Ερώτηση
Τι αντιπροσωπεύει ο κόκορας στον xριστιανισμό;
Απάντηση
Ο χριστιανισμός έχει πολλά σύμβολα που συνδέονται με αυτόν, όπως το ψάρι, το περιστέρι, το αρνί και, φυσικά, ο σταυρός. Ένα αρχαίο σύμβολο, που βρίσκεται στην κορυφή πολλών καμπαναριών εκκλησιών στην Ευρώπη, είναι ο κόκορας ή πετεινός. Διάφορες εκκλησίες δίνουν διάφορες εξηγήσεις για την ενσωμάτωση του κόκορα ως σύμβολο του χριστιανισμού.
Απεικονίσεις κοκόρων βρίσκονται στις ρωμαϊκές κατακόμβες και σε τάφους ή σαρκοφάγους χριστιανών και σε άλλα μέρη. Ανεμοδείκτες με κόκορες βρίσκονται σε παλιές εκκλησίες στη Γερμανία, τη Σκωτία, τη Νορβηγία, τις Κάτω Χώρες και άλλες χώρες.
Οι κόκορες στην καθολική τέχνη συνδέονται σχεδόν πάντα με τον Πέτρο, με βάση τις ευαγγελικές αφηγήσεις αναφορικά με την άρνηση του Πέτρου πως γνωρίζει τον Χριστό και την επακόλουθη αποκατάστασή του. Πριν από τη σύλληψή του, ο Ιησούς προέβλεψε ότι ο Πέτρος θα Τον αρνιόταν τρεις φορές πριν ο κόκορας λαλήσει δύο φορές το επόμενο πρωί. Στο λάλημα του κόκορα, ο Πέτρος θυμήθηκε τα λόγια του Ιησού και "βγήκε έξω και έκλαψε πικρά" (Ματθαίος 26:75). Ο κόκορας αντιπροσωπεύει το γεγονός ότι ο Πέτρος αρνήθηκε τον Χριστό και αντιπροσωπεύει επίσης τη μεταμέλεια και τη μετάνοιά του όταν άκουσε το λάλημα του κόκορα. Ο κόκορας, ως σύμβολο, γίνεται ένα κάλεσμα για μετάνοια.
Σε πολλούς πολιτισμούς, η συνήθεια του κόκορα να λαλεί στην αυγή κάθε νέου πρωινού τον καθιστούσε σύμβολο της νίκης του χριστιανικού φωτός επί του σκότους και του θριάμβου της ζωής επί του θανάτου. Έτσι, ορισμένες εκκλησίες χρησιμοποιούν τον κόκορα ως σύμβολο της ανάστασης. Άλλες εκκλησίες βλέπουν στην αναγγελία μιας νέας ημέρας από τον κόκορα ένα σύμβολο της ευθύνης της εκκλησίας να διακηρύξει τη νέα εποχή της χάρης και της συγχώρεσης του Θεού σε έναν σκοτεινό κόσμο.
Κάποιοι βλέπουν τον κόκορα ως σύμβολο του ίδιου του Χριστού, εκείνου του οποίου ο ερχομός έφερε το αληθινό φως του κόσμου και εκείνου στην ανάσταση του οποίου έχουμε την ελπίδα μας. Είναι ο κόκορας που αναγγέλλει το πρωί, και είναι ο Χριστός που ανακοίνωσε το τέλος του πνευματικού σκότους και της απελπισίας.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ο κόκορας έγινε μια δημοφιλής χριστιανική εικόνα στους ανεμοδείκτες. Το λαχάνιασμά του τον καθιστούσε έμβλημα της στάσης επαγρύπνησης και ετοιμότητας του χριστιανού για την ξαφνική επιστροφή του Χριστού, την ανάσταση των νεκρών και την τελική κρίση της ανθρωπότητας (Μάρκος 13:32, 35-36). Όπως ο κόκορας, έτσι και εμείς περιμένουμε την αυγή.
English
Τι αντιπροσωπεύει ο κόκορας στον xριστιανισμό;