσμος ελέγχει τον φυσικό κόσμο· έτσι θεωρείται πως το κλειδί για να επηρεάσεις κάθε κατάσταση βρίσκεται στο πνευματικό βασίλειο. Η σαμανιστική κοσμοθεωρία βασίζεται στα έργα και στην γνώση τού απόκρυφου. Για να οδηγήσει τα πράγματα τού φυσικού κόσμου στα επιθυμητά αποτελέσματα, ο σαμάνος βασίζεται στην εμπειρογνωσία του και στην δύναμη τών αντικειμένων που κατέχει.

Σε ένα ανιμιστικό/σαμανιστικό σύστημα πίστης ο κόσμος αποτελεί έναν τρομακτικό τόπο γεμάτον από πνεύματα που πρέπει να εξευμενιστούν. Αν τα πνεύματα κατευναστούν, μπορεί να σε ευλογήσουν αλλά αν είναι οργισμένα μπορεί να σε εκδικηθούν και να σε τραυματίσουν ή να σου προκαλέσουν αρρώστια. Οι σαμάνοι προσλαμβάνονται για να εισέλθουν στο υπερφυσικό πεδίο, να διακρίνουν τον λόγο τής συμφοράς και να βρουν τον τρόπο ν’ αποκαταστήσουν την υγεία και την αρμονία. Οι άνθρωποι τών φυλών φοβούνται τους σαμάνους, οι οποίοι ασκούν μεγάλη επιρροή σ’ αυτές, καθώς παριστάνουν ότι κατέχουν την δύναμη να θεραπεύουν αλλά και να σκοτώνουν ή πληγώνουν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν είναι μόνον τα πνεύματα που πρέπει να εξευμενιστούν αλλά και οι σαμάνοι πρέπει να παραμένουν ικανοποιημένοι.

Οι Σαμάνοι χρησιμοποιούν συχνά παραισθησιογόνες ουσίες, φυσικούς τραυματισμούς ή ακραία νηστεία για να επιτύχουν μια διαφορετική κατάσταση συνειδητότητας. Φυλαχτά, κουδουνάκια, τύμπανα, τραγούδια, χορός ή κραυγές μπορεί ν’ αποτελούν τμήμα τών τελετουργιών που τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν στο υπερφυσικό πεδίο. Οι σαμάνοι επικαλούνται επίσης πνεύματα που αναζωογονούν και χρησιμοποιούν συνήθως συμβολικά αντικείμενα όπως λιθάρια ή οστά που πιστεύουν πως κατέχουν ιδιαίτερες δυνάμεις. Ψυχές νεκρών, πνεύματα ζώων, πνεύματα λίθων ή δέντρων επιστρατεύονται ενίοτε να δράσουν ως οδηγοί. Ο σαμανισμός ισχυρίζεται ότι συγκεκριμένες τοποθεσίες κατέχουν ιδιαίτερη δύναμη ή παρέχουν πρόσβαση στον πνευματικό κόσμο.

Ο ρόλος τού σαμάνου αναγνωρίζεται ως απασχόληση υψηλού κινδύνου ακόμη και μεταξύ αυτών που ακολουθούν αυτό το σύστημα πίστης. Η περιπλάνηση στο πνευματικό βασίλειο αποτελεί μια επικίνδυνη επιχείρηση. Είναι δυνατόν να προκύψουν κατάθλιψη, διανοητική διαταραχή και θάνατος από την χρήση παραισθησιογόνων ουσιών.

Ο σαμανισμός ήταν το υποκείμενο σύστημα πίστης στις αρχαίες βιβλικές χώρες. Ο Θεός απαγόρευσε στον λαό του την επιμειξία και την λατρεία θεών που εισέδυσαν στην γη τής υπόσχεσης. Η περικοπή Δευτερονόμιο 18:9-13 όπως και άλλες περικοπές περιέχουν σοβαρές οδηγίες προς αποφυγή ανάμιξης με πνευματιστές, μέντιουμ, νεκρομάντεις κι εκείνους που ασκούν μαγεία (Λευιτικό 18:21, 20:2, 4, 6, 27, Β΄ Βασιλέων 17:31, Β΄ Χρονικών28:3, 33:6, Ησαΐας 57:5, Ιεζεκιήλ 16:21, Γαλάτας 5:19-21).

Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι ζούμε σε εχθρική επικράτεια. Το Α΄ Πέτρου 5:8 αναφέρεται σ’ αυτήν την πνευματική μάχη και στην πραγματικότητα του αόρατου κόσμου που μας περιβάλλει. Ως χριστιανοί δεν πιστεύουμε στους σαμάνους, στις τελετουργίες που κάνουν ή στα φυλαχτά που μεταχειρίζονται. Η εμπιστοσύνη μας, αντιθέτως, είναι στην δύναμη τού λόγου τού Θεού (Εβραίους 4:12), στην δύναμη τού Αγίου Πνεύματος (Α΄ Κορινθίους 2:4), και στην δύναμη τού ευαγγελίου (Ρωμαίους 1:16).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι σαμανισμός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries