settings icon
share icon
Ερώτηση

«Τι αναφέρει η Αγία Γραφή περί αυτοδικαίωσης;»

Απάντηση


Ο ορισμός τού λεξικού για την αυτοδικαίωση είναι «η πεποίθηση που έχει κάποιος στην δική του δικαιοσύνη, ιδιαιτέρως όταν αυτή είναι αυτάρεσκα ηθικολογική και δεν ανέχεται τις γνώμες και την συμπεριφορά τών άλλων». Μιλώντας βιβλικά, η αυτοδικαίωση που σχετίζεται με τον νομικισμό, είναι η ιδέα πως μπορούμε με κάποιον τρόπο να δημιουργήσουμε μέσα μας μια δικαιοσύνη που θα είναι αποδεκτή στον Θεό (Ρωμαίους 3:10). Αν και κάθε σοβαρός χριστιανός θα αναγνώριζε την εσφαλμένη κρίση αυτής της σκέψης, εξαιτίας τής αμαρτωλής μας φύσης, αποτελεί συνεχή πειρασμό για όλους μας να πιστεύουμε πως είμαστε ή μπορούμε να γίνουμε δίκαιοι μέσα μας και εξ ιδίας δυνάμεως. Στην Καινή Διαθήκη ο Ιησούς και ο απόστολος Παύλος αντιμετώπισαν ιδιαιτέρως σκληρά εκείνους που προσπάθησαν να ζήσουν με πνεύμα αυτοδικαίωσης.

Η καταδίκη τής αυτοδικαίωσης από μέρους τού Ιησού ήταν ιδιαιτέρως σκληρή στην αντιμετώπιση τής ιουδαϊκής ηγεσίας τού καιρού Του. Στο κεφάλαιο 23 του Ματθαίου ο Ιησούς κατηγορεί τους γραμματείς και τους Φαρισαίους για την αυστηρή τους προσκόλληση στις νομικίστικες παραδόσεις για να φαίνονται καλύτεροι στους άλλους. Ο Ιησούς είπε την παραβολή τού Φαρισαίου και του τελώνη συγκεκριμένα για «μερικούς, που είχαν το θάρρος στον εαυτό τους ότι είναι δίκαιοι, και καταφρονούσαν τούς υπόλοιπους» (Λουκάς 18:9-14). Ο Φαρισαίος θεώρησε πως η αποδοχή του από τον Θεό βασιζόταν στις δικές του πράξεις ενώ ο τελώνης αναγνώρισε ότι δεν υπήρχε κάτι σ’ αυτόν που θα έκανε τον Θεό να τον αποδεχθεί. Στα ευαγγέλια βλέπουμε τον ο Ιησού να συγκρούεται επανειλημμένως με τους Φαρισαίους και τους γραμματείς αναφορικά με την αληθινή δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα, δίνει πολύ χρόνο και ενέργεια προειδοποιώντας τους μαθητές Του για τους κινδύνους τής αυτοδικαίωσης, καθιστώντας σαφές πως χωρίς Αυτόν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα (Ιωάννης 15:5).

Η αντιμετώπιση τού Παύλου για την αυτοδικαίωση δεν ήταν λιγότερο δριμεία από αυτήν του Ιησού. Άρχισε το μεγάλο του επιχείρημα στην προς Ρωμαίους επιστολή αναφορικά με την χάρη τού Θεού καταδικάζοντας την αυτοδικαίωση τών Ιουδαίων δια της περιτομής (Ρωμαίους 2:17-24). Συνεχίζει το θέμα αυτό στο κεφάλαιο 10, λέγοντας πως οι Ιουδαίοι προσπάθησαν να κερδίσουν την αποδοχή τού Θεού βασισμένοι στην δική τους δικαιοσύνη, δείχνοντας πως αγνοούν την αληθινή δικαιοσύνη τού Θεού (Ρωμαίους 10:3). Το συμπέρασμά του είναι ότι ο Χριστός είναι το τέλος τού νόμου προς δικαιοσύνη, όχι ο άνθρωπος (εδάφιο 4).

Η επιστολή τού Παύλου προς την εκκλησία τής Γαλατίας αντιμετώπισε, επίσης, το ίδιο ζήτημα. Κάποιοι είπαν στους πιστούς αυτούς πως έπρεπε να κάνουν ορισμένα πράγματα για να είναι αποδεκτοί από τον Θεό, συγκεκριμένα, να περιτμηθούν. Ο Παύλος φτάνει στο σημείο να τους πει πως αυτό είναι ένα άλλο ευαγγέλιο και αυτοί που το κηρύττουν να είναι «ανάθεμα» (Γαλάτας 1:8-9). Περισσότερο εμφανώς, γράφει στους αναγνώστες του πως, αν η δικαιοσύνη μπορούσε να προκύψει από τις δικές τους πράξεις, τότε ο Ιησούς πέθανε «μάταια» (Γαλάτας 2:21) και η δικαιοσύνη θα προέκυπτε «εκ του νόμου» (Γαλάτας 3:21). Το συμπέρασμα τού Παύλου σχετικά με τους Γαλάτες πιστούς ήταν πως υπήρξαν ανόητοι στην προσπάθειά τους να τελειωθούν δια της σάρκας (Γαλάτας 3:1-3).

Οι πιστοί συνεχίζουν να παλεύουν με αυτήν την νοοτροπία. Είναι στην αμαρτωλή μας φύση να προσπαθούμε να κάνουμε κάτι για να κερδίσουμε την σωτηρία μας. Είναι δύσκολο στις υπερήφανες καρδιές μας να κατανοήσουμε ή εκτιμήσουμε την δαπανηρή ελευθερία τής χάρης, που αγοράστηκε για μας με το αίμα τού Ιησού χωρίς την δική μας συμμετοχή. Είναι πολύ πιο εύκολο να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους παρά ν’ αναγνωρίσουμε ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα πρότυπα τού αγίου Θεού. Εν Χριστώ, όμως, μπορούμε να γνωρίσουμε την αληθινή δικαιοσύνη. Εν Χριστώ μπορούμε να γνωρίσουμε την συγχώρηση τής αμαρτίας που λαμβάνουμε δια της χάρης. Καθώς πήρε την θέση μας, ωφελούμαστε από την αναμάρτητη ζωή Του αλλά και από τον θάνατό Του, όπου βάσταξε την αμαρτία μας (Β΄ Κορινθίους 5:21). Χάρη τής θυσίας Του μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αμαρτία μας και να την φέρουμε στον σταυρό αντί να προσπαθήσουμε να είμαστε αρκετά καλοί για τον Θεό. Μόνο στον σταυρό μπορούμε να δούμε την χάρη που καλύπτει όλες τις αμαρτίες μας και να νικήσουμε την αδιάκοπη τάση τής καρδιάς μας προς αυτοδικαίωση.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

«Τι αναφέρει η Αγία Γραφή περί αυτοδικαίωσης;»
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries