settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο σπόρος τής πίστης; Τι προσφέρει ένας σπόρος πίστης;

ΑπάντησηΟι υποστηρικτές τού ψευδούς «ευαγγελίου τής ευημερίας» και της Κίνησης τού Λόγου τής Πίστης αρέσκονται να μιλούν συχνά για την «σπορά», για «προσφορές σπόρων πίστης» και «εκατονταπλάσιες αποδόσεις». Μία προσφορά σπόρου πίστης είναι χρήματα που δίνονται με πίστη ότι ο Θεός θα τα πολλαπλασιάσει και θα τα επιστρέψει στον δότη. Όσο περισσότερα χρήματα δίνεις —και όσο περισσότερη πίστη έχεις— τόσο περισσότερα χρήματα θα λάβεις πίσω. Οι κήρυκες τού ευαγγελίου τής ευημερίας αγρεύουν συχνά προσφορές για τις διακονίες τους, υποσχόμενοι τέτοιου είδους ανταμοιβές: «Στείλε μου 10 δολάρια και εμπιστεύσου τον Θεό πως θα σου δώσει 1.000 δολάρια.» Στις εκκλήσεις τους για δόσιμο χρημάτων δίνουν μια πνευματική λάμψη με δηλώσεις τού τύπου, «ο Θεός θέλει να σε ευλογήσει μ’ ένα θαύμα» και «ο Ιησούς είναι μεγαλύτερος από το χρέος σου». Χρησιμοποιούν κακώς εδάφια, όπως το Μάρκος 4:8, «Και άλλο έπεσε στην καλή γη και έδινε καρπό, καθώς ανέβαινε και αύξανε, και έδωσε άλλο 30, και άλλο 60, και άλλο 100». Είναι καλό να θυμόμαστε ότι ο «σπόρος» στο εδάφιο αυτό είναι ο λόγος τού Θεού (Μάρκος 4:14) και όχι τα χρήματα.

Ο εκλιπών Oral Roberts επέδρασε σημαντικά στην εξάπλωση τής ιδέας τών προσφορών τών σπόρων πίστης και δίδαξε τους ανθρώπους να προσδοκούν ένα θαύμα όταν σπέρνουν έναν «σπόρο» μέσα στην «ανάγκη» τους. Έγραψε, «Για ν’ αντιληφθείς το δυναμικό σου, να υπερνικήσεις τα προβλήματα τής ζωής, να δεις την ζωή σου να γίνεται καρποφόρα, να πολλαπλασιάσεις και να παρέχεις αφθόνως (δηλαδή, υγεία, ευημερία, πνευματική ανανέωση στην οικογένεια ή στην προσωπική σου ζωή), θα πρέπει ν’ αποφασίσεις ν’ ακολουθήσεις τον θεϊκό νόμο τής σποράς και του θερισμού. Σπείρε τον σπόρο τής υπόσχεσής Του στο έδαφος τής «ανάγκης» σου (“Αρχές της Σποράς”). Στην έκδοση τού Ιουλίου 1980 της Άφθονης Ζωής, έγραψε ο Roberts, «βρες την λύση στις οικονομικές σου ανάγκες σπέρνοντας σπόρους χρημάτων» (σελίδα 4).

Ο Richard Roberts, ο γιος του Oral, γράφει στην ιστοσελίδα του, «Δώσε στον Θεό κάτι με το οποίο θα εργαστεί. Ασχέτως του πόσο λίγα πιστεύεις ότι έχεις, σπείρε με χαρά και πίστη, γνωρίζοντας στην καρδιά σου ότι σπέρνεις σπόρο δια του οποίου θα μπορέσεις να θερίσεις θαύματα. Τότε άρχισε να προσδοκάς όλων των ειδών τα θαύματα!» Τον Μάιο του 2016, o Roberts έκανε έκκληση στο ενημερωτικό δελτίο του για χρηματικές προσφορές με αυτήν την δήλωση: «Σπείρε έναν ιδιαίτερο σπόρο 100 δολαρίων … Αν σπείρεις αυτόν τον σπόρο μέσα στην ανάγκη σου και προβείς σε μια άγια συμφωνία μαζί μου, τότε ΜΑΖΙ, εσύ κι εγώ θα ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΘΑΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ (από την ιστοσελίδα του, η έμφαση είναι στο αρχικό κείμενο).

Σύμφωνα με τον Oral Roberts, ο τρόπος που μπορείς να εκμεταλλευτείς τον νόμο τής σποράς και του θερισμού είναι τριπλός: 1) θεώρησε τον Θεό ως την πηγή σου, 2) δώσε εσύ πρώτος ώστε να μπορεί να δοθεί σε σένα, και 3) να προσδοκάς ένα θαύμα. Οι δάσκαλοι τού σπόρου-πίστης αρέσκονται να χρησιμοποιούν το Λουκάς 6:38 ως «κείμενο-τεκμήριο» για το δεύτερο βήμα, «Δίνετε και θα σας δοθεί. Μερίδα ολόγιομη, χωρίς καθόλου κενά και ξέχειλη θα δώσουν στην αγκαλιά σας, γιατί με το ίδιο μέτρο που μετράτε θα μετρηθεί και για σας». Η εσφαλμένη χρήση τού εδαφίου αυτού ξεκινάει με την εφαρμογή του προς απόκτηση υλικού πλούτου — ο Ιησούς αναφέρθηκε κυρίως στην συγχώρηση στον Λουκά 6:37 και όχι στα χρήματα. Υπάρχει, ακόμη, μια διαφορά μεταξύ του «δίνω, και …» και «δίνω έτσι ώστε …». Οι δάσκαλοι τής ιδέας σπόρος-πίστη υιοθετούν ένα εγωκεντρικό κίνητρο για την προσφορά —δώσε για να μπορείς να λάβεις— και το διακηρύττουν κατά κόρον. Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι δίνουμε για να ωφελήσουμε άλλους ανθρώπους και να δοξάσουμε τον Κύριο και όχι για να πλουτίσουμε εμείς.

Οι δάσκαλοι τής προσφοράς ως σπόρου-πίστης αρέσκονται επίσης στο Ματθαίος 17:20, «Σας διαβεβαιώνω: Αν έχετε πίστη σαν κόκκο σιναπιού, θα πείτε σ’ αυτό το βουνό: Πήγαινε από εδώ εκεί, και θα πάει, και δεν θα είναι σε σας τίποτε αδύνατο.» Αυτό το εδάφιο όμως δεν λέει κάτι σχετικό με την απολαβή χρημάτων ή με τις προσφορές σε σπόρους πίστης.

Μια άλλη περικοπή που χρησιμοποιείται εσφαλμένα από τους κήρυκες τού σπόρου-πίστης είναι η Μάρκος 10:29-30, «Και ο Ιησούς, απαντώντας, είπε: Σας διαβεβαιώνω, δεν υπάρχει κανένας που ενώ άφησε σπίτι ή αδελφούς ή αδελφές ή πατέρα ή μητέρα ή γυναίκα ή παιδιά ή χωράφια εξαιτίας μου, και εξαιτίας τού ευαγγελίου, δεν θα πάρει 100 φορές περισσότερα τώρα, σε τούτο τον καιρό, σπίτια και αδελφούς και αδελφές και μητέρες και παιδιά και χωράφια, μαζί με διωγμούς, και στον ερχόμενο αιώνα ζωή αιώνια.» Οι δάσκαλοι τού σπόρου-πίστη γαντζώνονται από την υπόσχεση «100 φορές περισσότερα τώρα», αλλά την εφαρμόζουν μόνον για «σπίτια» και «χωράφια» — δηλαδή, για υλικό πλούτο. Παραβλέπουν τον υπόλοιπο κατάλογο. Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι ο Ιησούς υποσχέθηκε στους μαθητές Του εκατό, κυριολεκτικά, μητέρες ή ότι πρέπει να προσδοκούμε εκατό φορές περισσότερους συγγενείς αίματος από αυτούς που έχουμε τώρα; Ή μήπως ότι ο Ιησούς μιλούσε για μια μεγάλη πνευματική οικογένεια; Καθώς οι πατέρες και οι μητέρες και οι αδελφοί και οι αδελφές είναι πνευματικοί, τότε τα σπίτια και τα χωράφια θα είναι και αυτά πνευματικά.

Οι υποστηρικτές τού δόγματος τών προσφορών τού σπόρου τής πίστης αγνοούν αρκετές σημαντικές λεπτομέρειες τών Γραφών. Θεώρησε, για παράδειγμα, την περικοπή Β΄ Κορινθίους 9:10-12, «Αυτός, λοιπόν, που προμηθεύει σπόρο στον σπορέα και ψωμί για τροφή, εύχομαι να προμηθέψει και να πολλαπλασιάσει τον σπόρο σας και να αυξήσει τους καρπούς τού δίκαιου κόπου σας, ώστε σε οποιαδήποτε περίσταση να πλουτίζετε διαρκώς σε κάθε εκδήλωση γενναιοδωρίας, η οποία προετοιμάζει με τη δική μας φροντίδα αισθήματα ευχαριστίας στον Θεό. Γιατί, η πραγματοποίηση τής συνεισφοράς αυτής προορίζεται να καλύψει όχι μονάχα τις ελλείψεις τών αδελφών αλλά και να τους δώσει την αφορμή να ξεχειλίσουν από αισθήματα πολλών ευχαριστιών στον Θεό» (μτφ ΛΟΓΟΥ). Η περικοπή αυτή λέει ότι ο Θεός παρέχει τον σπόρο για σπορά· αυτό σημαίνει ότι προμηθεύει πόρους σε μας ώστε να προσφέρουμε γενναιόδωρα. Και όταν δίνουμε, ο Θεός προμηθεύει περισσότερους πόρους ώστε η προσφορά συνεχίζεται. Σημείωσε, όμως, ότι ο θερισμός δεν είναι χρηματικό κέρδος αλλά «καρποί τής δικαιοσύνης σας». Ακόμη, οι ευχαριστίες προς τον Θεό ξεχειλίζουν και όχι οι Τραπεζικοί λογαριασμοί μας. Ο σπόρος που σπέρνεται στην περικοπή αυτήν δεν οδηγεί σε θαύματα ή προσωπικό πλούτο.

Οι υποστηρικτές τών προσφορών τού σπόρου τής πίστης αγνοούν ακόμη το γεγονός ότι οι απόστολοι δεν ήταν πλούσιοι. Οι απόστολοι, σίγουρα έδιναν στους άλλους: «εγώ με βαθύτατη ευχαρίστηση θα δαπανήσω και θα δαπανηθώ ολοκληρωτικά για χάρη των ψυχών σας…» (Β΄ Κορινθίους 12:15). Με βάση το δόγμα τών προσφορών τού σπόρου τής πίστης, ο Παύλος θα είχε γίνει πλούσιος. Ωστόσο, «μέχρι τούτη την ώρα και πεινάμε, και διψάμε και είμαστε χωρίς τα απαραίτητα ενδύματα, και μας χαστουκίζουν, και περιπλανιόμαστε, και κοπιάζουμε εργαζόμενοι με τα ίδια μας τα χέρια…» (Α΄ Κορινθίους 4:11-12). Οι απόστολοι ήταν φτωχοί στα υλικά αλλά ήταν πνευματικά ευλογημένοι από τον Κύριο.

Ο Θεός αγαπάει τον πρόσχαρο δότη (Β΄ Κορινθίους 9:7), αλλά δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι η εύνοιά Του θα εκδηλωθεί με οικονομικές ανταμοιβές, ούτε πρέπει να θεωρούμε κατάλληλες για μας υποσχέσεις που ο Θεός έδωσε στην Παλαιά Διαθήκη στον Ισραήλ. Το κίνητρό μας για προσφορά δεν πρέπει να είναι το να λάβουμε χρήματα ως ανταμοιβή. Ο σκοπός μας πρέπει να είναι η ευσέβεια με αυτάρκεια (δες Α΄ Τιμόθεον 6:6-10). Θα πρέπει να προσευχόμαστε, «Κύριε, βοήθησέ με να μάθω να είμαι ικανοποιημένος με ό,τι έχω, ακόμη και αν πεινάω ή βρίσκομαι σε ανάγκη» (δες Φιλιππησίους 4:11-13).

Η διδασκαλία περί σπόρου-πίστης ισοδυναμεί με κάτι περισσότερο από ένα σχέδιο γρήγορου πλουτισμού που εκμεταλλεύεται εκείνους τους ανθρώπους τού Θεού που είναι απελπισμένοι και πληγωμένοι. Ο Πέτρος προειδοποίησε την εκκλησία σχετικά με τέτοιες απάτες: «Και θα σας εμπορευθούν με πλαστά λόγια, χάρη πλεονεξίας …» (Β΄ Πέτρου 2:3).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο σπόρος τής πίστης; Τι προσφέρει ένας σπόρος πίστης;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries