settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιο είναι το δόγμα τού σπέρματος τού φιδιού;

Απάντηση


Το δόγμα τού σπέρματος τού φιδιού είναι η πίστη που βασίζεται σε κακή βιβλική ερμηνεία και δεισιδαιμονία. Αποτελεί μια πρωταρχική δογματική πηγή για εκείνους που χρησιμοποιούν τις Γραφές για να δικαιολογήσουν φυλετικές προκαταλήψεις. Το δόγμα τού σπέρματος τού φιδιού συνδέεται επίσης στενά με άλλες εσφαλμένες αντιλήψεις, όπως η Κίνηση Χριστιανικής Ταυτότητας και το δόγμα τών Κεναίων, το οποίο έχει στηριχθεί, όπως πολλές άλλες εσφαλμένες πεποιθήσεις, σε μηχανισμό άμυνας· με άλλα λόγια, καθένας που διαφωνεί με αυτό κατηγορείται πως είναι γιος τού φιδιού. Ένα από τα πλέον ατυχή προβλήματα με το δόγμα τού σπέρματος τού φιδιού είναι πως βασίζεται τόσο πολύ στην προκατάληψη και την στρεβλή βιβλική ερμηνεία που καθίσταται πολύ δύσκολο να το συζητήσεις λογικά.

Με απλά λόγια, το δόγμα τού σπέρματος τού φιδιού διδάσκει ότι η αμαρτία τής Εύας δεν ήταν απλώς η ανυπακοή αλλά η σεξουαλική επαφή με το φίδι, και πως ο Κάιν ήταν ο γιος τής Εύας και του Διαβόλου. Οι απόγονοι τού Κάιν, σύμφωνα με την ιδέα αυτήν, είναι γιοι τού Διαβόλου και αυτό περιλαμβάνει ιδιαίτερα κάθε φυλή ή ομάδα που ο πιστός αυτού του δόγματος επιλέγει ν’ αντιπαθεί. Η ιδέα αυτή εδράζεται σε προληπτικές πεποιθήσεις (δεισιδαιμονίες) και είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής μεταξύ ρατσιστών και αντισημιτών· η Ενωτική Εκκλησία είναι υπέρμαχη αυτής της ιδέας. Ονομαστοί ψευδοπροφήτες και ψευδοδιδάσκαλοι όπως ο Arnold Murray της Εκκλησίας τού Ποιμένα (Shepherd’s Chapel) και ο William Branham υιοθέτησαν αυτήν την ιδέα. Αν και δεν πρέπει ν’ ασκούμε κριτική σε μια ιδέα που εφαρμόζεται κακώς, είναι σωστό να καταδικάσουμε μια ιδέα που λογικά οδηγεί στην αμαρτία. Μια τέτοια φιλοσοφία είναι αυτή που διδάσκει ότι κάποιες φυλές ή λαοί είναι σατανικοί· είναι αυτή που υποστηρίζει το δόγμα τού σπέρματος τού φιδιού.

Αυτοί που υποστηρίζουν την ιδέα τού σπέρματος τού φιδιού αναφέρουν πολλές βιβλικές περικοπές ως απόδειξη ότι η ιδέα τους είναι σωστή. Χωρίς εξαίρεση, σχεδόν, οι «αποδείξεις» αυτές απαιτούν μια ερμηνεία που είναι πλήρως αταίριαστη με το πλαίσιο τών περικοπών αυτών. Για παράδειγμα, αναφέρεται συχνά το Γένεση 3:13 με τον ισχυρισμό ότι η λέξη που μεταφράζεται «εξαπάτησε», στην πραγματικότητα σημαίνει «αποπλάνησε». Το πλαίσιο τού κειμένου και η έρευνα διαφωνούν. Το Παροιμίες 30:20 συγκρίνει μεταφορικά το φαγητό με την σεξουαλική ανηθικότητα· αυτό υπερτονίζεται υπερβολικά από τους πιστούς στο δόγμα ‘το σπέρμα του φιδιού’ ως απόδειξη ότι η Πτώση ήταν μια σεξουαλική αμαρτία. Άλλες περικοπές είναι το Ιούδας 1:14 και η παραβολή τών ζιζανίων στον Ματθαίο κεφάλαιο 13. Εκείνοι που πιστεύουν σ’ αυτό το δόγμα διδάσκουν ότι η περιγραφή τού Ιησού για τους «γιους τού πονηρού» σ’ αυτήν την παραβολή αληθεύει κυριολεκτικά (γιοι, βιολογικά). Λέμε ξανά πως μόνον εκείνος που προσπαθεί να βιάσει το βιβλικό κείμενο με αυτήν την πεποίθηση το βλέπει έτσι· δεν είναι αυτή η φυσιολογική κατανόηση τών Γραφών.

Υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες σημεία στην Γραφή όπου η εσφαλμένη αυτή ιδέα ενσωματώνεται, ωστόσο, κάθε ένα από αυτά απαιτεί να πιστεύει κάποιος εκ των προτέρων στην ιδέα τού σπέρματος τού φιδιού. Μόνον όταν κάποιος διαβάζει μια περικοπή και λέει, «αν υποθέσουμε ότι το δόγμα τού σπέρματος τού φιδιού είναι αληθές, τότε αυτό σημαίνει …», μπορεί να υποστηρίζει αυτήν την εσφαλμένη φιλοσοφία. Γι’ αυτόν τον λόγο, η επιχειρηματολογία ενάντια στο δόγμα τού σπέρματος τού φιδιού μπορεί να καταστεί δύσκολη. Εκείνοι που το πιστεύουν ερμηνεύουν τις Γραφές μέσω ενός «‘σπέρμα τού φιδιού’ πρίσματος» και είναι απίθανο πως θα αποδεχθούν άλλες ερμηνείες, ασχέτως τού πόσο καλώς υποστηρίζονται από το πλαίσιο τού κειμένου και την έρευνα.

Υπάρχουν κάποια βασικά ερωτήματα και αντιφάσεις που είναι εγγενείς στο δόγμα τού σπέρματος τού φιδιού, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δειχθεί η έλλειψη τής αλήθειας. Για παράδειγμα, το Γαλάτας 3:28 δηλώνει σαφώς ότι η φυλή και το φύλο δεν παίζουν κανένα ρόλο στην στάση που κρατάμε έναντι τού Θεού. Το Β΄ Πέτρου 3:9 διακηρύττει ότι ο Θεός θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν και όχι «όλοι εκτός από τα παιδιά τού Κάιν». Δεν υπάρχει ένα σημείο στις Γραφές που κάποιος χαρακτηρίζεται «Κεναίος» ή καταδικάζεται επί τη βάσει ότι είναι απόγονος τού Κάιν. Δεν υπάρχει κάποια προειδοποίηση από τους συγγραφείς τής Καινής Διαθήκης για τέτοιους ανθρώπους. Τίθεται ακόμη το ερώτημα, πώς ή γιατί τέτοιοι άνθρωποι επέζησαν του Κατακλυσμού. Το δόγμα υποθέτει ότι η πρώτη αμαρτία ήταν σεξουαλική αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί όλη η υπόλοιπη Γραφή αναλύει μια κοσμοθεωρία όπου η πρώτη αμαρτία ήταν η ανυπακοή και όχι κάποια σχετιζόμενη με την σεξουαλικότητα.

Η φιλοσοφία τού σπέρματος τού φιδιού είναι πλήρως ατυχής καθότι οδηγεί ευθέως και λογικά σε δύο κύρια προβλήματα. Ο ρατσισμός είναι μακράν το χειρότερο· η πίστη ότι συγκεκριμένες φυλές είναι αδύνατο να λυτρωθούν, δεν έχει θετική εφαρμογή. Η μόνη δυνατή έκβαση μιας τέτοιας κοσμοθεωρίας είναι η προκατάληψη και η μισαλλοδοξία. Υπάρχει ακόμη η τάση απόρριψης αυτών που ασκούν κριτική στο δόγμα τού σπέρματος τού φιδιού με την κατηγορία ότι είναι οι πραγματικοί «Κεναίοι», στους οποίους η φιλοσοφία πιστεύει. Ιδιαιτέρως ένοχος αυτής της κατάχρησης είναι ο Arnold Murray. Είναι ευτυχές για τους πιστούς το γεγονός ότι ο Θεός μάς έχει δώσει την πηγή τών Γραφών που μας φανερώνει την αλήθεια. Χρειάζεται να την διαβάζουμε απροκατάληπτα και με ανοιχτά μάτια για να βρούμε την αληθινή σοφία.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιο είναι το δόγμα τού σπέρματος τού φιδιού;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries