settings icon
share icon
Ερώτηση

Η σαϊεντολογία είναι χριστιανική λατρεία;

Απάντηση


Η σαϊεντολογία είναι δύσκολη για γενίκευση θρησκεία που κερδίζει δημοτικότητα λόγω κάποιων αστεριών του Χόλιγουντ που την έχουν δεχτεί. Η σαϊεντολογία ιδρύεται το 1953 από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Λ. Ρον Χάμπαρντ, 4 χρόνια μετά τη δήλωσή του πως θέλει να δημιουργήσει θρησκεία «γιατί εκεί είναι τα λεφτά». Σαν φυσικό επακόλουθο έρχεται η επιτυχία του και η περιουσία του μιας και γίνεται πολυεκατομμυριούχος.

Η σαϊεντολογία διδάσκει πως η ανθρωπότητα είναι ένα αθάνατο πλάσμα που ονομάζεται Τετάν και στην αρχή δεν ήταν σ’ αυτό το πλανήτη. Κατά τις ιδέες του Χάμπαρντ ο άνθρωπος είναι όμηρος της ύλης, της ενέργειας, του χώρου και του χρόνου (ΥΕΧΧ). Για τον σαϊεντολόγο η σωτηρία έρχεται μέσω διαδικασίας που ονομάζεται «ακρόαση» χάρη στην οποία αφαιρούνται τα επονομαζόμενα «εγγράμματα» δηλαδή τις αναμνήσεις για τον προηγούμενο πόνο που μπλοκάρουν την ενέργεια. Η ακρόαση είναι μακροχρόνια διαδικασία και μπορεί να στοιχίσει χιλιάδες δολάρια. Όταν τελικά αφαιρεθούν όλα τα εγγράμματα ο Τετάν αποκτά ξανά τον έλεγχο επί του ΥΕΧΧ όσο όμως δεν το καταφέρνει συνεχώς μετενσαρκώνεται.

Η σαϊεντολογία είναι μια ακριβή θρησκεία. Κάθε πτυχή της συνδέεται με κάποια χρέωση και γι’ αυτό οι οπαδοί της είναι πλούσιοι. Πρόκειται επίσης για μια πολύ αυστηρή θρησκεία που τιμωρεί σκληρά όσους προσπαθούν να την εγκαταλείψουν. Οι γραφές της συνδέονται μόνο με όσα έχει συγγράψει ο Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Αν και οι σαϊεντολόγοι ισχυρίζονται πως η σαϊεντολογία είναι συμβατή με το χριστιανισμό η Βίβλος αντιπαρατίθεται σε κάθε πεποίθησή τους. Η Βίβλος διδάσκει πως ο Θεός είναι ο κυρίαρχος και ο μόνος δημιουργός του Σύμπαντος (Γένεση 1:1), πως η ανθρωπότητα δημιουργήθηκε από το Θεό (Γένεση 1:27), πως η μόνη σωτηρία που υπάρχει για τον άνθρωπο είναι βάση της χάρης του Θεού μέσω της πίστης στο ολοκληρωμένο έργο του Ιησού (προς Φιλιππησίους 2:8), πως η σωτηρία είναι δώρο και πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να την κερδίσει (προς Εφεσίους 2:8-9), πως ο Χριστός είναι ζωντανός και κάθεται στα δεξιά του Θεού ακόμα και σήμερα (Πράξεις 2:33, προς Εφεσίους 1:20, προς Εβραίους 1:3) και πως περιμένει τη στιγμή που θα συγκεντρώσει τους ανθρώπους Του κοντά Του για να ζήσουν για πάντα μαζί Του στον παράδεισο ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα πεταχτούν στην κόλαση και θα είναι χωρισμένοι από το Θεό για την αιωνιότητα (Αποκάλυψη 20:15).

Η σαϊεντολογία κατηγορηματικά απορρίπτει την ύπαρξη του Βιβλικού Θεού, του παραδείσου και της κόλασης. Για τον σαϊεντολόγο ο Χριστός ήταν απλά ένας καλός δάσκαλος που δυστυχώς τον σκότωσαν άδικα. Η σαϊεντολογία διαφέρει από τον βιβλικό χριστιανισμό σε κάθε σημαντικό δόγμα. Παρακάτω θα γενικεύσουμε τις σημαντικότερες διαφορές.

Θεός: Η σαϊεντολογία πιστεύει πως υπάρχουν πλήθος θεοί και πως κάποιοι από αυτούς στέκονται πιο υψηλά από άλλους. Από την άλλη ο βιβλικός χριστιανισμός αναγνωρίζει μόνο ένα Θεό που έχει αποκαλυφτεί στη Βίβλο και μέσω του Ιησού. Αυτοί που πιστεύουν στο Χριστό δεν μπορεί να πιστεύουν στις απατηλές αντιλήψεις της σαϊεντολογίας.

Ιησούς Χριστός: Όπως οι άλλες λατρείες και η σαϊεντολογία αντί να έχει βιβλική αντίληψη για το Χριστό (η οποία περιγράφει το ποιός είναι τι έχει κάνει) απορρίπτει την Θεία Του φύση και Του αποδίδει χαρακτηριστικά ενός κατώτερου θεϊκού πλάσματος που με τα χρόνια έχει κερδίσει θρυλική υπόσταση. Η Βίβλος διδάσκει σαφώς πως ο Ιησούς ήταν Θεός που με την ενσάρκωσή Του θυσιάστηκε για τις αμαρτίες μας. Μέσω του θανάτου και της ανάστασης του Χριστού μπορούμε να έχουμε ελπίδα για αιώνια ζωή με το Θεό (κατά Ιωάννη 3:16).

Αμαρτία: Η σαϊεντολογία πιστεύει πως ο άνθρωπος είναι καλός από τη φύση του και διδάσκει πως είναι περιφρονητικό να λέμε στους ανθρώπους πως είναι κακοί και πως πρέπει να μετανοήσουν. Η Βίβλος πάλι λέει πως ο άνθρωπος είναι αμαρτωλός και πως η μόνη ελπίδα είναι να δεχτεί τον Ιησού σαν Κύριο και Σωτήρα του (προς Ρωμαίους 6:23).

Σωτηρία: Η σαϊεντολογία πιστεύει στην μετενσάρκωση και πως η προσωπική σωτηρία στη ζωή ενός ανθρώπου είναι η απελευθέρωση από τον κύκλο της γέννησης και του θανάτου που συνδέεται με την μετενσάρκωση. Οι σαϊεντολόγοι πιστεύουν πως οι πρακτικές όλων των θρησκειών συνδέονται με τον ίδιο και τον αυτό δρόμο προς τη σοφία και την σωτηρία. Αντιθέτως η Βίβλος διδάσκει πως υπάρχει μόνο ένας δρόμος προς την Σωτηρία και αυτός ο δρόμος είναι ο Ιησούς Χριστός. Ο ίδιος ο Ιησούς λέει: «εγω ειμι η οδος και η αληθεια και η ζωη ουδεις ερχεται προς τον πατερα ει μη δι εμου» (κατά Ιωάννη 14:6).

Συγκρίνοντας της διδασκαλίες της σαϊεντολογίας και της Βίβλου βλέπουμε πως υπάρχουν πολύ λίγα κοινά πράγματα μεταξύ τους. Η σαϊεντολογία μπορεί μόνο να μας απομακρύνει από το Θεό και την αιώνια ζωή. Αν και μερικές φορές η σαϊεντολογία καλύπτει τις πεποιθήσεις της με λόγια που θυμίζουν τις χριστιανικές διατυπώσεις αυτό δεν την κάνει λιγότερο διαμετρικά αντίθετη από τον χριστιανισμό όσον αφορά κάθε βασικό δόγμα. Η σαϊεντολογία προφανώς και κατηγορηματικά δεν είναι χριστιανική.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Η σαϊεντολογία είναι χριστιανική λατρεία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries