Ερώτηση
Με ποιους τρόπους μπορώ να υπηρετήσω στην εκκλησία;
Απάντηση
Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, κάθε χριστιανός έχει λάβει ένα, τουλάχιστον, πνευματικό χάρισμα για να υπηρετήσει με αυτό το σώμα του Χριστού. «Κάθε ένας, ανάλογα με το χάρισμα που πήρε, υπηρετείτε ο ένας τον άλλον σύμφωνα με αυτό, ως καλοί οικονόμοι τής πολυειδούς χάρης τού Θεού. Αν κάποιος μιλάει, ας μιλάει σαν κάποιον που μιλάει λόγια Θεού· αν κάποιος υπηρετεί, ας υπηρετεί σαν κάποιον που υπηρετεί από τη δύναμη που χορηγεί ο Θεός, για να δοξάζεται σε όλα ο Θεός διαμέσου του Ιησού Χριστού, στον οποίο είναι η δόξα και η κυριαρχική εξουσία στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.» (Α΄ Πέτρου 4:10–11· σύγκρινε Εφεσίους 4:11–16). Έτσι, ένα σημαντικό βήμα που θα μας βοηθήσει ν' αποφασίσουμε πώς θα υπηρετήσουμε καλύτερα την εκκλησία, είναι ν' ανακαλύψουμε ποια είναι τα πνευματικά μας χαρίσματα. Δεν χρειάζεται, φυσικά, να γνωρίζουμε ποιο είναι το χάρισμά μας πριν αρχίσουμε να συμμετέχουμε στην εκκλησία. Συμβαίνει συχνά ν' ανακαλύπτουμε τα χαρίσματά μας ενώ υπηρετούμε. Τα πνευματικά χαρίσματα αναφέρονται στη Ρωμαίους 12:6–8 και στην Α΄ Κορινθίους 12:4–11, 28.
Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του παγκόσμιου Σώματος του Χριστού (Α΄ Κορινθίους 12:12–13) και της τοπικής εκκλησίας στην οποία συμμετέχουμε για την κοινή λατρεία (Εβραίους 10:25). Αλλά δεν υπάρχει διαφορά στο πώς οι χριστιανοί πρέπει να χρησιμοποιούν τα πνευματικά τους χαρίσματα, διότι η υπηρεσία στον Θεό αφορά ολόκληρο το 24ωρο και όχι μόνο την Κυριακή. Όλοι οι χριστιανοί παντού στον κόσμο πρέπει να υπηρετούν τον Θεό στις τοπικές τους εκκλησίες και να ψάχνουν για ευκαιρίες υπηρεσίας έξω από τους τοίχους τού κτιρίου τής εκκλησίας (Β΄ Κορινθίους 9:12–13). Ισως είναι δύσκολο ν' ανακαλύψουμε ποια πνευματικά χαρίσματα μάς έχει εμπιστευθεί ο Θεός, αλλά είναι καλύτερα να υπηρετούμε κάπου παρά καθόλου (Ρωμαίους 12:11). Η ανακάλυψη των χαρισμάτων γίνεται συχνά ενώ κάνουμε κάτι —όπως ακριβώς συμβαίνει σε διάφορα επαγγέλματα, όπου μαθαίνουμε σε τι είμαστε καλοί και τι θέλει η καρδιά μας (Α΄ Χρονικών 28:9).
Υπάρχουν πάντοτε περισσότερες ανάγκες από τους εθελοντές εργάτες· αυτό ίσχυε στις μέρες του Χριστού, ισχύει έως και σήμερα (Ματθαίος 9:37). Δεν είναι ποτέ δύσκολο να βρεις μια ανάγκη στην τοπική εκκλησία. Από τον ευαγγελισμό της κοινότητας (τον οποίο καλούμαστε όλοι οι χριστιανοί να κάνουμε, Πράξεις 1:8) έως το καθάρισμα των τουαλετών, υπάρχει πάντοτε αρκετή εργασία που πρέπει να γίνει. Είναι καλό να ρωτάει κάποιος την ηγεσία της εκκλησίας για να μαθαίνει τις ανάγκες της εκκλησίας. Μπορείς να συζητήσεις με τον ποιμένα και τους πρεσβύτερους σχετικά με τις εκκρεμείς εργασίες και το κατά πόσον αυτές ταιριάζουν σε σένα.
Να μερικά παραδείγματα θέσεων υπηρεσίας σε τοπικές εκκλησίες:
• Δάσκαλοι Κυριακού Σχολείου ή βιβλικής μελέτης (αφού έχουν δοκιμαστεί)
• Υπεύθυνοι παιδιών και νεολαίας
• Διαχειριστές
• Γραμματείς
• Επιστάτες και συντηρητές του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου
• Οδηγοί που μεταφέρουν τα παιδιά και άλλους ανήμπορους να οδηγούν
• Εξωτερικοί εργάτες
• Ταξιθέτες και επί της υποδοχής
• Μέλη χορωδίας και σολίστ
• Μουσικοί
• Διευθυντές μουσικής, οδηγοί υμνωδίας, κ.λπ.
• Τεχνικοί ήχου και εικόνας
• Διαχειριστές ιστοσελίδων και συντονιστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης
• Ταμίες και λογιστές
• Εργάτες Κουζίνας
• Βρεφονηπιοκόμοι
Κάθε μέλος κάθε εκκλησίας θα πρέπει να υπηρετεί με κάποιον τρόπο, και κάθε υπηρέτης του Κυρίου θα πρέπει να θυμάται πως πρόκειται για κάτι περισσότερο από την υπηρεσία προς τους άλλους· είναι η αγάπη προς αυτούς: «με αγάπη υπηρετείτε, ως δούλοι, ο ένας τον άλλον» (Γαλάτας 5:13). Η υπηρεσία στην εκκλησία μπορεί να πάρει πολλές μορφές: κρατώντας ένα μικρό παιδί για να βγει το ζευγάρι έξω ένα βράδυ, ετοιμάζοντας ένα γεύμα για μια οικογένεια που την κτύπησε η αρρώστια, επισκεπτόμενος κάποιον ηλικιωμένο, κάποια χήρα που είναι αναγκασμένη να μένει στο σπίτι ή παίρνοντας, απλώς, ένα τηλέφωνο και λέγοντας, «σε σκέφτηκα σήμερα». Οι χριστιανοί μπορούν να μείνουν απασχολημένοι σε διάφορα καθήκοντα υπηρεσίας όπως τα παραπάνω, αλλά το να εργάζεσαι ασταμάτητα χωρίς αγάπη είναι άνευ ουσίας (Α΄ Κορινθίους 13:1–3). Καθώς υπηρετούμε τον Θεό και τους άλλους, ας το κάνουμε με πνεύμα ταπεινοφροσύνης και αδελφικής αγάπης (Φιλιππησίους 2:1–4).
English
Με ποιους τρόπους μπορώ να υπηρετήσω στην εκκλησία;