settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς μπορώ να γνωρίζω με σιγουριά ότι η οργή μου συνιστά δίκαιη αγανάκτηση;

Απάντηση


Μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά ότι η οργή ή η αγανάκτησή μας είναι δίκαιη όταν κατευθύνεται σε ό,τι προκαλεί οργή στον ίδιο τον Θεό. Δίκαιη οργή και αγανάκτηση εκφράζονται δικαίως όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με την αμαρτία. Καλά παραδείγματα είναι η οργή ενάντια στην παιδική κακοποίηση, στην πορνογραφία, στον ρατσισμό, στην ομοφυλοφιλική δραστηριότητα, στις εκτρώσεις και τα παρόμοια.

Ο απόστολος Παύλος προειδοποιεί καθαρά εκείνους που προκαλούν την οργή τού Θεού: «Είναι δε φανερά τα έργα τής σάρκας, τα οποία είναι: Μοιχεία, πορνεία, ακαθαρσία, ασέλγεια, ειδωλολατρία, φαρμακεία, έχθρες, φιλονικίες, ζηλοτυπίες, θυμοί, διαπληκτισμοί, διχοστασίες, αιρέσεις, φθόνοι, φόνοι, μέθες, γλεντοκόπια, και τα παρόμοια με αυτά· για τα οποία σας λέω από πριν, όπως και σας είχα προείπει, ότι αυτοί που τα πράττουν αυτά βασιλεία Θεού δεν θα κληρονομήσουν.» (Γαλάτας 5:19-21). Ο Ιησούς εκδήλωσε δίκαιη οργή για τις αμαρτίες τών ανθρώπων (Μάρκος 3:1-5, Ματθαίος 21:12-13; Λουκάς 19:41-44). Αλλά η οργή Του κατευθυνόταν ενάντια στις αμαρτωλές συμπεριφορές και την πρόδηλη αδικία.

Η Γραφή, όμως, μας διδάσκει να προσέχουμε όταν οργιζόμαστε ώστε να μην αμαρτάνουμε. «Οργίζεστε και μη αμαρτάνετε»· ο ήλιος ας μη δύει ενώ είστε ακόμα στον παροργισμό σας· μη δίνετε τόπο στον διάβολο.» (Εφεσίους 4:26-27). Θα πρέπει να ελέγχουμε την συμπεριφορά μας αλλά και το κίνητρό μας πριν οργιστούμε με τους άλλους. Ο Παύλος μάς δίνει μια συνετή συμβουλή για την κατάλληλη προσέγγιση: «Αγαπητοί, μην εκδικείτε τον εαυτό σας· αλλά δώστε τόπο στην οργή· επειδή είναι γραμμένο: «Σε μένα ανήκει η εκδίκηση· εγώ θα κάνω ανταπόδοση, λέει ο Κύριος». Αν, λοιπόν, ο εχθρός σου πεινάει, δίνε του να φάει· αν διψάει, δίνε του να πιει· επειδή, κάνοντας αυτό θα επισωρεύσεις κάρβουνα φωτιάς επάνω στο κεφάλι του. Μη νικάσαι από το κακό, αλλά νίκα το κακό διαμέσου τού αγαθού.» (Ρωμαίους 12:19-21).

Ο Ιάκωβος, επίσης, δίνει μια καλή οδηγία σχετικά με την δίκαιη αγανάκτηση: «Λοιπόν, αδελφοί μου αγαπητοί, ας είναι κάθε άνθρωπος γρήγορος στο να ακούει, αργός στο να μιλάει, αργός σε οργή· επειδή η οργή τού ανθρώπου δεν εργάζεται τη δικαιοσύνη τού Θεού.» (Ιακώβου 1:19-20). Ο απόστολος Πέτρος απηχεί την προτροπή αυτήν ιδιαιτέρως για τις ώρες εκείνες που αντιμετωπίζουμε ανθρώπους που εχθρεύονται τον Θεό και τα δικά Του πράγματα: «Αλλά, αν και πάσχετε για τη δικαιοσύνη, είστε μακάριοι, «και τον φόβο τους μη φοβηθείτε ούτε να ταραχθείτε», 15 αλλά «αγιάστε τον Κύριο τον Θεό» μέσα στις καρδιές σας· και να είστε πάντοτε έτοιμοι σε απολογία με πραότητα και φόβο, προς καθέναν που ζητάει από σας λόγο για την ελπίδα που είναι μέσα σας, έχοντας αγαθή συνείδηση, ώστε ενώ σας καταλαλούν ως κακοποιούς, να καταντροπιαστούν αυτοί που συκοφαντούν την καλή σας εν Χριστώ διαγωγή. Καλύτερα, δηλαδή, να πάσχετε αγαθοποιώντας, αν έτσι είναι το θέλημα του Θεού, παρά κακοποιώντας.» (Α΄ Πέτρου 3:14-17).

Οι πιστοί μπορούν, ακόμη, να διοχετεύουν την οργή τους σε εποικοδομητική δράση συμμετέχοντας σε χριστιανικούς οργανισμούς που μάχονται την επιρροή τού κακού στην κοινωνία. Το κλειδί είναι πως αν η κατακραυγή που εκδηλώνουμε καταλήγει στο να φέρει άλλους ανθρώπους σε σχέση αγάπης και αποκατάστασης με τον Θεό, πρόκειται για δίκαιη αγανάκτηση.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς μπορώ να γνωρίζω με σιγουριά ότι η οργή μου συνιστά δίκαιη αγανάκτηση;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries