settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί ο Θεός θα λύσει τον Σατανά μετά από την χιλιετή βασιλεία;

Απάντηση


Διαβάζουμε στην Αποκάλυψη 20:7-10, «Και όταν συμπληρωθούν τα 1.000 χρόνια, ο σατανάς θα λυθεί από την φυλακή του. Και θα βγει για να πλανήσει τα έθνη που βρίσκονται στις τέσσερις γωνίες τής γης, τον Γωγ και τον Μαγώγ, για να τους συγκεντρώσει σε πόλεμο, των οποίων ο αριθμός τους είναι σαν την άμμο τής θάλασσας. Και ανέβηκαν επάνω στο πλάτος τής γης, και περικύκλωσαν το στρατόπεδο τών αγίων, και την αγαπημένη πόλη· και κατέβηκε φωτιά από τον Θεό από τον ουρανό και τους κατέφαγε. Και ο διάβολος, που τους πλανούσε, ρίχτηκε στην λίμνη με την φωτιά και το θειάφι, όπου είναι το θηρίο και ο ψευδοπροφήτης· και θα βασανίζονται ημέρα και νύχτα, στους αιώνες τών αιώνων.» Η Αγία Γραφή προλέγει στην περικοπή αυτή πως θα συμβεί μια τελευταία ανταρσία, που θα την υποκινήσει ο Διάβολος, αλλά και την αποφασιστική νίκη τού Θεού πάνω στην ανταρσία.

Στο ξεκίνημα της χιλιετίας θα ζουν μόνο οι πιστοί (Αποκάλυψη 19:17-21)—εκείνοι που ζουν κατά την διάρκεια τής Θλίψης κι εκείνοι που επιστρέφουν με τον Κύριο κατά την δεύτερη έλευσή Του. Θα είναι καιρός απαράμιλλης ειρήνης στην ιστορία (Ησαΐας 2:4, Ιωήλ 3:10, Μιχαίας 4:3). Ο Ιησούς θα καθίσει στον θρόνο τού Δαβίδ, βασιλιάς πάνω σε όλη την Δημιουργία Του. Ο Ιησούς θα εξασφαλίσει την ικανοποίηση κάθε ανάγκης κάθε προσώπου και δεν θα ανεχθεί την αμαρτία που τόσο κυριαρχεί στην σημερινή κοινωνία (Ψαλμός 2:7-12, Αποκάλυψη 2:26-29, 19:11-16). Μόνο με την φαντασία μας μπορούμε να δούμε έναν τέτοιο καιρό που «ο ουρανός θα βρίσκεται στη γη».

Είναι πιθανό ότι οι πιστοί που ζουν μέσα στην Θλίψη και είναι θνητοί, θα επανακατοικήσουν την γη κατά την διάρκεια τής χιλιετούς βασιλείας. Χωρίς τις καταστροφικές συνέπειες τής αμαρτίας, μπορούμε να φανταστούμε την τεράστια αύξηση τού πληθυσμού κατά την διάρκεια τής χιλιετίας. Όλοι εκείνοι που θα γεννηθούν κατά την χιλιετία θα απολαύσουν τα οφέλη και τις ευλογίες τής βασιλείας τού Χριστού στην γη. Παρ’ όλα αυτά, θα γεννιούνται με αμαρτωλή φύση και θα πρέπει με τη θέλησή τους να μετανοήσουν και πιστέψουν στο ευαγγέλιο, επιλέγοντας προσωπικά τον Χριστό ως Σωτήρα και Κύριο.

Στο τέλος της χιλιετίας, ο Σατανάς θα λυθεί από την άβυσσο. Θα ξεκινήσει πάλι να πλανάει ένα μεγάλο πλήθος ώστε να τον ακολουθήσει σε μια τελική ανταρσία. Φαίνεται πως όσο πιο μακριά στην ιστορία χάνεται η Θλίψη, τόσο περισσότερο οι άνθρωποι θεωρούν δεδομένο πως η ζωή τους θα είναι ειρηνική· μπορεί μερικοί να φιλοξενούν αμφιβολίες σχετικά με την αγαθότητα τού Θεού. Εστω και αν ο αριθμός αυτών που επαναστατούν, παίρνοντας το μέρος του Σατανά, θα είναι «σαν την άμμο της γης» (Αποκάλυψη 20:8), μπορεί ν’ αποτελούν μειονότητα σε σύγκριση με εκείνους που δεν επαναστατούν.

Από την στιγμή που γνωρίζει ο Θεός την αναστάτωση που θα προκαλέσει (ξανά) ο Σατανάς στον κόσμο, γιατί τον λύνει; Η Γραφή δεν δίνει κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Ενας, όμως, από τους λόγους μπορεί να είναι ότι θέλει να δοκιμάσει την ανθρωπότητα μια τελευταία φορά. Ο πειραστής θα είναι δεμένος για 1.000 χρόνια και οι περισσότεροι θνητοί στη γη δεν θα έχουν ποτέ αντιμετωπίσει έναν εξωτερικό πειρασμό προερχόμενο από το πνευματικό βασίλειο. Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο με ελεύθερη βούληση και επιτρέπει την δοκιμασία αυτής τής βούλησης. Οι μέλλοντες να γεννηθούν κατά την διάρκεια τής χιλιετίας θα πρέπει να επιλέξουν συνειδητά αν θ’ ακολουθήσουν τον Χριστό ή τον Διάβολο. Η λύση τού Διαβόλου από μέρους τού Θεού, θα τους δώσει την ευκαιρία τής επιλογής.

Ενας άλλος πιθανός λόγος που μπορεί ο Θεός να λύσει τον Σατανά είναι για να δείξει την έκταση τής αμαρτωλής φύσης που όλη η ανθρωπότητα έχει κληρονομήσει (δες Ιερεμίας 17:9). Ακόμη και μετά από 1.000 χρόνια θείας ουτοπίας πάνω στη γη, ο άνθρωπος θα κρύβει μέσα του την υποβόσκουσα δυνατότητα της ανταρσίας. Ενας άλλος λόγος για την λύση του Σατανά μπορεί να είναι η ανάγκη να διδαχθούμε ξανά το πόσο εύκολα ξεγελιόμαστε. Όπως ο Αδάμ και η Εύα απέρριψαν την Εδέμ εξαιτίας κάποιων λόγων τού απατεώνα, έτσι θα κάνουν και τα πλήθη τών απογόνων τού Αδάμ και της Εύας. Είμαστε σάρκα και αίμα και είμαστε επιρρεπείς στην απάτη.

Με την λύση τού Σατανά από την άβυσσο, μπορεί ο Θεός να θέλει να αποκαλύψει κάτι σχετικά με την δική Του φύση. Για 1.000 χρόνια, η χάρη Του και η αγαθότητά Του θα εκδηλώνονται αδιάκοπα, αλλά στο τέλος αυτής τής περιόδου θα επιδείξει μηδενική ανοχή στην ανταρσία. Η δικαιοσύνη Του θα εκδηλωθεί και δεν θα προσφέρει «δεύτερη ευκαιρία» για όσους επιλέξουν να επαναστατήσουν.

Η λύση τού Σατανά στην λήξη της χιλιετίας θα δείξει, ακόμη, ότι ο Σατανάς ήταν και πάντοτε θα είναι ο εχθρός τής ανθρωπότητας. Όπως ο Θεός προσφέρει την αγάπη Του σε μας, έτσι ο Σατανάς στρέφει εναντίον μας το μίσος του. Από τότε που ξέπεσε (Ησαΐας 14, Ιεζεκιήλ 28), κατέστη ο κατήγορος τών πιστών, και εύστοχα περιγράφεται ως ο μεγάλος ψεύτης που απατά την ανθρωπότητα (Ιωάννης 8:44). Αυτό που μπορεί να δώσει ή υποσχεθεί είναι θάνατος και καταστροφή (Ιωάννης 10:10). Στην Αποκάλυψη 20 φαίνεται πως ο Σατανάς είναι πραγματικά ένας νικημένος εχθρός, και η ολοκληρωτική καταδίκη του είναι βέβαιη μαζί με όλους όσους τον ακολουθούν. Ο Σατανάς είναι ένα δημιούργημα και είναι αδύναμος μπροστά στον Θεό.

Γιατί ο Θεός θα λύσει τον Σατανά στο τέλος τών χιλίων χρόνων; Θα μπορούσαμε στο ίδιο πνεύμα να διερωτηθούμε, γιατί ο Θεός επιτρέπει στον Σατανά να έχει ελευθερίες, ακόμη και αυτήν την στιγμή; Η απάντηση πρέπει να βρίσκεται στο κυρίαρχο σχέδιο τού Θεού, ν’ αποκαλύψει την πληρότητα τής δόξας Του. Η κυριαρχία τού Θεού εκτείνεται ως τον Σατανά, και ο Θεός μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε τι —ακόμη και τις κακές ενέργειες τού Σατανά— για να πραγματοποιήσει το ένδοξο σχέδιό Του (δες Α΄ Τιμόθεον 1:20 και Α΄ Κορινθίους 5:5).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί ο Θεός θα λύσει τον Σατανά μετά από την χιλιετή βασιλεία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries