settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιοι είναι οι ρόλοι των συζύγων σε μια οικογένεια;

Απάντηση


Παρόλο που οι άντρες και οι γυναίκες είναι ίσοι στη σχέση με τον Χριστό, οι Γραφές δίνουν συγκεκριμένους ρόλους στο καθένα μέσα στον γάμο. Ο σύζυγος πρέπει να αναλάβει ηγεσία στο σπίτι (Προς Κορινθίους Α' 11:3, Προς Εφεσίους 5:23). Αυτή η ηγεσία δεν πρέπει να είναι δικτατορική, συγκαταβατική ή με σκοπό να χειραγωγήσει τη σύζυγο, αλλά πρέπει να είναι σύμφωνα με το παράδειγμα του Χριστού που καθοδηγεί την εκκλησία. "Οι άνδρες, να αγαπάτε τις γυναίκες σας, όπως και ο Χριστός αγάπησε την εκκλησία, και παρέδωσε τον εαυτό του για χάρη της, για να την αγιάσει, αφού την καθάρισε με το λουτρό τού νερού διαμέσου τού λόγου " (Προς Εφεσίους 5:25-26). Ο Χριστός αγάπησε την εκκλησία (τον λαό Του) με συμπόνια, έλεος, συγχώρεση, σεβασμό και ανιδιοτέλεια. Με τον ίδιο τρόπο οι σύζυγοι πρέπει να αγαπούν τις συζύγους τους.

Η σύζυγος πρέπει να υποτάσσεται στην εξουσία του συζύγου της. "Οι γυναίκες, να υποτάσσεστε στους άνδρες σας, όπως στον Kύριο· επειδή, ο άνδρας είναι η κεφαλή τής γυναίκας, όπως και ο Χριστός είναι η κεφαλή τής εκκλησίας, και αυτός είναι ο σωτήρας τού σώματος. Αλλά, καθώς η εκκλησία υποτάσσεται στον Χριστό, έτσι και οι γυναίκες να υποτάσσονται στους άνδρες τους, σε όλα." (Προς Εφεσίους 5:22-24). Αν και οι γυναίκες πρέπει να υποτάσσονται στους συζύγους τους, η Βίβλος λέει επίσης στους άντρες αρκετές φορές πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται στις συζύγους τους. Ο σύζυγος δεν πρέπει να έχει το ρόλο ενός δικτάτορα, αλλά θα πρέπει να δείχνει σεβασμό για τη σύζυγό του και τις απόψεις της. Στην πραγματικότητα, στην Προς Εφεσίους 5:28-29 προτρέπει τους άντρες να αγαπούν τις συζύγους τους με τον ίδιο τρόπο που αγαπούν το σώμα τους, να τις θρέφουν και να τις φροντίζουν. Η αγάπη ενός άντρα για τη σύζυγό του πρέπει να είναι η ίδια με την αγάπη του Χριστού για το σώμα Του, την εκκλησία.

"Οι γυναίκες, να υποτάσσεστε στους άνδρες σας, όπως αρμόζει στον Κύριο. Οι άνδρες, να αγαπάτε τις γυναίκες σας, και να μη είστε πικροί απέναντί τους." (Προς Κολοσσαείς 3:18-19). "Οι άνδρες, παρόμοια, να συνοικείτε με τις γυναίκες σας με φρόνηση, αποδίδοντας τιμή στο γυναικείο γένος ως σε ασθενέστερο σκεύος, και ως σε συγκληρονόμους τής χάρης τής ζωής, για να μη εμποδίζονται οι προσευχές σας." (1 Πέτρου 3:7). Από αυτά τα εδάφια βλέπουμε ότι η αγάπη και ο σεβασμός χαρακτηρίζουν τους ρόλους τόσο των γυναικών όσο και των αντρών. Αν αυτά είναι παρόντα, τότε οι αρχές, η ηγεσία, η αγάπη και η υποταγή δεν θα είναι πρόβλημα για οποιοδήποτε σύντροφο.

Όσον αφορά τον καταμερισμό ευθυνών στο σπίτι, η Αγία Γραφή δίνει εντολή στους άντρες συζύγους να φροντίζουν για τις οικογένειές τους. Αυτό σημαίνει ότι ο άντρας θα εργάζεται για να βγάλει αρκετά χρήματα με σκοπό να παρέχει επαρκώς όλες τις ανάγκες της ζωής για τη γυναίκα και τα παιδιά του. Το να αποτύχει να το κάνει αυτό έχει σαφείς πνευματικές συνέπειες. "Αν, όμως, κάποιος δεν προνοεί για τους δικούς του, μάλιστα για τους οικείους, αρνήθηκε την πίστη, και είναι χειρότερος από έναν άπιστο" (Προς Τιμόθεο Α' 5:8). Έτσι, ένας άνθρωπος που δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια για να εξασφαλίσει την οικογένειά του δεν μπορεί δικαίως να αποκαλείται Χριστιανός. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σύζυγος δεν μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της οικογένειας — οι Παροιμίες 31 αποδεικνύουν ότι μια θεοσεβούμενη σύζυγος μπορεί σίγουρα να το κάνει — αλλά η φροντίδα της οικογένειας δεν είναι πρωτίστως ευθύνη της, είναι του συζύγου της. Παρόλο που ο σύζυγος πρέπει να βοηθάει με τα παιδιά και με τις δουλειές του σπιτιού (εκπληρώνοντας έτσι το καθήκον του να αγαπά τη σύζυγό του), οι Παροιμίες 31 καθιστούν σαφές ότι το σπίτι πρέπει να είναι η βασική περιοχή επιρροής και ευθύνης της γυναίκας. Ακόμη και αν πρέπει να μένει ξύπνια ως αργά και να σηκώνεται νωρίς, η οικογένειά της θα πρέπει είναι καλά φροντισμένη. Αυτό δεν είναι ένας εύκολος τρόπος ζωής για πολλές γυναίκες — ειδικά σε εύπορα δυτικά έθνη. Ωστόσο, πάρα πολλές γυναίκες είναι αγχωμένες και πιεσμένες σε κρίσιμο σημείο. Για να αποφευχθεί το άγχος αυτό, τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος θα πρέπει να αναπροσαρμόζουν με προσευχή τις προτεραιότητές τους και να ακολουθούν τις οδηγίες της Βίβλου για τους ρόλους τους.

Οι συγκρούσεις σχετικά με τον καταμερισμό της εργασίας σε ένα γάμο είναι σίγουρο ότι θα συμβούν, αλλά αν και οι δύο εταίροι υποβάλλονται στον Χριστό, αυτές οι συγκρούσεις θα είναι ελάχιστες. Εάν οι διαφωνίες του ζευγαριού πάνω σε αυτό το θέμα είναι συχνές και σφοδρές, ή αν αυτές φαίνεται να χαρακτηρίζουν τον γάμο, τότε το πρόβλημα είναι πνευματικό. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εταίροι πρέπει να δεσμευτούν ξανά στην προσευχή και στην υποταγή, πρώτα στον Χριστό και στη συνέχεια ο ένας στον άλλο σε μια στάση αγάπης και σεβασμού.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιοι είναι οι ρόλοι των συζύγων σε μια οικογένεια;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries