Ερώτηση
Ποια είναι τα καίρια στοιχεία για αντίσταση στον πειρασμό;
Απάντηση
Ο πειρασμός μπορεί να οριστεί ως «ένα δέλεαρ ή μια πρόσκληση στην αμαρτία, με την υπονοούμενη υπόσχεση ενός μεγαλύτερου οφέλους που θα προκύψει αν ακολουθήσουμε τον δρόμο τής ανυπακοής». Η αντίσταση στον πειρασμό ξεκινάει με την γνώση πως ο Σατανάς είναι ο υπέρτατος «πειραστής» (Ματθαίος 4:3, Α΄ Θεσσαλονικείς 3:5), ο οποίος πειράζει το ανθρώπινο γένος από τον Κήπο τής Εδέμ (Γένεση 3, Α΄ Ιωάννου 3:8). Γνωρίζουμε όμως απολύτως ότι η δύναμη τού Σατανά πάνω στους χριστιανούς έχει υπερνικηθεί αποτελεσματικά καθώς ο πόλεμος έχει ήδη κερδηθεί δια του θανάτου και της ανάστασης τού Σωτήρα μας, ο οποίος κυρίευσε την δύναμη τής αμαρτίας και του θανάτου για πάντα. Ο Σατανάς ωστόσο περιτριγυρίζει την γη επιδιώκοντας να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ τού Θεού και των παιδιών Του, και δυστυχώς οι πειρασμοί αποτελούν τμήμα τής καθημερινής μας ζωής (Α΄ Πέτρου 5:8). Με την δύναμη όμως του Αγίου Πνεύματος και την αλήθεια τού λόγου τού Θεού που μας βοηθάει, μπορούμε να αντισταθούμε αποτελεσματικά στους πειρασμούς.
Ο απόστολος Παύλος μάς ενθαρρύνει με τα λόγια αυτά: «Δεν έχετε υποβληθεί σε πειρασμό πέρα από τους συνηθισμένους για τον άνθρωπο» (Α΄ Κορινθίους 10:13). Πραγματικά, καθένας από μας αντιμετωπίζει διάφορους πειρασμούς· ακόμη και ο Ιησούς δεν ήταν απρόσβλητος καθώς «πειράστηκε σε όλα, κατά την δική μας ομοιότητα, χωρίς αμαρτία» (Εβραίους 4:15). Αν και ο Σατανάς αποτελεί την απόλυτη σκοτεινή δύναμη πίσω από τον πειρασμό, είναι η δική μας ξεπεσμένη και διεφθαρμένη ανθρώπινη φύση που επιτρέπει στους πειρασμούς να ριζώσουν και μας κάνει να υποκύπτουμε, «γεννώντας την αμαρτία» (Ιακώβου 1:15). Η δύναμη, όμως, του Αγίου Πνεύματος μάς ικανώνει να ελευθερωθούμε από την αμαρτία και τους πειρασμούς, ενάντια στους οποίους αγωνιζόμαστε στην καθημερινή μας ζωή. Ετσι, αν το Πνεύμα τού Χριστού κατοικεί στη καρδιά μας, έχουμε ήδη ό,τι χρειαζόμαστε για ν’ αντισταθούμε στα πυρωμένα βέλη που ο Διάβολος εκτοξεύει εναντίον μας. Όπως έγραψε ο Παύλος στους Γαλάτες, «Περπατάτε σύμφωνα με το Πνεύμα, και δεν θα εκπληρώνετε την επιθυμία τής σάρκας.» (Γαλάτας 5:16).
Ο λόγος τού Θεού ήταν ανέκαθεν η καλύτερη μας άμυνα ενάντια στους πειρασμούς τού Σατανά, και όσο καλύτερα γνωρίζουμε τον λόγο Του, τόσο πιο εύκολο θα είναι να διεκδικήσουμε την νίκη στους καθημερινούς μας αγώνες. Ο ψαλμωδός μάς λέει, «στην καρδιά μου φύλαξα τα λόγια σου για να μην αμαρτάνω σε σένα» (Ψαλμός 119:11). Όταν ο Χριστός πειράστηκε από τον Σατανά στην έρημο, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν ν’ αναφερθεί στις Γραφές (Ματθαίος 4:4-11), το οποίο τελικά ανάγκασε τον Διάβολο να φύγει. Οι χριστιανοί χρειάζεται πραγματικά να είναι επιμελείς στην μελέτη τού λόγου τού Θεού. «Πόσο αγαπώ τον νόμο σου! Όλη την ημέρα είναι μελέτη μου. Με τα προστάγματά σου με έκανες σοφότερο από τους εχθρούς μου …» (Ψαλμός 119:97-98).
Μαζί με τον λόγο τού Θεού, η προσευχή μπορεί να μας βοηθήσει ν’ αντισταθούμε στον πειρασμό. Την νύχτα που ο Ιησούς προδόθηκε, προσευχήθηκε στον κήπο τής Γεθσημανή και είπε στον Πέτρο, «αγρυπνείτε και προσεύχεστε για να μη μπείτε σε πειρασμό» (Μάρκος 14:38). Ακόμη, ο Ιησούς μάς δίδαξε στην «Κυριακή Προσευχή» να προσευχόμαστε να μην μπούμε σε πειρασμό (Ματθαίος 6:13, Λουκάς 11:4). Παρ’ όλα αυτά, όταν υποκύπτουμε στον πειρασμό, γνωρίζουμε ότι «είναι πιστός ο Θεός, ο οποίος δεν θα μας αφήσει να πειραστούμε περισσότερο από τη δύναμή σας, αλλά μαζί με τον πειρασμό θα κάνει και την έκβαση, ώστε να μπορέσουμε να υποφέρουμε» (Α΄ Κορινθίους 10:13). Αυτή είναι μια υπόσχεση τού Θεού, και όπως ο Αβραάμ, οι χριστιανοί θα πρέπει να έχουν «πεποίθηση» ότι ο Θεός έχει την δύναμη να πραγματοποιήσει αυτό που υποσχέθηκε (Ρωμαίους 4:21).
Ενας άλλος τρόπος που μας βοηθάει ν’ αντισταθούμε στον πειρασμό είναι να θυμόμαστε τι έκανε ο Χριστός για μας. Αν και ποτέ δεν διέπραξε αμαρτία, υπέμεινε πρόθυμα το μαρτύριο τού σταυρού για μας ενώ ήμασταν ακόμη αμαρτωλοί (Ρωμαίους 5:8). Κάθε αμαρτία που διαπράξαμε ή θα διαπράξουμε, έχει την συμμετοχή μας στο κάρφωμα τού Σωτήρα μας στον σταυρό. Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στα κοσμικά δέλεαρ του Σατανά, αποτελούν μια σπουδαία ένδειξη τού πόσο πολύ η αγάπη τού Ιησού Χριστού κατέχει τις καρδιές μας.
Τώρα, αν και οι χριστιανοί έχουμε ήδη τα αναγκαία μέσα για την νίκη, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε την κοινή λογική και να μην θέτουμε τον εαυτό μας σε καταστάσεις που εκμεταλλεύονται ή ερεθίζουν τις αδυναμίες μας. Κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε με εικόνες που δελεάζουν τις αμαρτωλές επιθυμίες μας. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε πιο δύσκολο απ’ ό,τι ήδη είναι. Αν και το Πνεύμα τού Χριστού κατοικεί στις καρδιές μας, η σάρκα μας είναι πολύ αδύναμη κάποιες φορές (Ματθαίος 26:41). Όταν γνωρίζουμε ότι κάτι είναι ή μπορεί να είναι αμαρτωλό, ο Παύλος μάς προειδοποιεί να το «αποφεύγουμε» (Α΄ Κορινθίους 6:18, Α΄ Τιμόθεον 6:11, Β΄ Τιμόθεον 2:22). Να θυμάσαι πως ο «πειραστής» είναι επίσης ο δεξιοτέχνης τής εκλογίκευσης, και δεν υπάρχει όριο στα επιχειρήματα που ο Διάβολος μπορεί να χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει την αμαρτωλή συμπεριφορά μας.
Οπλισμένοι με το Πνεύμα τού Θεού και την αλήθεια τού λόγου Του, είμαστε καλά εξοπλισμένοι να υπερνικήσουμε τις επιθέσεις του Σατανά (Εφεσίους 6). Ασχέτως των δοκιμασιών και των πειρασμών που συναντάμε, ο λόγος τού Θεού και το Πνεύμα Του είναι απολύτως πιο δυνατά από οιεσδήποτε μεθοδεύσεις τού Σατανά. Όταν περπατάμε με το Πνεύμα μπορούμε να θεωρούμε τους πειρασμούς ως ευκαιρίες να δείξουμε στον Θεό ότι Εκείνος είναι πραγματικά ο Κύριος τής ζωής μας.
English
Ποια είναι τα καίρια στοιχεία για αντίσταση στον πειρασμό;