settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι οι εβδομήντα εβδομάδες/εβδομήντα επτάδες τού Δανιήλ;

Απάντηση


Η προφητεία τών «εβδομήντα εβδομάδων» ή «εβδομήντα επτάδων» είναι μία από τις σημαντικότερες και λεπτομερέστερες μεσσιανικές προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης. Βρίσκεται στο 9ο κεφάλαιο τού βιβλίου τού Δανιήλ. Το κεφάλαιο αρχίζει με την προσευχή τού Δανιήλ υπέρ τού Ισραήλ, με την αναγνώριση τής αμαρτίας τού έθνους ενάντια στον Θεό και την δέηση για το έλεος τού Θεού. Καθώς ο Δανιήλ προσευχόταν, εμφανίστηκε σ’ αυτόν ο άγγελος Γαβριήλ και του έδωσε ένα όραμα περί του μέλλοντος τού Ισραήλ.

Οι διαιρέσεις των 70 εβδομάδων

Στο εδάφιο 24, λέει ο Γαβριήλ, «Εβδομήντα εβδομάδες διορίστηκαν για τον λαό σου, και για την άγια πόλη σου.» Ολοι, σχεδόν, οι σχολιαστές συμφωνούν ότι οι εβδομήντα «εβδομάδες» θα πρέπει να ερμηνευθούν ως εβδομήντα «εβδομάδες» ετών, με άλλα λόγια μια περίοδος 490 ετών. Τα εδάφια αυτά παρέχουν ένα είδος «ρολογιού» που δίνει μια ιδέα τού πότε θα ερχόταν ο Μεσσίας και ποια θα ήταν μερικά από τα γεγονότα που θα συνόδευαν την έλευσή Του.

Η προφητεία συνεχίζει και διαιρεί τα 490 χρόνια σε τρεις μικρότερες ενότητες: μία πρώτη με 49 χρόνια, μια δεύτερη με 434 χρόνια, και η τρίτη με επτά χρόνια. Η τελευταία «εβδομάδα» των επτά χρόνων διαιρείται περαιτέρω στην μέση. Το εδάφιο 25 λέει, «από την έκδοση του προστάγματος για να ανοικοδομηθεί η Ιερουσαλήμ, μέχρι τού Χριστού τού Ηγήτορα, θα είναι επτά εβδομάδες, και 62 εβδομάδες». Επτά «εβδομάδες» είναι 49 χρόνια, και 62 «εβδομάδες» είναι άλλα 434 χρόνια: 49 χρόνια + 434 χρόνια = 483 χρόνια.

Ο σκοπός των 70 εβδομάδων

Η προφητεία περιέχει μια δήλωση που αφορά τον εξαπλό σκοπό που έχουν τα γεγονότα αυτά. Το εδάφιο 24 λέει πως ο σκοπός είναι 1) «να συντελεστεί η παράβαση», 2) «να τελειώσουν οι αμαρτίες», 3) «να γίνει εξιλέωση για την ανομία», 4) «να εισαχθεί αιώνια δικαιοσύνη», 5) «να σφραγιστεί η όραση και η προφητεία» και 6) «να χριστεί ο Άγιος τών αγίων».

Σημείωσε πως τα αποτελέσματα αυτά αφορούν την πλήρη εξάλειψη της αμαρτίας και την εδραίωση τής δικαιοσύνης. Η προφητεία τών 70 εβδομάδων συνοψίζει το τι συμβαίνει πριν ο Ιησούς εγκαθιδρύσει την χιλιετή βασιλεία Του. Αξίζει ιδιαίτερη προσοχή το τρίτο στοιχείο στον κατάλογο τών σκοπών: «να γίνει εξιλέωση για την ανομία». Ο Ιησούς πραγματοποίησε τον εξιλασμό για την αμαρτία με τον θάνατό Του πάνω στον σταυρό (Ρωμαίους 3:25, Εβραίους 2:17).

Η εκπλήρωση των 70 εβδομάδων

Ο Γαβριήλ είπε ότι το προφητικό ρολόι θα ξεκινούσε την στιγμή που θα εκδιδόταν το διάταγμα ανοικοδόμησης τής Ιερουσαλήμ. Από την ημερομηνία αυτήν έως τον καιρό του Μεσσία θα μεσολαβούσαν 483 χρόνια. Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι η διαταγή αποκατάστασης και ανοικοδόμησης τής Ιερουσαλήμ δόθηκε από τον βασιλιά Αρταξέρξη τής Περσίας το 445 π.Χ. (δες Νεεμίας 2:1-8).

Η πρώτη ενότητα των 49 χρόνων (επτά «εβδομάδες») καλύπτει τον χρόνο που πήρε η ανοικοδόμηση της Ιερουσαλήμ, «η πλατεία και το τείχος, μάλιστα σε καιρούς στενοχώριας» (Δανιήλ 9:25). Η ανοικοδόμηση αυτή καταγράφεται στο βιβλίο τών Χρονικών.

Χρησιμοποιώντας την ιουδαϊκή παράδοση των 360 ημερών ανά έτος, ξεκινώντας από το 445 π.Χ. και μετρώντας 483 χρόνια, οδηγούμαστε στο 30 μ.Χ., το οποίο ταυτίζεται με την θριαμβευτική είσοδο τού Ιησού στην Ιερουσαλήμ (Ματθαίος 21:1-9). Η προφητεία στον Δανιήλ 9 προσδιορίζει πως μετά την ολοκλήρωση των 483 χρόνων, «ο Χριστός θα εκκοπεί» (εδάφιο 26). Αυτό εκπληρώθηκε όταν σταυρώθηκε ο Ιησούς.

Το Δανιήλ 9:26 συνεχίζει με την πρόρρηση πως μετά την θανάτωση τού Μεσσία, «ο λαός τού ηγήτορα που θα έρθει, θα αφανίσει την πόλη και το αγιαστήριο». Αυτή εκπληρώθηκε με την καταστροφή τής Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ. Ο «ηγήτορας που θα έρθει» αποτελεί αναφορά στον Αντίχριστο, ο οποίος, ως φαίνεται, θα συνδέεται κάπως με την Ρώμη, από τη στιγμή που είναι οι Ρωμαίοι αυτοί που κατέστρεψαν την Ιερουσαλήμ.

Η τελευταία εβδομάδα από τις 70

Από τις 70 «εβδομάδες», οι 69 έχουν εκπληρωθεί ιστορικά. Ετσι, απομένει η εκπλήρωση τής τελευταίας «εβδομάδας». Οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι ζούμε τώρα σ’ ένα μεγάλο κενό μεταξύ τής 69ης και της 70ης εβδομάδας. Το προφητικό ρολόι έχει, κατά κάποιο τρόπο, προσωρινά σταματήσει. Η τελευταία «εβδομάδα» τού Δανιήλ είναι αυτό που συνήθως χαρακτηρίζουμε ως η περίοδος τής Θλίψης.

Η προφητεία τού Δανιήλ αποκαλύπτει μερικές από τις ενέργειες τού Αντιχρίστου, «του ηγήτορα που θα έρθει». Το εδάφιο 27 λέει, «θα κάνει στερεή διαθήκη με πολλούς για μια εβδομάδα». Όμως, «στο μέσον τής εβδομάδας θα σταματήσει η θυσία και η προσφορά, και επάνω στο πτερύγιο του Ιερού θα είναι το βδέλυγμα της ερήμωσης». Ο Ιησούς προειδοποίησε για το γεγονός αυτό στον Ματθαίο 24:15. Αφού ο Αντίχριστος αθετήσει την συνθήκη με το Ισραήλ, ξεκινάει ο καιρός της «μεγάλης θλίψης» (Ματθαίος 24:21).

Ο Δανιήλ, επίσης, προλέγει ότι ο Αντίχριστος θα αντιμετωπίσει κρίση. Θα ηγείται «μέχρι τη συντέλεια του καιρού, θα δοθεί διορία στην ερήμωση» (Δανιήλ 9:27). Τόσο, μόνον, ο Θεός θα επιτρέψει στο κακό να προχωρήσει, και η κρίση που θ’ αντιμετωπίσει ο Αντίχριστος έχει ήδη προδιαγραφεί.

Συμπέρασμα

Η προφητεία τών 70 εβδομάδων είναι σύνθετη και περιγράφεται εκπληκτικά λεπτομερώς, και πολλά έχουν γραφτεί γι’ αυτήν. Υπάρχουν, φυσικά, πολλές ερμηνείες αλλά αυτή που παρουσιάζουμε εδώ είναι η άποψη που δέχεται η θεολογία των Οικονομιών, η προ-χιλιαστική. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο Θεός έχει το δικό Του χρονοδιάγραμμα και το τηρεί πιστά. Γνωρίζει το τέλος από την αρχή (Ησαΐας 46:10), και πάντοτε πρέπει να προσδοκούμε την θριαμβευτική επάνοδο τού Κυρίου μας (Αποκάλυψη 22:7).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι οι εβδομήντα εβδομάδες/εβδομήντα επτάδες τού Δανιήλ;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries