settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης τών ανταμοιβών στον Ουρανό;

ΑπάντησηΗ Αγία Γραφή αναφέρει πολλές φορές πως θα δοθούν ανταμοιβές στον Ουρανό (Ματθαίος 5:12, Λουκάς 6:23, 35, Α΄ Κορινθίους 3:14, 9:18). Αλλά γιατί είναι ανάγκη να δοθούν ανταμοιβές; Δεν αρκεί που θα είμαστε στον Ουρανό μαζί με τον Θεό; Η εμπειρία μας στην παρουσία του Θεού, η δόξα Του και οι Ουράνιες χαρές θα είναι τόσο υπέροχες, που είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί είναι ανάγκη να δοθούν και άλλες ανταμοιβές. Ακόμη, από την στιγμή που η πίστη μας αναπαύεται στην δικαιοσύνη τού Χριστού και όχι στην δική μας (Ρωμαίους 3:21-26), φαίνεται παράξενο πως τα έργα μας αξίζουν ανταμοιβή.

Ο Θεός θα δώσει ανταμοιβές στον Ουρανό, στο Βήμα τής κρίσης τού Χριστού, με βάση την πιστότητα που επιδείξαμε στην υπηρεσία μας προς Αυτόν (Β΄ Κορινθίους 5:10). Οι ανταμοιβές θα δείξουν την πραγματικότητα τής υιότητάς μας (Γαλάτας 4:7) και της δικαιοσύνης τού Θεού (Εβραίους 6:10). Ο Θεός θα δώσει ανταμοιβές στον Ουρανό για να εκπληρώσει τον νόμο τής σποράς και του θερισμού (Γαλάτας 6:7-9) και τηρήσει την υπόσχεσή Του ότι ο κόπος μας εν Κυρίω δεν είναι μάταιος (Α΄ Κορινθίους 15:58).

Ενας λόγος ύπαρξης τών ανταμοιβών είναι το γεγονός ότι ο Ιησούς μάς κάνει συμμέτοχους τής δικής Του ανταμοιβής. Ο Παύλος είπε, «Ζω δε όχι πλέον εγώ, αλλά ο Χριστός ζει μέσα σε μένα· σε ό,τι, όμως, τώρα ζω μέσα στη σάρκα, ζω με την πίστη τού Υιού τού Θεού, ο οποίος με αγάπησε, και παρέδωσε τον εαυτό του για χάρη μου.» (Γαλάτας 2:20). Η ζωή μας είναι «κρυμμένη» στον Χριστό, που κάθεται στα δεξιά τού Θεού (Κολοσσαείς 3:1-4). Πεθαίνουμε μαζί Του και ζούμε μαζί Του και γινόμαστε κοινωνοί τής χαράς Του (Ρωμαίους 6:8, Ματθαίος 25:21). Θα κατοικούμε μαζί Του στον Ουρανό (Ιωάννης 14:1-3). Η ζωή μας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με αυτήν του Χριστού. Ο Χριστός μάς κάνει όλους κοινωνούς τής ανταμοιβής που Αυτός έχει λάβει: «Αν είμαστε παιδιά, είμαστε και κληρονόμοι· κληρονόμοι μεν του Θεού, συγκληρονόμοι δε του Χριστού· αν συμπάσχουμε, για να γίνουμε και συμμέτοχοι τής δόξας του.» (Ρωμαίους 8:17).

Οι ανταμοιβές που θα λάβουμε στον Ουρανό εξαρτώνται από την αγαθότητα και την δύναμη τού Θεού. Αποκτούμε κληρονομιά στον Ουρανό δια της ανάστασης τού Χριστού· η πίστη μας δοκιμάζεται στην γη για να βρεθεί σε έπαινο και δόξα και τιμή όταν αποκαλυφθεί ο Χριστός (Α΄ Πέτρου 1:3-9). Τα πράγματα που κάνουμε σ’ αυτήν την ζωή είναι αποκλειστικώς μόνιμα (που σημαίνει ότι μεταφέρονται μαζί μας στον Ουρανό) αν έχουμε οικοδομήσει πάνω στο θεμέλιο, που είναι ο Χριστός (Α΄ Κορινθίους 3:11-15).

Οι ανταμοιβές που θα λάβουμε στον Ουρανό δεν μοιάζουν με αυτές που κερδίζουμε εδώ στην γη. Τείνουμε να σκεπτόμαστε με υλικούς όρους — κτίρια, κοσμήματα, κ.λπ. Αλλά τα πράγματα αυτά αναπαριστούν τις αληθινές ανταμοιβές που θα κερδίσουμε στον Ουρανό. Ένα παιδί που κερδίζει έναν αγώνα δίνει μεγάλη αξία στο τρόπαιο που λαμβάνει, όχι για το τρόπαιο καθ’ εαυτό αλλά για την σημασία που αυτό έχει. Παρομοίως, κάθε ανταμοιβή ή τιμή που θα λάβουμε στον Ουρανό θα είναι πολύτιμη για μας καθώς θα σχετίζεται με το βάρος και το νόημα τής σχέσης μας με τον Θεό — και διότι θα μας θυμίζει τι Αυτός έκανε μέσω ημών εδώ στην γη.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι ανταμοιβές στον Ουρανό δοξάζουν τον Θεό και μας δίνουν χαρά, ειρήνη και θαυμασμό καθώς θεωρούμε το έργο τού Θεού μέσα μας και μέσω ημών. Οσο πιο κοντά είμαστε στον Θεό σ’ αυτήν την ζωή, όσο περισσότερο επικεντρωμένοι σ’ Αυτόν έχοντας επίγνωση τού προσώπου Του, όσο περισσότερο εξαρτιόμαστε απ’ Αυτόν και το έλεός Του, τόσο περισσότερο θα γιορτάζουμε εκεί. Είμαστε σαν εκείνους τους χαρακτήρες μιας ιστορίας που πάσχουν από αμφιβολία, απώλεια και φόβο, προβληματιζόμενοι αν θα ικανοποιηθεί πραγματικά ποτέ η επιθυμία της καρδιάς μας. Όταν έρχεται το προσδοκώμενο τέλος και εκπληρώνεται η επιθυμία, τότε έρχεται η πληρότητα. Η ιστορία δεν θα ήταν ικανοποιητική χωρίς την πληρότητα. Οι ανταμοιβές στον Ουρανό συνιστούν την πληρότητα της γήινης ιστορίας, και θα μας ικανοποιούν αιωνίως (Ψαλμός 16:11).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης τών ανταμοιβών στον Ουρανό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries