settings icon
share icon
Ερώτηση

Θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία σωτηρίας μετά θάνατον;

Απάντηση


Αν και η ιδέα της δεύτερης ευκαιρίας είναι ελκυστική, η Αγία Γραφή είναι σαφής πως ο θάνατος αποτελεί το τέλος όλων των ευκαιριών. Το Εβραίους 9:27 μας λέει πως πεθαίνουμε και κατόπιν αντιμετωπίζουμε την κρίση. Έτσι, για όσο καιρό κάποιος ζει, έχει μια δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, πέμπτη κ.λπ. ευκαιρία να δεχθεί τον Χριστό και να σωθεί (Ιωάννης 3:16, Ρωμαίους 10:9-10, Πράξεις 16:31). Άπαξ και πεθάνει κάποιος, δεν υπάρχουν πλέον ευκαιρίες. Η ιδέα του πουργατορίου, ενός τόπου όπου μεταβαίνουν οι νεκροί και πληρώνουν για τις αμαρτίες τους, δεν έχει βιβλική βάση αλλά αποτελεί μια παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας.

Για ν' αντιληφθούμε τι συμβαίνει στους απίστους όταν πεθαίνουν, πηγαίνουμε στην Αποκάλυψη 20:11-15, που αναφέρεται στον Λευκό Θρόνο της Κρίσης. Εδώ ανοίγονται τα βιβλία «και κρίνονται οι νεκροί από τα γραμμένα μέσα στα βιβλία, σύμφωνα με τα έργα τους». Τα βιβλία περιέχουν όλες τις σκέψεις και τα έργα αυτών που κρίνονται, και γνωρίζουμε από το Ρωμαίους 3:20 ότι «από έργα του νόμου δεν θα δικαιωθεί μπροστά του καμιά σάρκα». Συνεπώς, όλοι που κρίνονται με βάση τα έργα τους και τις σκέψεις τους καταδικάζονται στην κόλαση. Οι πιστοί εν Χριστώ, από την άλλη πλευρά, δεν κρίνονται από τα βιβλία των έργων αλλά τα ονόματά τους είναι γραμμένα σ' ένα άλλο βιβλίο –στο «βιβλίο της ζωής τού Αρνίου» (Αποκάλυψη 21:27). Είναι αυτοί που πίστεψαν στον Κύριο Ιησού και μόνο σ' αυτούς θα επιτραπεί η είσοδος στον Ουρανό.

Καθένας που το όνομά του είναι γραμμένο στο βιβλίο της ζωής του Αρνίου σώθηκε προ καταβολής κόσμου (Εφεσίους 1:4) με την κυριαρχική χάρη του Θεού για να είναι μέτοχος της νύφης του Υιού, της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού. Οι άνθρωποι αυτοί δεν χρειάζονται «δεύτερη ευκαιρία» για σωτηρία διότι η σωτηρίας τους είναι ασφαλής εν Χριστώ. Τους έκλεξε, τους έσωσε και θα τους κρατήσει σωσμένους. Τίποτα δεν μπορεί να τους χωρίσει από τον Χριστό (Ρωμαίους 8:39). Εκείνοι για τους οποίους πέθανε θα σωθούν διότι ο Ιησούς θα τους κρατήσει. Διακήρυξε πως «κάθε τι που μου δίνει ο Πατέρας, θάρθει σε μένα» (Ιωάννης 6:37), «Και εγώ δίνω σ' αυτά αιώνια ζωή· και δεν θα χαθούν στον αιώνα, και κανένας δεν θα τα αρπάξει από το χέρι μου.» (Ιωάννης 10:28). Για τους πιστούς δεν υπάρχει ανάγκη για δεύτερη ευκαιρία διότι η πρώτη ευκαιρία είναι επαρκής.

Τι συμβαίνει με όσους δεν πιστεύουν; Δεν θα μετανοούσαν και δεν θα πίστευαν αν τους δινόταν μια δεύτερη ευκαιρία; Η απάντηση είναι όχι, διότι η καρδιά τους δεν αλλάζει απλά και μόνο διότι πέθαναν. Η καρδιά και ο νους τους διάκεινται «εχθρικά» ενάντια στον Θεό και δεν θα Τον δεχθούν ακόμη κι όταν Τον δουν πρόσωπο προς πρόσωπο. Αυτό μαρτυρείται στην ιστορία του πλουσίου και του Λαζάρου στον Λουκά 16:19-31. Αν είναι κάποιος που θα έπρεπε να μετανοήσει, εφόσον του δινόταν μια δεύτερη ευκαιρία ώστε να δει καθαρά την αλήθεια, αυτός ήταν ο πλούσιος της ιστορίας. Αλλά έστω κι αν βασανιζόταν στον Άδη, ζήτησε μόνο από τον Αβραάμ να στείλει τον Λάζαρο πίσω στη γη να προειδοποιήσει τ' αδέλφια του για να μην υποφέρουν κι αυτοί με τον ίδιο τρόπο. Δεν υπήρχε μετάνοια στην καρδιά του παρά μόνο μεταμέλεια για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε. Η απάντηση του Αβραάμ τα λέει όλα: «Αν δεν ακούν τον Μωυσή και τους προφήτες, ούτε αν κάποιος αναστηθεί από τους νεκρούς θα πειστούν.» (Λουκάς 16:31). Εδώ βλέπουμε πως η μαρτυρία των Γραφών είναι επαρκής προς σωτηρία όσων την πιστεύουν και καμία άλλη αποκάλυψη δεν θα φέρει σωτηρία σ' αυτούς που δεν πιστεύουν. Καμία δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη ευκαιρία δεν θα ήταν αρκετή να μετατρέψει μια πέτρινη καρδιά σε σάρκινη.

Στην Φιλιππησίους 2:10-11 διαβάζουμε, «στο όνομα του Ιησού να λυγίσει κάθε γόνατο επουρανίων και επιγείων και καταχθονίων· και κάθε γλώσσα να ομολογήσει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Κύριος, σε δόξα του Πατέρα Θεού.» Κάποια μέρα, όλοι θα γονατίσουν μπροστά στον Ιησού και θ' αναγνωρίσουν πως είναι Κύριος και Σωτήρας. Σ' εκείνο το σημείο όμως, είναι πολύ αργά για σωτηρία. Αυτό που απομένει στον άπιστο μετά θάνατο είναι κρίση (Αποκάλυψη 20:14-15). Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να Τον εμπιστευτούμε σ' αυτήν τη ζωή.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία σωτηρίας μετά θάνατον;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries