settings icon
share icon
Ερώτηση

Μπορεί ένας άνθρωπος να σωθεί με βάση τη γενική αποκάλυψη;

Απάντηση


Η γενική αποκάλυψη μπορεί να οριστεί ως «η αποκάλυψη του Θεού σε όλους τους ανθρώπους, σε όλες τις εποχές, σε όλους τους τόπους, που φανερώνει πως υπάρχει Θεός και πως είναι νοήμων, δυνατός και υπερβατικός». Οι Γραφές, όπως ο Ψαλμός 19:1–4 και η Ρωμαίους 1:20 δηλώνουν καθαρά πως συγκεκριμένα στοιχεία για τον Θεό μπορούν να γίνουν αντιληπτά μέσω της Δημιουργίας που μας περιβάλλει. Η Δημιουργία αποκαλύπτει τη δύναμη του Θεού και το μεγαλείο Του αλλά δεν αποκαλύπτει το σχέδιο της εν Χριστώ σωτηρίας. Η σωτηρία δίνεται μόνον δια του ονόματος του Ιησού Χριστού (Πράξεις 4:12)· συνεπώς δεν μπορεί κάποιος να σωθεί απλά και μόνο μέσω της γενικής αποκάλυψης. Η ερώτηση «μπορεί να σωθεί κάποιος με βάση τη γενική αποκάλυψη» γίνεται συνήθως σε σχέση με την ερώτηση «τι συμβαίνει σ' εκείνους που δεν άκουσαν ποτέ το ευαγγέλιο;»

Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη μέρη του κόσμου που δεν έχουν απολύτως καμία πρόσβαση στην Αγία Γραφή, στο ευαγγέλιο του Ιησού Χριστό ή σε κάποιο μέσο πληροφόρησης της χριστιανικής αλήθειας. Ανακύπτει έτσι το ερώτημα, τι συμβαίνει σ' εκείνους τους ανθρώπους όταν πεθαίνουν; Είναι δίκαιο για τον Θεό να καταδικάσει κάποιον που δεν άκουσε ποτέ το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού; Κάποιοι προτείνουν πως ο Θεός κρίνει αυτούς που ποτέ δεν άκουσαν με βάση την ανταπόκρισή τους στη γενική αποκάλυψη. Η υπόθεση είναι πως αν κάποιος πραγματικά πιστεύει σ' αυτό που μπορεί να γίνει γνωστό για τον Θεό μέσω της γενικής αποκάλυψης, ο Θεός θα τον κρίνει με βάση την πίστη αυτή και θα του επιτρέψει την είσοδο στον Ουρανό.

Το πρόβλημα είναι πως οι Γραφές δηλώνουν ότι αν κάποιος δεν είναι εν Χριστώ είναι «ήδη καταδικασμένος» (Ιωάννης 3:18). Στην Ρωμαίους 3:10–12, που αναφέρει τον Ψαλμό 14:3, προλέγει πως η μη αναγεννημένη φύση είναι αμαρτωλή χωρίς καμία εξαίρεση: «Το λέει και η Γραφή: Δεν υπάρχει δίκαιος άνθρωπος, ούτε ένας. Δεν υπάρχει κανένας με σύνεση. Δεν υπάρχει κανένας που να αναζητεί το Θεό. Όλοι απομακρύνθηκαν από το Θεό, όλοι εξαχρειώθηκαν. Κανένας, μα κανένας δεν κάνει το καλό.» (ΝΜΒ) Σύμφωνα με τις Γραφές, η γνώση του Θεού είναι διαθέσιμη (μέσω της γενικής αποκάλυψης), αλλά το ανθρώπινο γένος την διαστρέφει σύμφωνα με την επιθυμία του. Στην Ρωμαίους 1:21–23 διαβάζουμε, «Ενώ γνώρισαν τον Θεό μέσα από τη δημιουργία, ούτε τον δόξασαν ούτε τον ευχαρίστησαν ως Θεό. Αντίθετα, η σκέψη τους ακολούθησε λαθεμένο δρόμο, και η ασύνετη καρδιά τους βυθίστηκε στο σκοτάδι της πλάνης. Έτσι, ενώ θριαμβολογούσαν για τη σοφία τους, κατάντησαν ανόητοι, ως το σημείο, αντί για τον δημιουργό αθάνατο Θεό, να προσκυνούν είδωλα που παρασταίνουν θνητούς ανθρώπους, πουλιά, τετράποδα ζώα κι ερπετά.» (ΝΜΒ) Η κατάσταση των ανθρώπων χωρίς Θεό χαρακτηρίζεται από ανταρσία, σκοτάδι και ειδωλολατρία.

Ο άνθρωπος επαναστατεί παρά τη γενική αποκάλυψη. Ο αμαρτωλός άνθρωπος με τη θέλησή του απορρίπτει αυτό που μπορεί να γίνει γνωστό για τον Θεό μέσω της φύσης και αναζητεί τρόπους ν' αποφύγει την αλήθεια (δες Ιωάννης 3:19). Από τη στιγμή που ο άνθρωπος δεν αναζητεί από φυσικού του τον Θεό, πρέπει ο Θεός να τον αναζητήσει –και είναι αυτό ακριβώς που έκανε, στο Πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Ο Ιησούς ήρθε «να αναζητήσει και να σώσει το χαμένο» (Λουκάς 19:10).

Ένα καλό παράδειγμα της ανάγκης μας για το ευαγγέλιο βρίσκεται στο Πράξεις 10. Ο Κορνήλιος γνώριζε για τον Θεό και ήταν «ευσεβής και φοβούμενος τον Θεό μαζί με ολόκληρη την οικογένειά του, ο οποίος έκανε πολλές ελεημοσύνες στον λαό, και δεόταν διαρκώς στον Θεό» (Πράξεις 10:2). Έσωσε ο Θεός τον Κορνήλιο εξαιτίας της ευσέβειάς του πάνω στη βάση της γενικής αποκάλυψης που είχε; Όχι. Ο Κορνήλιος χρειαζόταν ν' ακούσει για τον Ιησού. Ο Θεός οδήγησε τον Κορνήλιο ώστε να επικοινωνήσει με τον απόστολο Πέτρο και να τον προσκαλέσει να έρθει στο σπίτι του. Ο Κορνήλιος υπάκουσε, ο Πέτρος πήγε και κήρυξε το ευαγγέλιο στον Κορνήλιο και τους καλεσμένους του. Ο Κορνήλιος και οι οικείοι του πίστεψαν στον Ιησού και συνεπώς σώθηκαν (Πράξεις 10:44–48). Κανένας, ούτε ακόμη ένας «καλός» άνθρωπος σαν τον Κορνήλιο, δεν σώζεται απλά και μόνο επειδή πιστεύει πως υπάρχει ο Θεός ή επειδή Τον τιμάει με κάποιον τρόπο. Ο μόνος τρόπος σωτηρίας είναι το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού (Ιωάννης 14:6, Πράξεις 4:12).

Μπορούμε να θεωρήσουμε τη γενική αποκάλυψη ως μια παγκόσμια πρόσκληση προς τους ανθρώπους ν' αναγνωρίσουν την ύπαρξη του Θεού. Αλλά η γενική αποκάλυψη από μόνη της δεν αρκεί για να βρει κάποιος τη σωτηρία του Χριστού. Αυτός είναι ο λόγος που η διακήρυξη του ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο από μας τους πιστούς είναι τόσο σημαντική (Ματθαίος 28:19–20, Πράξεις 1:8). Το Ρωμαίους 10:14 λέει, «Πώς όμως θα τον επικαλεστούν, αν δεν τον πιστέψουν; Και πώς θα τον πιστέψουν, αν δεν έχουν ακούσει γι' αυτόν; Και πώς πάλι θ' ακούσουν γι' αυτόν, αν κάποιος δεν τους τον κηρύξει;» Η πίστη στην καλή αγγελία της σωτηρίας δια του Ιησού Χριστού είναι ο μόνος τρόπος σωτηρίας (Ιωάννης 3:16).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Μπορεί ένας άνθρωπος να σωθεί με βάση τη γενική αποκάλυψη;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries