settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι κακό για έναν χριστιανό άνδρα και την χριστιανή γυναίκα του να παρακολουθούν διαφορετικές εκκλησίες;

ΑπάντησηΟ άνδρας και η γυναίκα που παρακολουθούν διαφορετικές εκκλησίες αποτελούν μια περίπτωση που είναι περισσότερο συνήθης απ’ ό,τι κάποιος νομίζει. Είναι επίσης σύνηθες για τα παιδιά τέτοιων ζευγαριών να είναι χωρισμένα μεταξύ τών δύο εκκλησιών, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα ρήγμα στην οικογένεια που ποτέ δεν είναι υγιής. Προκειμένου ν’ αποφασίσουμε κατά πόσον ή όχι είναι «κακό» για έναν άνδρα και την γυναίκα του να παρακολουθούν διαφορετικές εκκλησίες, πρέπει πρώτα να δούμε τον γάμο ως σχέση που καθιέρωσε ο Θεός.

Το Γένεση 2:24 μας λέει ότι ο Θεός δημιούργησε τον άνδρα και την γυναίκα να γίνουν «μία σάρκα» όταν παντρεύονται, όχι δύο ξεχωριστές υπάρξεις που πορεύονται τους δικούς τους χωριστούς δρόμους. Υπάρχει ενότητα στον γάμο που είναι μοναδική και άγια. Επιπλέον, ο γάμος είναι η εικόνα τού Χριστού και της Εκκλησίας Του (οι πιστοί) όπως περιγράφεται στην Εφεσίους 5:31-32. Η γαμήλια διαθήκη μεταξύ ενός άνδρα και της γυναίκας του συμβολίζει την διαθήκη μεταξύ τού Χριστού και εκείνων για τους οποίους Αυτός πέθανε. Η δική Του διαθήκη είναι αιώνια, άγια και ιερή, όπως ο γάμος πρέπει να είναι άγιος, ιερός και αδιάσπαστος. Η ενότητα δύο ανθρώπων σε ένα, φτάνει το μέγιστο τής ιερότητας της στο πνευματικό πεδίο, όπου οι δύο καλούνται να έχουν το ίδιο φρόνημα αναφορικά με τα βασικά δόγματα τού χριστιανισμού — τον Θεό, τον Χριστό, την αμαρτία, την σωτηρία, τον Ουρανό, την κόλαση κ.λπ. Η ενότητα αυτή της αντίληψης δια της διακονίας του Αγίου Πνεύματος ενώνει έναν άνδρα και μία γυναίκα με δεσμό που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον στην γη.

Ενώ είναι δυνατό για έναν άνδρα και την γυναίκα του να έχουν διαφορετικές προτιμήσεις στην μουσική, στο κήρυγμα ή στον τύπο λατρείας, στα παιδιά προγράμματα κ.λπ., κανένα από αυτά δεν είναι τόσο σημαντικό ώστε να χωρίσει την οικογένεια σε δύο μέρη και να παρακολουθούν διαφορετικές εκκλησίες με βάση τις προτιμήσεις τους. Είναι σαφές πως αν και οι δύο εκκλησίες εδράζονται στην Αγία Γραφή και τιμούν τον Χριστό, δεν υπάρχει λόγος που ένας εκ των συζύγων δεν μπορεί να κλίνει λίγο και να βάλει κατά μέρος τις προσωπικές του/της προτιμήσεις. Μία ακόμη καλύτερη εναλλακτική λύση για το ζευγάρι είναι και οι δύο μαζί ν’ αναζητήσουν μια εκκλησία όπου ο λόγος τού Θεού κηρύττεται ως ο μόνος οδηγός πίστης και πρακτικής, όπου ολόκληρη η οικογένεια μπορεί να μάθει το αληθινό ευαγγέλιο τού Ιησού Χριστού, και μπορεί να έχει κοινωνία με πιστούς που έχουν το ίδιο φρόνημα. Σε τούτο, ο άνδρας, ως πνευματική κεφαλή τής οικογένειας, θα πρέπει να ηγηθεί και πάρει την τελική απόφαση, λαμβάνοντας με αγάπη υπ’ όψη την γνώμη τής γυναίκας του.

Δυστυχώς, η οικογένεια των δύο εκκλησιών εμφανίζεται συχνά σε γάμους όπου ο ένας εκ των συζύγων ανατράφηκε ως ρωμαιοκαθολικός και ο άλλος σε κάποια Διαμαρτυρόμενη απόχρωση. Σε καταστάσεις όπως αυτές, θα ήταν σοφό για το ζευγάρι να μην παντρευτούν. Σε καλούμε να διαβάσεις το ακόλουθο άρθρο: Πρέπει οι χριστιανοί διαφορετικών δογματικών αποχρώσεων να συνάπτουν σχέση ή γάμο; Αν ο γάμος έχει ήδη συναφθεί, το ζευγάρι πρέπει ν’ αγωνίζεται για πνευματική ενότητα. Δύο άνθρωποι θεμελιωμένοι στις διαφορετικές δογματικές θέσεις τους, το βρίσκουν πολύ δύσκολο να συμβιβαστούν και συμφιλιωθούν, αλλά με τον Θεό όλα τα πράγματα είναι δυνατά. Ένα ζευγάρι που βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση μπορεί ν’ αναγκαστεί να παρακολουθεί διαφορετικές εκκλησίες, ιδιαιτέρως αν ένας εκ των δύο συζύγων ή και οι δύο θεωρούν τις πεποιθήσεις τού άλλου μη βιβλικές. Σ’ αυτήν την κατάσταση, και οι δύο σύζυγοι θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα προσεύχονται να τους αποκαλυφθεί η αλήθεια για να επιτευχθεί πνευματική ενότητα.

Αυτές οι δογματικές αντιπαραθέσεις πρέπει να επιλυθούν στην οικογένεια για να μπορεί να επιτευχθεί αληθινή ενότητα. Το ζευγάρι που παρακολουθεί διαφορετικές εκκλησίες πρέπει να είναι πρόθυμο να κρατήσει κάθε τι που έχει διδαχθεί σύμφωνα με το φως τής Γραφής και να είναι πρόθυμο ν’ απορρίψει κάθε τι που αντιφάσκει με την Γραφή. Πρέπει «να τα εξετάσουν όλα και να κρατήσουν το καλό» (Α΄ Θεσσαλονικείς 5:21).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι κακό για έναν χριστιανό άνδρα και την χριστιανή γυναίκα του να παρακολουθούν διαφορετικές εκκλησίες;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries