settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι Θεολογία της Αντικατάστασης;

ΑπάντησηΗ θεολογία της αντικατάστασης διδάσκει κυρίως ότι η εκκλησία έχει αντικαταστήσει τον Ισραήλ στο σχέδιο του Θεού. Οι υποστηρικτές της θεολογίας αυτής πιστεύουν ότι οι Ιουδαίοι δεν θεωρούνται πλέον ο εκλεκτός λαός του Θεού, και πως ο Θεός δεν έχει μελλοντικά σχέδια για το λαό του Ισραήλ. Όλες οι διαφορετικές απόψεις για την σχέση μεταξύ της εκκλησίας και του Ισραήλ μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες: είτε η εκκλησία είναι η συνέχεια του Ισραήλ (αντικατάσταση/θεολογία της διαθήκης), είτε η εκκλησία είναι εντελώς διαφορετική και ξεχωριστή από το Ισραήλ (θεολογία των οικονομιών /Προχιλιασμός).

Η Θεολογία της Αντικατάστασης διδάσκει ότι η εκκλησία αντικαθιστά τον Ισραήλ και ότι οι πολλές υποσχέσεις μέσα στη Βίβλο οι οποίες δόθηκαν στον Ισραήλ εκπληρώνονται στη χριστιανική εκκλησία και όχι στον Ισραήλ. Έτσι, οι προφητείες στη Γραφή σχετικά με τις ευλογίες και την αποκατάσταση του Ισραήλ στην υποσχεμένη γη έχουν "πνευματοποιηθεί" ή "αποδοθεί αλληγορικά" σε υποσχέσεις των ευλογιών του Θεού για την εκκλησία. Με βάση αυτή την οπτική προκύπτουν σημαντικά προβλήματα, όπως τη συνεχιζόμενη ύπαρξη του λαού Ισραήλ στη διάρκεια των αιώνων και ιδιαίτερα η αναβίωση του σύγχρονου κράτους του Ισραήλ. Εάν το Ισραήλ έχει καταδικαστεί από τον Θεό και δεν υπάρχει μέλλον για τον Ιουδαϊκό λαό, πώς εξηγείται η υπερφυσική επιβίωση του Ιουδαϊκό λαού τα τελευταία 2000 χρόνια παρά τις πολλαπλές προσπάθειες να τον καταστρέψουν; Πώς εξηγούμε το πώς και το γιατί ο Ισραήλ επανεμφανίστηκε ως έθνος τον 20ο αιώνα, μετά από απουσία 1900 χρόνων;

Η άποψη ότι ο Ισραήλ και η εκκλησία διαφέρουν διδάσκεται σαφώς στην Καινή Διαθήκη. Από βιβλική άποψη, η εκκλησία είναι εντελώς διαφορετική και ξεχωριστή από τον Ισραήλ και αυτά τα δύο δεν πρέπει ποτέ να συγχέονται ή να χρησιμοποιούνται με εναλλαγές. Διδασκόμαστε από τη Γραφή ότι η εκκλησία είναι μια εντελώς νέα δημιουργία που γεννήθηκε την ημέρα της Πεντηκοστής και θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι την ημέρα που αυτή θα αναληφθεί στους ουρανούς κατά την αρπαγή (Προς Εφεσίους 1:9-11, Α' Θεσσαλονικείς 4:13-17). Η εκκλησία δεν έχει καμία σχέση με τις κατάρες και τις ευλογίες που αφορούν τον Ισραήλ. Οι διαθήκες, οι υποσχέσεις και οι προειδοποιήσεις ισχύουν μόνο για τον Ισραήλ. Ο Ισραήλ έχει προσωρινά παραμεριστεί από το σχέδιο του Θεού κατά τη διάρκεια αυτών των 2000 χρόνων της διασποράς.

Μετά την αρπαγή (Α' Θεσσαλονικείς 4:13-18), ο Θεός θα επαναφέρει τον Ισραήλ στο επίκεντρο του σχεδίου Του. Το πρώτο γεγονός εκείνη την περίοδο θα είναι η θλίψη (Αποκάλυψη κεφάλαια 6-19). Ο κόσμος θα κριθεί γιατί απέρριψε τον Χριστό, ενώ ο Ισραήλ θα προετοιμάζεται μέσω των δοκιμασιών της μεγάλης θλίψης για τη δεύτερη έλευση του Μεσσία. Τότε, όταν ο Χριστός θα επιστρέψει στη γη, στο τέλος της θλίψης, ο Ισραήλ θα είναι έτοιμος να Τον αποδεχθεί. Οι επιζήσαντες από τον Ισραήλ κατά τη θλίψη θα σωθούν και ο Κύριος θα εγκαθιδρύσει τη βασιλεία Του σε αυτή τη γη με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Με τον Χριστό πλέον ως βασιλιά, ο Ισραήλ θα είναι το κυρίαρχο έθνος και εκπρόσωποι από όλα τα έθνη θα έρχονται στην Ιερουσαλήμ για να τιμήσουν και να προσκυνήσουν τον βασιλιά -Ιησού Χριστό. Η εκκλησία θα επιστρέψει μαζί με τον Χριστό και θα βασιλεύσει μαζί Του για μια χιλιετία στην κυριολεξία (Αποκάλυψη 20:1-5).

Τόσο η Παλαιά Διαθήκη όσο και η Καινή Διαθήκη υποστηρίζουν την Προχιλιαστική/διαθηκική αντίληψη του σχεδίου του Θεού για τον Ισραήλ. Ακόμα κι έτσι, η ισχυρότερη απόδειξη του Προχιλιασμού βρίσκεται στη διδασκαλία της Αποκάλυψης 20:1-7, όπου λέει έξι φορές ότι η βασιλεία του Χριστού θα διαρκέσει 1000 χρόνια. Μετά τη θλίψη ο Κύριος θα επιστρέψει και θα εγκαθιδρύσει τη βασιλεία Του με το έθνος του Ισραήλ, ο Χριστός θα βασιλεύσει σε όλη τη γη και ο Ισραήλ θα είναι ο ηγέτης των εθνών. Η εκκλησία θα βασιλεύσει μαζί Του για μια χιλιετία. Η εκκλησία δεν έχει αντικαταστήσει τον Ισραήλ στο σχέδιο του Θεού. Εν τω μεταξύ ο Θεός μπορεί να έχει επικεντρώσει την προσοχή Του κυρίως στην εκκλησία σε αυτή την περίοδο της χάριτος, ο Θεός όμως δεν έχει ξεχάσει τον Ισραήλ και θα τον αποκαταστήσει μια μέρα στον προορισμένο του ρόλο, ως ενός έθνους που Αυτός προεγνώρισε (Προς Ρωμαίους 11).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι Θεολογία της Αντικατάστασης;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries