settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς μπορώ ν' αποκαταστήσω τον γάμο μου;

ΑπάντησηΚαθώς η ανάγκη αποκατάστασης ενός γάμου μπορεί να γίνεται για πολλούς διαφορετικούς λόγους, θα δούμε τις θεμελιώδεις βιβλικές αρχές που αφορούν τις σχέσεις γενικότερα και τον γάμο ειδικότερα.

Το σημείο εκκίνησης είναι η σχέση ενός άνδρα ή μιας γυναίκας με τον Κύριο Ιησού Χριστό. Ως αναγεννημένοι πιστοί, η επιτυχία οποιασδήποτε ανθρώπινης σχέσης σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα της προσωπικής μας σχέσης με τον Κύριο Ιησού Χριστό. Όταν δεν έχουμε κοινωνία με τον Κύριο εξαιτίας αμαρτίας ή νοητικής στάσης που αντιτίθεται στη θεία αντίληψη, ανακαλύπτουμε κατά πρώτον πως δεν τα πάμε καλά με τον εαυτό μας, κι ότι αυτή η κατάσταση ξεχειλίζει κι επηρεάζει τις σχέσεις μας με τους άλλους. Συνεπώς, ξεκινούμε με την αποκατάσταση της κοινωνίας μας με τον Κύριο, αποδεχόμενοι τη δική Του θεώρηση και αναπαυόμενοι στη συγχώρηση που μας δίνει (Α΄ Ιωάννου 1:9).

Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι κάποιος έχει προσωπική σχέση με τον Κύριο Ιησού Χριστό δια της νέας γέννησης. Αυτό σημαίνει ότι έχει αναγεννηθεί για μια καινούρια ζωή δεχόμενος τη σωτηρία, το δώρο της αιώνιας ζωής εν Χριστώ. Αν κάποιος δεν έχει κάνει αυτό το βήμα, τότε οι βιβλικές αρχές δεν είναι το πρώτο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί· είναι η αιώνια σωτηρία ή λύτρωση του ανθρώπου. Για τον αναγεννημένο πιστό, η συγχώρηση είναι η θέση και το προνόμιο που έχουμε εν Χριστώ, και εξαιτίας αυτής της συγχώρησης μας έχει δοθεί η εντολή να συγχωρούμε τους άλλους. «Γίνεστε δε, ο ένας στον άλλον, χρήσιμοι, εύσπλαχνοι, συγχωρώντας ο ένας τον άλλον, όπως και ο Θεός συγχώρησε εσάς διαμέσου του Χριστού.» (Εφεσίους 4:32). Αν είμαστε πιστοί, έχουμε συγχωρηθεί «εν Χριστώ» και «εν Χριστώ» επίσης συγχωρούμε τους άλλους. Καμία σχέση δεν μπορεί ν' αποκατασταθεί χωρίς συγχώρηση. Η συγχώρηση είναι μια επιλογή που κάνουμε βασισμένοι στην πραγματικότητα της δικής μας θέσης, ότι είμαστε συγχωρημένοι.

Για τη σχέση του γάμου, η Αγία Γραφή μας έχει δώσει ένα καθαρό πρότυπο που είναι αντίθετο με τη θεώρηση του κόσμου. Από τη στιγμή που έχει δοθεί συγχώρηση, αλλά και έχει γίνει δεκτή, η εφαρμογή του προτύπου του Θεού θ' αρχίσει να φέρνει τα δύο χωρισμένα μέρη σε ενότητα που τιμά τον Θεό. Αυτό απαιτεί μια επιλογή και από τα δύο μέρη. Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει, «δεν μπορείς να χρησιμοποιείς αυτό δεν που γνωρίζεις». Συνεπώς, για να μάθουμε το πρότυπο του Θεού για τον γάμο πρέπει να γνωρίσουμε τον λόγο του Θεού.

Ο Θεός θέσπισε τον πρώτο γάμο στον Κήπο της Εδέμ μεταξύ του Αδάμ και της Εύας. Όταν εισήλθε η αμαρτία, η τέλεια αυτή ενότητα καταστράφηκε. Κατά συνέπεια, ο Θεός είπε στην Εύα ότι ο Αδάμ θα ήταν το «κεφάλι» της που θα την εξουσίαζε (Γένεση 3:16). (Σύγκρινε Α΄ Κορινθίους 11:3, Εφεσίους 5:22, Τίτον 2:5, Α΄ Πέτρου 3:5-6.) Αυτή η «εξουσία» έχει απορριφθεί από τη σύγχρονη ελευθεριάζουσα κίνηση των γυναικών και έχει φέρει ανείπωτη δυστυχία σε όσους πιστεύουν το «ψέμα». Υπάρχει ακόμη η ανθρώπινη άποψη ότι «όλοι είμαστε ίσοι». Κατά μία έννοια αυτό είναι αλήθεια. Όλοι έχουμε την ίδια πρόσβαση στη σωτηρία εν Χριστώ Ιησού (Γαλάτας 3:28). Αλλά το να πούμε ότι όλοι στον κόσμο είναι ίσοι σε ανθρώπινες ευκαιρίες, ικανότητες ή ακόμη και δύναμη είναι αφελές. Ο Θεός είχε ένα σκοπό που έθεσε τις γυναίκες υπό την εξουσία του άνδρα τους. Λόγω της αμαρτίας, αυτή η αρχή έχει γίνει αντικείμενο κακομεταχείρισης και έχει υποτιμηθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει χάος στο σπίτι και την οικογένεια. Ο Θεός, όμως, λέει στον σύζυγο «ν' αγαπάει τη γυναίκα του όπως αγαπάει το σώμα του» (Εφεσίους 5:28). Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης έχει δοθεί στον άνδρα. Η γυναίκα καλείται να υποτάσσεται στον άνδρα της όπως στον Κύριο· οι άνδρες, όμως, καλούνται ν' αγαπούν τη γυναίκα τους «όπως ο Χριστός αγάπησε την εκκλησία κι έδωσε τον εαυτό Του υπέρ αυτής» (Εφεσίους 5:25-29).

Στην Α΄ Κορινθίους 7 τίθενται μερικές αρχές και πρακτικές, προσωπικές και πνευματικές συμβουλές για τον γάμο. Αυτές προϋποθέτουν πως τα πρόσωπα είναι αναγεννημένοι πιστοί. Η περικοπή αυτή αναφέρεται στη μοιχεία, στην πορνεία, στην αγαμία και την καθαρότητα, και –προκειμένου ν' αποφύγει κάποιος την παγίδα του πάθους και της πορνείας- στο γάμο.

Το πρότυπο του Θεού για τον γάμο δουλεύει, αλλά απαιτείται δέσμευση και από τα δύο μέρη. Αν μια σχέση γάμου έχει χαλάσει, υπάρχουν συνήθως ζητήματα για τα οποία απαιτείται συγχώρηση, ν' αφεθούν πίσω ώστε να προχωρήσει μπροστά το ζευγάρι· αυτό, και πάλι, απαιτεί επιλογή και δέσμευση. Απροθυμία για συγχώρηση σημαίνει πως δεν θα γίνει αποκατάσταση. Το πρωτεύον ζήτημα είναι η προσωπική ευθύνη ενώπιον του Θεού. Καθώς το ζευγάρι προχωράει στη συγχώρηση και την επικοινωνία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επανοικοδόμηση της σχέσης του.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς μπορώ ν' αποκαταστήσω τον γάμο μου;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries