Ερώτηση
Ποια είναι η σημασία του κόκκινου νήματος;
Απάντηση
Η Αγία Γραφή αναφέρει το κόκκινο νήμα σε διαφορετικά συμφραζόμενα, από έναν ασυνήθιστο τοκετό μέχρι τα αρχιερατικά ενδύματα και την κατάκτηση της Χαναάν.
Μια αναφορά στο κόκκινο νήμα στη Βίβλο γίνεται κατά τη γέννηση των δίδυμων γιων του Ιούδα και της Θάμαρ (Γένεση 38:27-30). Καθώς η Θάμαρ γεννούσε, το χέρι του ενός διδύμου, του Ζαρά, πρόβαλλε έξω και αμέσως η μαία έδεσε μια κόκκινη κλωστή στον καρπό του μωρού για να ορίσει τον Ζαρά ως πρωτότοκο. Όπως αποδείχθηκε, όμως, ο Ζαρά δεν ήταν ο πρωτότοκος. Το χέρι αποσύρθηκε μέσα στη μήτρα και ο άλλος δίδυμος, ο Φαρές, γεννήθηκε πρώτος.
Στην περίπτωση του Φαρές και του Ζαρά, το κόκκινο νήμα υποδείκνυε ποιος θα είχε τον τίτλο και τα προνόμια του πρωτοτόκου. Κατά τα φαινόμενα, ο Ζαρά φαινόταν να είναι ο κατάλληλος, αλλά ο Θεός είχε διαφορετικά σχέδια και ο Φαρέζ ήταν ο πρωτότοκος. Σύμφωνα με την πρόνοια του Θεού, μέσω του Φαρές προήλθε το γενεαλογικό δέντρο του Κυρίου Ιησού Χριστού (Ματθαίος 1:3).
Η Αγία Γραφή αναφέρει επίσης το κόκκινο νήμα ως μέρος των κουρτινών της Σκηνής του Μαρτυρίου (Έξοδος 26:1) και του εφόδ του αρχιερέα (Έξοδος 28:6), μαζί με νήματα από χρυσό, μπλε και πορφύρα. Οι Γραφές δεν σχολιάζουν τη σημασία αυτών των χρωμάτων στις κουρτίνες ή το εφόδ, αλλά ορισμένοι σχολιαστές υποθέτουν ότι το χρυσό, το μπλε και το πορφυρό μαρτυρούν τη δόξα του Χριστού, την ουράνια προέλευση και τη βασιλική θέση, ενώ το κόκκινο νήμα αντιπροσωπεύει το εξιλαστήριο έργο του Χριστού στο σταυρό μέσω της έκχυσης του αίματός Του.
Μια άλλη σημαντική αναφορά στο κόκκινο νήμα γίνεται στο κεφάλαιο 2 του Ιησού του Ναυή. Δύο κατάσκοποι είχαν σταλεί στην Ιεριχώ πριν από την κατάληψη της πόλης από τους Ισραηλίτες. Οι κατάσκοποι κρύφτηκαν στην Ιεριχώ από τη Ραάβ, την πόρνη, η οποία εξέφρασε την πίστη της στον Θεό του Ισραήλ και προστάτευσε τους κατασκόπους (βλ. Εβραίους 11:31). Η Ραάβ επέτρεψε στους Εβραίους κατασκόπους να διαφύγουν από την Ιεριχώ αφήνοντάς τους να κατέβουν από το παράθυρό της με ένα σχοινί από κόκκινη κλωστή. Καθώς έφευγαν, οι κατάσκοποι είπαν στη Ρααάβ: "Δες, όταν εμείς μπαίνουμε μέσα στη γη, θα δέσεις το σχοινί αυτό του κόκκινου νήματος στο παράθυρο" (Ιησούς του Ναυή 2:18), με την υπόσχεση ότι αυτή και η οικογένειά της θα ήταν ασφαλείς στην επερχόμενη εισβολή. Με πίστη, η Ραάβ υπάκουσε: "Και έδεσε το κόκκινο νήμα στο παράθυρο" (εδάφιο 21).
Αργότερα, όταν τα τείχη της Ιεριχώ έπεσαν και οι Ισραηλίτες κατέλαβαν την πόλη, ο Ιησούς του Ναυή διέταξε να διασώσουν την Ραάβ και την οικογένειά της (Ιησούς του Ναυή 6:22-23). Σημάδι του σπιτιού της ήταν, φυσικά, το "κόκκινο σχοινί". Είναι εύκολο να απορρίψουμε το χρώμα του σχοινιού της Ραάβ ως απλή σύμπτωση, αλλά το κόκκινο χρώμα είναι σημαντικό. Το σχοινί στο παράθυρό της ήταν σημάδι της πίστης της και οδήγησε στη σωτηρία της, καθώς δεν καταστράφηκε μαζί με την υπόλοιπη Ιεριχώ. Το κόκκινο σχοινί -το χρώμα του αίματος- λειτούργησε για τη Ραάβ όπως λειτούργησε το αίμα του αρνιού του Πάσχα κατά τη διάρκεια της εξόδου: κάθε σπίτι που σημαδεύτηκε με αίμα γλίτωσε από το θάνατο εκείνη τη νύχτα (Έξοδος 12:13). Το έλεος του Θεού και η συγχώρεση της Ρααάβ, της πόρνης, σηματοδοτήθηκε από ένα σχοινί από κόκκινη κλωστή, το οποίο γίνεται σύμβολο του αίματος του Χριστού.
Οι θεολόγοι και οι μελετητές της Βίβλου αναφέρονται μερικές φορές στο "κόκκινο νήμα που διατρέχει τη Βίβλο". Με αυτό εννοούν ότι το θέμα της Βίβλου είναι ο Ιησούς Χριστός και η θυσία Του για τη λύτρωση της ανθρωπότητας. Το αίμα του Χριστού διατρέχει συμβολικά ολόκληρη τη Βίβλο. Το βλέπουμε στα ζώα που θανατώθηκαν στην Εδέμ για να δώσουν ενδύματα στον Αδάμ και την Εύα, στο κριάρι που πήρε τη θέση του Ισαάκ στο θυσιαστήριο του Μοριά, στον αμνό του Πάσχα, στον θεσμό του συστήματος των θυσιών, στο κόκκινο σχοινί της Ραάβ και στις θυσίες χιλιάδων ετών που τελούνταν στη Σκηνή και στον Ναό. Η κόκκινη κλωστή φτάνει μέχρι τη διακήρυξη του Ιωάννη του Βαπτιστή: "Δέστε, ο Αμνός τού Θεού, που σηκώνει την αμαρτία τού κόσμου" (Ιωάννης 1:29), και μέχρι τους πρόποδες του σταυρού, όπου ο Ιησούς λέει τελικά: "Τετέλεσται" (Ιωάννης 19:30).
"Χωρίς αιματοχυσία δεν υπάρχει άφεση" (Εβραίους 9:22), και γι' αυτό ο συμβολισμός του κόκκινου νήματος στη Βίβλο είναι σημαντικός. Το κόκκινο νήμα είναι το θέμα της εξιλέωσης που συναντάται σε όλες τις σελίδες της Αγίας Γραφής.
English
Ποια είναι η σημασία του κόκκινου νήματος;