settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει να ζητάμε πρώτα την βασιλεία τού Θεού;

Απάντηση


Ο Ιησούς είπε στην επί του Ορους Ομιλία Του να ζητάμε πρώτα την βασιλεία τού Θεού (Ματθαίος 6:33). Το νόημα τού εδαφίου είναι τόσο άμεσο όσο ακούγεται. Καλούμαστε να ζητάμε τα πράγματα τού Θεού κατά προτεραιότητα έναντι των πραγμάτων τού κόσμου. Σημαίνει, κυρίως, ότι πρέπει να ζητάμε την σωτηρία που εμπεριέχεται στην βασιλεία τού Θεού διότι αυτή αξίζει περισσότερο απ’ όλα τα πλούτη τού κόσμου. Μήπως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παραμελούμε τα λογικά, καθημερινά καθήκοντα που μας βοηθούν να συντηρούμαστε στην ζωή; Σίγουρα όχι. Αλλά ο χριστιανός θα πρέπει να τα αντιμετωπίζει διαφορετικά. Αν η προτεραιότητά μας είναι η φροντίδα τού έργου τού Θεού —επιζητώντας την σωτηρία Του, ζώντας με υπακοή σ’ Αυτόν και κάνοντας και άλλους ανθρώπους κοινωνούς τού ευαγγελίου τής βασιλείας— τότε Εκείνος θα φροντίσει την δική μας εργασία όπως το υποσχέθηκε — και αν αυτή η τοποθέτηση συνιστά διευθέτηση, γιατί να ν’ ανησυχούμε;

Αλλά πώς γνωρίζουμε αν πραγματικά ζητάμε πρώτα την βασιλεία τού Θεού; Μπορούμε να διερωτηθούμε ως εξής: «Πού διαθέτω κυρίως την ενέργεια που διαθέτω; Δίνω όλο μου τον χρόνο και τα χρήματα σε καλά πράγματα και δραστηριότητες που σίγουρα θα σβήσουν ή στην υπηρεσία τού Θεού — τα αποτελέσματα τής οποίας θα παραμείνουν στην αιωνιότητα;». Οι πιστοί που έχουν πραγματικά θέσει πρώτον τον Θεό, μπορούν κατόπιν ν’ αναπαυθούν σ’ αυτήν την άγια δυναμική: «… και όλα αυτά θα σας προστεθούν».

Ο Θεός έχει υποσχεθεί να προμηθεύει τους δικούς Του, καλύπτοντας κάθε ανάγκη τους (Φιλιππησίους 4:19), αλλά η δική Του ιδέα για το τι χρειαζόμαστε είναι συχνά διαφορετική από την δική μας, και η δική Του κατάλληλη στιγμή λίγες, μάλλον, φορές συμπίπτει με τις δικές μας προσδοκίες. Για παράδειγμα, ενδέχεται να βλέπουμε ως ανάγκη μας την απόκτηση πλούτου ή κάποια προαγωγή, αλλά ίσως ο Θεός γνωρίζει πως αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι μια περίοδος φτώχειας, απώλειας ή μοναξιάς. Όταν συμβαίνει αυτό, είμαστε σε καλή συντροφιά. Ο Θεός αγάπησε τόσον τον Ιώβ όσο και τον Ηλία, αλλά επέτρεψε στον Σατανά να καταστρέψει τον Ιώβ (τα πάντα κάτω από το προσεκτικό Του βλέμμα), και άφησε αυτήν την κακή γυναίκα, την Ιεζάβελ, να σπάσει το πνεύμα τού δικού Του προφήτη, του Ηλία (Ιώβ 1-2· Α΄ Βασιλέων 18-19). Και στις δύο περιπτώσεις, ο Θεός έφερε αποκατάσταση και τους στήριξε μετά τις δοκιμασίες τους.

Αυτές οι «αρνητικές» πλευρές τής βασιλείας αντίκεινται στην αίρεση που κερδίζει έδαφος σε όλον τον κόσμο , στο αποκαλούμενο «ευαγγέλιο τής ευημερίας». Ολοένα και περισσότεροι ψευδοδιδάσκαλοι συγκεντρώνουν ακόλουθους με το μήνυμα «ο Θεός θέλει να γίνεις πλούσιος!». Αλλά η φιλοσοφία αυτή δεν αποτελεί παραίνεση τής Γραφής — και είναι βέβαιο πως δεν αποτελεί διδασκαλία τού Ματθαίος 6:33, το οποίο δεν συνιστά συνταγή για απόκτηση πλούτου, αλλά μια αναφορά στο πώς εργάζεται ο Θεός. Ο Ιησούς δίδαξε πως η ματιά μας δεν θα πρέπει να εστιάζει σ’ αυτόν τον κόσμο —στην κατάστασή του και στα δέλεάρ του— αλλά στα πράγματα τής βασιλείας τού Θεού.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει να ζητάμε πρώτα την βασιλεία τού Θεού;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries