settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή περί εκδίκησης;

Απάντηση


Η Αγία Γραφή αναφέρει πολλά σχετικά με την εκδίκηση. Τόσο οι εβραϊκές όσο και οι ελληνικές λέξεις έχουν ως ρίζα τους την ιδέα τής τιμωρίας. Το στοιχείο αυτό είναι καίριας σημασίας για την κατανόηση τού γιατί ο Θεός διατηρεί για τον εαυτό Του το δικαίωμα τής εκδίκησης.

Το εδάφιο-κλειδί αναφορικά με αυτήν την αλήθεια βρίσκεται στην Παλαιά Διαθήκη και αναφέρεται δύο φορές στην Καινή Διαθήκη. Ο Θεός είπε, «Σε μένα ανήκει η εκδίκηση, και η ανταπόδοση· το πόδι τους θα γλιστρήσει στον διορισμένο καιρό. Επειδή είναι κοντά η ημέρα τής απώλειάς τους, και εκείνα που πρόκειται να έρθουν επάνω τους φτάνουν γρήγορα» (Δευτερονόμιο 32:35, Ρωμαίους 12:19, Εβραίους 10:30). Στο Δευτερονόμιο ο Θεός μιλάει για τους υπερόπτες, αντάρτες, ειδωλολάτρες Ισραηλίτες που Τον απέρριψαν και προκάλεσαν την οργή Του με την ασέβειά τους. Υποσχέθηκε πως θα πάρει εκδίκηση για τον εαυτό Του στην κατάλληλη ώρα και σύμφωνα με τα δικά Του τέλεια και αγνά κίνητρα. Οι δύο περικοπές τής Καινής Διαθήκης αφορούν την συμπεριφορά τού χριστιανού, ο οποίος δεν μπορεί να σφετεριστεί την εξουσία τού Θεού. Καλούμαστε, αντιθέτως, να επιτρέψουμε στον Θεό να κρίνει δίκαια και να εκδηλώσει την θεία Του τιμωρία ενάντια στους εχθρούς Του όπως Εκείνος βλέπει πως αρμόζει.

Σε αντίθεση με μας, ο Θεός ποτέ δεν εκδικείται από ακάθαρτα κίνητρα. Η εκδίκησή Του έχει σκοπό την τιμωρία αυτών που Τον έχουν προσβάλλει και απορρίψει. Μπορούμε, όμως, να προσευχηθούμε στον Θεό να πάρει τέλεια και άγια εκδίκηση για τον εαυτό Του ενάντια στους εχθρούς Του και να κάνει εκδίκηση υπέρ των καταπιεσμένων από το κακό. Στον Ψαλμό 94:1, ο ψαλμωδός προσεύχεται ώστε ο Θεός να κάνει εκδίκηση υπέρ των δικαίων, όχι με την έννοια της ανεξέλεγκτης εκδίκησης αλλά της δίκαιης ανταπόδοσης από τον αιώνιο Κριτή, Του οποίου οι κρίσεις είναι τέλειες. Ακόμη και όταν οι αθώοι υποφέρουν και φαίνεται πως οι ασεβείς ευημερούν, εναπόκειται στον Θεό να τιμωρήσει. «Ο Θεός είναι ζηλότυπος, και ο Κύριος κάνει εκδίκηση· ο Κύριος κάνει εκδίκηση, και οργίζεται· ο Κύριος θα εκδικηθεί τους εναντίους του, και φυλάσσει οργή ενάντια στους εχθρούς του» (Ναούμ 1:2).

Αναφέρονται στην Αγία Γραφή δύο φορές, μόνο, που ο Θεός επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν εκδίκηση στο όνομά Του. Πρώτον, αφού οι Μαδιανίτες έκαναν αποτρόπαιες και βίαιες πράξεις εναντίον των Ισραηλιτών, γέμισε το ποτήρι τής οργής τού Θεού εναντίον τους και διέταξε τον Μωυσή να οδηγήσει τον λαό σ’ έναν άγιο πόλεμο εναντίον τους. «Και ο Κύριος μίλησε στον Μωυσή, λέγοντας: Κάνε την εκδίκηση τών γιων Ισραήλ ενάντια στους Μαδιανίτες· και έπειτα, θα προστεθείς στον λαό σου» (Αριθμοί 31:1-2). Εδώ ο Μωυσής δεν ενήργησε από μόνος του· ήταν απλά ένα εργαλείο στα χέρια τού Θεού για να πραγματοποιηθεί το τέλειο σχέδιο τού Θεού υπό την δική Του οδηγία και εντολή. Δεύτερον, οι χριστιανοί οφείλουμε να υποτασσόμαστε στις εξουσίες που ο Θεός έχει θέσει υπεράνω ημών, διότι αυτές συνιστούν όργανα προς «εκδίκηση τών κακοποιών» (Α΄ Πέτρου 2:13-14). Όπως στην περίπτωση τού Μωυσή, οι εξουσίες αυτές οφείλουν να μην ενεργούν από μόνες τους αλλά να πραγματοποιούν την βούληση τού Θεού για την τιμωρία τών κακοποιών.

Μπαίνουμε στον πειρασμό να αναλάβουμε τον ρόλο τού Θεού και να επιδιώξουμε να τιμωρήσουμε εκείνους που αισθανόμαστε ότι το αξίζουν. Καθώς όμως είμαστε αμαρτωλοί άνθρωποι, είναι αδύνατον να πάρουμε εκδίκηση με αγνά κίνητρα. Αυτός είναι ο λόγος που ο μωσαϊκός Νόμος περιέχει την εντολή «Δεν θα εκδικείσαι ούτε θα μνησικακείς ενάντια στους γιους τού λαού σου· αλλά θα αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου. Εγώ είμαι ο Κύριος» (Λευιτικό 19:18). Ακόμη και ο Δαβίδ, ο «άνθρωπος σύμφωνα με την καρδιά τού Θεού» (Α΄ Σαμουήλ 13:14), αρνήθηκε να εκδικηθεί τον Σαούλ, αν και ήταν το αθώο μέλος που είχε αδικηθεί. Ο Δαβίδ υποτάχθηκε στην εντολή τού Θεού να απέχει από εκδίκηση και να Τον εμπιστευθεί: «Ας κρίνει ο Κύριος ανάμεσα σε μένα και σε σένα, και ας με εκδικήσει ο Κύριος από σένα· το χέρι μου, όμως, δεν θα είναι επάνω σου» (Α΄ Σαμουήλ 24:12).

Ως χριστιανοί οφείλουμε ν’ ακολουθούμε την εντολή τού Κυρίου Ιησού «να αγαπάτε τούς εχθρούς σας και προσεύχεστε για όσους σας καταδιώκουν» (Ματθαίος 5:44), αφήνοντας στον Θεό την εκδίκηση.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή περί εκδίκησης;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries