settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιος είναι ο ρόλος του Αγίου Πνεύματος στις ζωές μας σήμερα;

Απάντηση


Από όλα τα δώρα που δόθηκαν στην ανθρωπότητα από τον Θεό δεν υπάρχει μεγαλύτερο από την παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα έχει πολλές λειτουργίες, ρόλους και δραστηριότητες. Πρώτον, ενεργεί στις καρδιές των ανθρώπων παντού. Ο Ιησούς είπε στους αποστόλους ότι θα στείλει το Άγιο Πνεύμα στο κόσμο για να «ελέγξει τον κόσμο για αμαρτία, και για δικαιοσύνη, και για κρίση …» (Κατά Ιωάννη 16:7-11). Όλοι έχουν μια «Θεία συνείδηση» άσχετα αν το παραδέχονται ή όχι. Το Άγιο Πνεύμα παρουσιάζει τις Θείες αλήθειες στο μυαλό των ανθρώπων για να τους πείσει με δίκαια και επαρκή επιχειρήματα ότι είναι αμαρτωλοί. Η ανταπόκριση των ανθρώπων σ΄ αυτή την διαπίστωση, τους φέρνει στη σωτηρία.

Αφού σωθούμε και ανήκουμε στον Θεό, το Άγιο Πνεύμα εγκαθίσταται στις καρδιές μας για πάντα, σφραγίζοντας μας με την επιβεβαίωση, την πιστοποίηση και την διασφάλιση της υπόσχεσης της αιώνιας κατάστασής μας ως παιδιά Του. Ο Ιησούς είπε ότι θα μας στείλει το Άγιο Πνεύμα για να είναι ο Βοηθός, ο Οδηγός και Αυτός που θα μας ενθαρρύνει. «Και εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα, και θα σας δώσει έναν άλλον Παράκλητο, για να μένει μαζί σας στον αιώνα» (Κατά Ιωάννη 14:16). Η λέξη «Παράκλητος» εδώ σημαίνει «κάποιος που καλείται παράλληλα» και έχει την έννοια κάποιου που ενθαρρύνει και προτρέπει. Το Άγιο Πνεύμα εγκαθίσταται μόνιμα στις καρδιές των πιστών (Προς Ρωμαίους 8:9, Α΄ Κορινθίους 6:19-20, 12:13). Ο Ιησούς έδωσε το Άγιο Πνεύμα ως «αντιστάθμισμα» για την απουσία Του, για να επιτελέσει εκείνα που θα είχε κάνει για μας αν παρέμενε μαζί μας προσωπικά.

Μία από τις ενέργειες του Αγίου Πνεύματος είναι αυτή της αποκάλυψης της αλήθειας. Η παρουσία του Πνεύματος μέσα μας, μας κάνει ικανούς να καταλαβαίνουμε και να ερμηνεύουμε τον Λόγο του Θεού. Ο Ιησούς είπε στους αποστόλους ότι «… όταν έρθει Εκείνος, το Πνεύμα τής αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια…»(Κατά Ιωάννη 16:13). Αυτός αποκαλύπτει στο μυαλό μας όλη την βουλή του Θεού που σχετίζεται με την λατρεία, το δόγμα και την Χριστιανική ζωή. Αυτός είναι ο απόλυτος οδηγός, που προπορεύεται, δείχνει τον δρόμο, καταργεί εμπόδια, διευκολύνει την κατανόηση και κάνει όλα τα πράγματα απλά και σαφή. Αυτός οδηγεί στο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε σε όλα τα πνευματικά θέματα. Χωρίς έναν τέτοιο οδηγό, θα ήμασταν ικανοί να πέσουμε σε σφάλμα. Ένα κρίσιμο μέρος της αλήθειας που αποκαλύπτει είναι ότι ο Ιησούς είναι Αυτός που λέει ότι είναι (Κατά Ιωάννη 15:26, Α΄ Κορινθίους 12:3). Το Άγιο Πνεύμα μας πείθει για την Θεότητα του Χριστού και την ενσάρκωση Του, ότι είναι ο Μεσσίας, για τα πάθη και τον θάνατό Του, για την ανάσταση και την ανάληψή Του, για την εξύψωσή Του στα δεξιά του Θεού και τον ρόλο Του ως Κριτής των πάντων. Αυτός δίνει δόξα στον Χριστό σε όλα (Κατά Ιωάννη 16:14).

Ένας άλλος ρόλος του Αγίου Πνεύματος είναι να δίνει τα χαρίσματα. Το Α΄ Κορινθίους 12 περιγράφει τα πνευματικά χαρίσματα που δίνονται στους πιστούς με σκοπό να λειτουργούμε ως σώμα Χριστού στη γη. Όλα αυτά τα χαρίσματα, μεγάλα και μικρά, δίνονται από το Άγιο Πνεύμα έτσι ώστε να είμαστε οι πρεσβευτές Του στον κόσμο, δείχνοντας την χάρη Του και δοξάζοντας Αυτόν.

Το Άγιο Πνεύμα λειτουργεί ως παραγωγός καρπού στη ζωή μας. Όταν κατοικεί μέσα μας, αρχίζει την συγκομιδή των καρπών Του στη ζωή μας – η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη, η υπομονή, η ευγένεια, η καλοσύνη, η πίστη, η πραότητα και η εγκράτεια (Προς Γαλάτας 5:22-23). Αυτά δεν είναι έργα της σάρκας μας που είναι ανίκανη να παράγει τέτοιο καρπό αλλά είναι προϊόντα της παρουσίας του Πνεύματος μέσα στη ζωή μας.

Η γνώση ότι το Άγιο Πνεύμα του Θεού κατοικεί στη ζωή μας, ότι εκτελεί όλες αυτές τις θαυμαστές ενέργειες, ότι είναι μαζί μας για πάντα και ότι δεν θα μας αφήσει ούτε θα μας εγκαταλείψει ποτέ, είναι αιτία μεγάλης χαράς και ανακούφισης. Δόξα στον Θεό γι΄ αυτό το πολύτιμο δώρο – Το Άγιο Πνεύμα και το έργο Του στις ζωές μας!

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιος είναι ο ρόλος του Αγίου Πνεύματος στις ζωές μας σήμερα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries