settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο Σατανισμός;

Απάντηση


Δεν μπορεί να οριστεί εύκολα ο Σατανισμός. Υπάρχουν αρκετές «διαιρέσεις» του Σατανισμού. Σε αντίθεση με τους χριστιανούς, οι σατανιστές διαφωνούν στις θεμελιώδεις αρχές τους. Οι χριστιανοί μπορεί να διαφέρουν σε γνώμες ή αντιλήψεις σχετικά με ερμηνείες συγκεκριμένων βιβλικών περικοπών, αλλά πιστεύουν την ίδια θεμελιώδη αρχή, πως ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού που πλήρωσε το τίμημα για τις αμαρτίες μας πεθαίνοντας στο σταυρό και αναστήθηκε από τους νεκρούς. Οι σατανιστές διαφωνούν μεταξύ τους, κατά πόσον ο Σατανάς υπάρχει και αν λατρεύουν αυτόν ή τους εαυτούς των. Κατ’ ουσίαν είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε σύγχυση, δεμένοι με ψέματα. Το Ιωάννης 8:44 σίγουρα αφορά τους σατανιστές: «Εσείς είστε από τον πατέρα τον διάβολο, και θέλετε να κάνετε τις επιθυμίες τού πατέρα σας. Εκείνος ήταν εξαρχής ανθρωποκτόνος, και δεν μένει στην αλήθεια· επειδή, αλήθεια δεν υπάρχει σ’ αυτόν. Όταν μιλάει το ψέμα, μιλάει από τα δικά του· επειδή, είναι ψεύτης, και ο πατέρας του ίδιου τού ψεύδους.»

Ένεκα, λοιπόν, αυτών των ψεμάτων, υπάρχει πληθώρα ιδεολογιών μέσα στον Σατανισμό. Κάποιες πρακτικές του Σατανισμού είναι μόνιμες και η ενότητα του εντοπίζεται περισσότερο στις τελετές παρά σ’ ένα θεμελιακό σύστημα πίστης. Οι σατανιστές κάνουν συγκεκριμένα πράγματα· δεν χρειάζεται να πιστεύουν συγκεκριμένες ιδέες.

Οι περισσότεροι σατανιστές, λάτρεις του Διαβόλου, Εωσφορικοί και μέλη της εκκλησίας του Σατανά ισχυρίζονται πως έχουν ρίζες στον Σατανισμό του LeVayan που πήρε το όνομά του από τον Anton Levey, τον συγγραφέα της Σατανικής Βίβλου και τον ιδρυτή της πρώτης εκκλησίας του Σατανά. Ο LeVey ξεκίνησε, πιθανότατα, την πρώτη εκκλησία του Σατανά το 1966. Ως μια αυτοκήρυχτη εξουσία σε κάθε τι κακό, άρχισε να δίνει εβδομαδιαίες διαλέξεις με τίμημα 2 δολάρια ανά άτομο. Κι έτσι γεννήθηκε η εκκλησία του Σατανά.

Η βασική ομοιότητα όλων των κλάδων του Σατανισμού είναι η προώθηση του Εγώ. Όλες οι μορφές του Σατανισμού ισχυρίζονται ότι η ζωή υπάρχει για να καταναλώνουμε κι ότι ο εγωκεντρισμός είναι αρετή. Μερικοί σατανιστές πιστεύουν ότι η μόνη ύπαρξη που έχουν είναι αυτή εδώ στη γη. Έτσι, οι λάτρεις του Διαβόλου ζουν για τη στιγμή και το πιστεύω τους είναι η λαιμαργία και η ακολασία.

Ο Σατανισμός ορκίζεται υποταγή στον Σατανά, έστω και αν κάποιοι στην εκκλησία του Σατανά δεν πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός και Σατανάς. Οι περισσότεροι στην εκκλησία του Σατανά δεν πιστεύουν ότι υπάρχει λυτρωτής γι’ αυτούς ή για οποιονδήποτε άλλον. Καθένας τους είναι πλήρως υπεύθυνος για το μονοπάτι της δικής του ζωής. Προσεύχονται στον Σατανά στις τελετές, ζητώντας του το κυρίαρχο χέρι του να εκδηλωθεί στη ζωή τους. Αυτός ο τρόπος σκέψης φανερώνει την επίδραση των ψεμάτων και της απάτης στη φιλοσοφία τους. Το αν οι σατανιστές πιστεύουν σ’ αυτόν ή όχι είναι αδιάφορο στον Σατανά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο-οι ψυχές τους είναι σκλαβωμένες απ’ αυτόν, και αν δεν επέμβει η χάρη του Θεού, θα καταλήξουν στην αιώνια κόλαση.

Κοντολογίς, ο Σατανισμός μπορεί να περιέχει ή όχι λατρεία του Σατανά αλλά είναι μια συνειδητή προσπάθεια να ΜΗΝ λατρέψει κάποιος τον έναν αληθινό Θεό. Το Ρωμαίους 1 μας δίνει μια καθαρή όψη της καρδιάς και των κινήτρων του σατανιστή. «Καθώς αποδοκίμασαν το να έχουν επίγνωση του Θεού, ο Θεός τούς παρέδωσε σε αδόκιμο νου, ώστε να κάνουν εκείνα που δεν πρέπει· επειδή, είναι γεμάτοι από κάθε αδικία, πορνεία, πονηρία, πλεονεξία, κακία …» (εδάφια 28-29). Άνθρωποι που έχουν εκτραπεί από τον Διάβολο σ’ αυτόν τον τρόπο ζωής, δυσκολεύονται ν’ αντιληφθούν την εκδοχή του Θεού για χάρη και ελευθερία. Αντιθέτως, ζουν για τον εαυτό τους, γεμάτοι με τον εαυτό τους.

Η Β΄ Πέτρου 2 περιέχει μια προειδοποίηση προς τον καθένα που ακολουθεί τον Σατανισμό ή οτιδήποτε άλλο εκτός από τον Θεό: «Αυτοί είναι άνυδρες πηγές, σύννεφα που παρασύρονται από ανεμοστρόβιλο, για τους οποίους το πυκνό σκοτάδι φυλάγεται στον αιώνα. Επειδή, μιλώντας υπερήφανα λόγια ματαιότητας, με τις επιθυμίες της σάρκας, με τις ασέλγειες, δελεάζουν εκείνους οι οποίοι πραγματικά απέφυγαν αυτούς που ζουν μέσα σε πλάνη· οι οποίοι τους υπόσχονται ελευθερία, ενώ οι ίδιοι είναι δούλοι της διαφθοράς· δεδομένου ότι, από όποιον κάποιος πέφτει νικημένος, γίνεται και δούλος του.» (Εδάφια 17-19).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο Σατανισμός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries