settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι κακό να είσαι κρυφός χριστιανός προκειμένου να σώσεις τη ζωή σου;

Απάντηση


Είναι κακό να ζούμε τη ζωή μας ως κρυφοί χριστιανοί ένεκα του φόβου αντιποίνων ή ακόμη και του θανάτου; Θα πρέπει οι χριστιανοί να είμαστε πρόθυμοι να πεθάνουμε επειδή ομολογούμε το όνομα του Χριστού; Θα πρέπει να κρατούμε κρυφή την πίστη μας προκειμένου να προστατέψουμε τη ζωή μας; Αυτή η ερώτηση είναι απλώς υποθετική για χριστιανούς σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου ο χειρότερος διωγμός που θα μπορούσε να τους συμβεί είναι ο χλευασμός και/ή οι ύβρεις. Σε μερικά μέρη του κόσμου, όμως, το ερώτημα αυτό είναι πολύ πραγματικό και πρακτικό –η ζωή τους κυριολεκτικά κινδυνεύει. Είναι ένα πράγμα το να μην έχεις το θάρρος που θα ήθελες να έχεις προκειμένου να προστατέψεις τη ζωή σου/ή τη ζωή της οικογένειάς σου. Είναι άλλο πράγμα να κάνεις τη ζωή σου την ύψιστη προτεραιότητα παρά να υπηρετήσεις, να τιμήσεις, να λατρέψεις και να υπακούσεις τον Χριστό. Λέγοντας λοιπόν αυτό, είναι κακό να κρατήσεις κρυφή την πίστη σου στον Χριστό;

Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός μας δίνει την απάντηση: «Έτσι λοιπόν, όποιος με ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους, θα τον ομολογήσω κι εγώ μπροστά στον Πατέρα μου τον ουράνιο. Όποιος, όμως, με αρνηθεί μπροστά στους ανθρώπους, θα τον αρνηθώ κι εγώ μπροστά στον Πατέρα μου τον ουράνιο. Μη νομίσετε ότι ήρθα να φέρω ειρήνη πάνω στη γη. Δεν ήρθα να φέρω ειρήνη αλλά διχασμό.» (Ματθαίος 10:32-34). Ο Χριστός κατέστησε σαφές σε μας ότι «Αν ο κόσμος σας μισεί, να ξέρετε πως πριν από σας εμένα έχει μισήσει. Αν ήσασταν άνθρωποι του κόσμου, ο κόσμος θα σας φερόταν φιλικά. Επειδή όμως δεν είστε του κόσμου, μα σας ξεχώρισα εγώ από τον κόσμο, γι' αυτό σας μισεί ο κόσμος.» (Ιωάννης 15:18-19). Έτσι, ενώ είναι κατανοητό για κάποιον να κρατήσει κρυφή την πίστη του προκειμένου να σώσει τη ζωή του, για έναν χριστιανό η κρυφή πίστη απλά δεν αποτελεί επιλογή.

Η λέξη «κόσμος» αναφέρεται σ' ένα κακό, ξεπεσμένο παγκόσμιο σύστημα άθεων και ανήθικων ανθρώπων που η καρδιά τους και ο νους τους εξουσιάζεται από τον Διάβολο (Ιωάννης 14:30, Α΄ Ιωάννου 5:19, Εφεσίους 2:1-3). Ο Διάβολος μισεί τον Θεό. Μισεί, επίσης, αυτούς που ακολουθούν τον Χριστό. Οι χριστιανοί αποτελούν την εστία της σατανικής οργής. Σκοπός του είναι να τους «κατασπαράξει» (Α΄ Πέτρου 5:8, Εφεσίους 6:11). Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει ότι οι ηγέτες αυτού του κόσμου μισούν τους πιστούς απλά διότι «δεν είμαστε εκ του κόσμου». Ο λόγος που οι χριστιανοί διώκονται και δολοφονούνται καθημερινά για την πίστη τους στον Χριστό είναι ότι η θεοσεβής ζωή μας καταδικάζει τα πονηρά έργα του κόσμου (Παροιμίες 29:27). Πάντοτε συνέβαινε αυτό από την αρχή του χρόνου, όπου έχει καταγραφεί ο πρώτος φόνος με τον Κάιν να σκοτώνει τον Άβελ (Γένεση 4:1-8). Γιατί το έκανε αυτό ο Κάιν; «Να μην είμαστε σαν τον Κάιν, που παρακινούμενος από τον Πονηρό έσφαξε τον αδελφό του. Και για ποιο λόγο τον έσφαξε; Γιατί ήταν πονηρά τα δικά του έργα, ενώ του αδελφού του ήταν δίκαια!» (Α΄ Ιωάννου 3:12) Αναλόγως, ο κόσμος σήμερα επικροτεί εκείνους που κάνουν το κακό (Ρωμαίους 1:32) και καταδικάζει εκείνους που ενεργούν δίκαια.

Ένα άλλο μήνυμα που ο Ιησούς έφερε στον κόσμο: «Τότε θα σας καταπιέσουν και θα σας σκοτώσουν, και θα είστε μισητοί απ' όλα τα έθνη για τ' όνομά μου» (Ματθαίος 24:9). Ο Χριστός μας έχει υποσχεθεί τούτο: στους έσχατους καιρούς οι χριστιανοί θα υποστούν σοβαρό διωγμό από τούτον τον ασεβή κόσμο. Θα μας βλασφημήσουν, θα μας κακομεταχειριστούν και θα μας καταραστούν. Η φράση «θα σας παραδώσουν» έχει την έννοια της αστυνομικής ή στρατιωτικής σύλληψης (Ματθαίος 4:12). Πολλοί θα φονευθούν. Θα μας «μισήσουν όλα τα έθνη» ένεκα του ονόματός Του. Στην παράλληλη περικοπή του Μάρκου, ο Χριστός δηλώνει, «Εσείς, όμως, να προσέχετε στον εαυτό σας· επειδή, θα σας παραδώσουν σε συνέδρια, και θα σας δείρουν σε συναγωγές, και θα σταθείτε μπροστά σε ηγεμόνες και βασιλιάδες εξαιτίας μου, για μαρτυρία σ' αυτούς.» (Μάρκος 13:9). Καθώς σήμερα δίνουμε μαρτυρία σ' όλον τον κόσμο, η ταύτισή μας με το όνομα του Χριστού θα μας κοστίσει τις ελευθερίες μας, τα δικαιώματά μας και κάποιες φορές τη ζωή μας.

Οι χριστιανοί έχουν λάβει την εντολή «Πηγαίνετε λοιπόν και κάνετε μαθητές μου όλα τα έθνη, βαφτίζοντάς τους στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» (Ματθαίος 28:19, ΝΜΒ). Ο Παύλος απηχεί την εντολή του Χριστού με το ερώτημα που θέτει: «Πώς όμως θα τον επικαλεστούν, αν δεν τον πιστέψουν; Και πώς θα τον πιστέψουν, αν δεν έχουν ακούσει γι' αυτόν; Και πώς πάλι θ' ακούσουν γι' αυτόν, αν κάποιος δεν τους τον κηρύξει; Και πώς θα κηρύξουν σωστά, αν δεν τους αποστείλει ο Κύριος; Γι' αυτό προφήτεψε η Γραφή: Πόσο όμορφος είναι ο ερχομός αυτών που φέρνουν τη χαρμόσυνη είδηση για την ειρήνη, τη χαρμόσυνη είδηση για τα αγαθά του Θεού!» (Ρωμαίους 10:14-15). Προκειμένου να κηρυχτεί το ευαγγέλιο ως τις πιο σκοτεινές γωνιές της γης, κάποιος πρέπει να πάει να το κηρύξει. Ο σκοπός μας πάνω στη γη είναι να είμαστε το φως και το αλάτι της γης, λέγοντας στους ανθρώπους τα νέα του Ιησού Χριστού που σώζουν ζωές. Ναι, μερικές φορές κινδυνεύουμε να διωχθούμε κάνοντας έτσι, και κάποιες φορές κινδυνεύει η ζωή μας. Αλλά γνωρίζουμε ότι είναι θέλημα Θεού να κάνουμε γνωστή την αλήθεια Του στους άλλους, κι επίσης γνωρίζουμε ότι είναι δυνατός να μας προστατέψει μέχρις ότου η αποστολή μας στη γη ολοκληρωθεί.

Το να ζεις για τον Χριστό σ' αυτόν τον κόσμο μπορεί να είναι δύσκολο, ακόμη και σκληρό. Ο κόσμος αυτός δεν είναι η πατρίδα μας. Ο κόσμος είναι ένα πεδίο μάχης. Οι δοκιμασίες της ζωής είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο Θεός για την οικοδομή μας και την ομοίωσή μας περισσότερο με τον Χριστό. Είναι σ' αυτές τις σκοτεινές ώρες που αποβλέπουμε στον Χριστό και η δύναμή Του εργάζεται μέσα μας. Λίγο πριν την ανάληψή Του στον Ουρανό, ο Χριστός έδωσε την τελευταία Του εντολή, να εξαπλώσουν το ευαγγέλιο στον κόσμο. Τους έδωσε μαζί και την τελευταία Του υπόσχεση, «και δέστε, εγώ είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, μέχρι τη συντέλεια του αιώνα» (Ματθαίος 28:20). Και αυτό είναι που έχει σημασία.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι κακό να είσαι κρυφός χριστιανός προκειμένου να σώσεις τη ζωή σου;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries