settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η Αναμορφωμένη Θεολογία;

ΑπάντησηΣε γενικές γραμμές, η Αναμορφωμένη Θεολογία περιλαμβάνει οποιοδήποτε σύστημα θρησκευτικών πεποιθήσεων που έχει τις ρίζες του στην Προτεσταντική Μεταρρύθμιση του 16ου αιώνα. Φυσικά, οι ίδιοι οι μεταρρυθμιστές βάσισαν τη διδασκαλία τους στη Γραφή, όπως υποδηλώνει η ιδεολογία τους "μόνο η Γραφή — sola scriptura," οπότε η Αναμορφωμένη Θεολογία δεν είναι ένα "νέο" σύστημα πεποιθήσεων, αλλά ένα σύστημα που επιδιώκει να συνεχίσει την αποστολική διδαχή.

Γενικά, η Αναμορφωμένη Θεολογία στηρίζεται στην αυθεντία της Γραφής, την κυριαρχία του Θεού, τη σωτηρία μέσω της χάρης δια του Χριστού, και την αναγκαιότητα του ευαγγελισμού. Ονομάζεται μερικές φορές ως Θεολογία των Διαθηκών, λόγω της έμφασης που δίνει στη διαθήκη που έκανε ο Θεός με τον Αδάμ και την καινούργια διαθήκη που θεσπίστηκε μέσω του Ιησού Χριστού (Κατά Λουκά 22:20).

Η αυθεντία της Αγίας Γραφής. Η Αναμορφωμένη Θεολογία διδάσκει ότι η Βίβλος είναι ο εμπνευσμένος και αξιόπιστος Λόγος του Θεού, επαρκής σε όλα τα θέματα της πίστης και της πρακτικής.

Κυριαρχία του Θεού. Η Αναμορφωμένη Θεολογία διδάσκει ότι ο Θεός κυβερνά έχοντας τον απόλυτο έλεγχο επάνω σε όλη τη δημιουργία. Έχει προκαθορίσει όλα τα γεγονότα και επομένως δεν είναι ποτέ απογοητευμένος από τις περιστάσεις. Αυτό δεν περιορίζει τη βούληση του πλάσματος, ούτε κάνει τον Θεό πρωτουργό της αμαρτίας.

Η σωτηρία διαμέσου της χάρης. Η Αναμορφωμένη Θεολογία διδάσκει ότι ο Θεός στη χάρη Του και στο έλεός Του επέλεξε να εξαγοράσει τους ανθρώπους για τον εαυτό του, σώζοντάς τους από την αμαρτία και το θάνατο. Η Αναμορφωμένη Θεολογία διδάσκει τη σωτηρία με την κοινά αποδεκτή ακροστιχίδα ΟΑΠΑK (TULIP) (επίσης γνωστή ως τα πέντε σημεία του Καλβινισμού):

Ο — Ολοκληρωτική εξαχρείωση (T — total depravity). Ο άνθρωπος είναι πλήρως ανήμπορος στην αμαρτωλή του κατάσταση και είναι κάτω από την οργή του Θεού και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ευαρεστήσει τον Θεό. Η ολοκληρωτική εξαχρείωση σημαίνει επίσης ότι ο άνθρωπος δεν θα προσπαθήσει από μόνος του να γνωρίσει τον Θεό, μέχρις ότου ο Θεός του το υποδείξει με τη χάρη Του (Γένεση 6:5, Ιερεμίας 17:9, Ρωμαίους 3:10-18).

Α — Απόλυτη εκλογή (U — unconditional election). Ο Θεός έκλεξε στην παρελθούσα αιωνιότητα να σώσει ένα μεγάλο πλήθος αμαρτωλών, που ουδείς μπορεί να αριθμήσει (Ρωμαίους 8:29-30, 9:11, Εφεσίους 1:4-6,11-12)

Π — Περιορισμένος εξιλασμός (L — limited atonement). Ονομάζεται επίσης "ιδιαίτερη λύτρωση." Ο Χριστός πήρε επάνω του την τιμωρία για την αμαρτία των εκλεκτών και με αυτόν τον τρόπο πλήρωσε με το θάνατό Του για τη ζωή τους. Με άλλα λόγια, δεν έκανε απλώς τη σωτηρία "δυνατή", στην πραγματικότητα την απέκτησε για εκείνους που είχε επιλέξει (Ματθαίος 1:21, Ιωάννης 10:11, 17:9, Πράξεις 20:28, Ρωμαίους 8:32, Εφεσίους 5:25).

Α — Ακαταμάχητη χάρη (I — irresistible grace). Ο άνθρωπος, στην πεσμένη κατάσταση του, αντιστέκεται στην αγάπη του Θεού, αλλά η χάρη του Θεού εργάζεται στην καρδιά του κάνοντάς τον να επιθυμεί αυτό για το οποίο προηγουμένως είχε αντισταθεί. Δηλαδή, η χάρη του Θεού δεν θα αποτύχει να εκπληρώσει το έργο της σωτηρίας στους εκλεκτούς (Ιωάννης 6:37,44, 10:16).

K — Καρτερικότητα των αγίων (P — perseverance of the saints). Ο Θεός προστατεύει τους αγίους Του από την πτώση. Έτσι, η σωτηρία που προσφέρει είναι αιώνια (Ιωάννης 10:27-29, Ρωμαίους 8:29-30, Εφεσίους 1:3-14).

Η αναγκαιότητα του ευαγγελισμού. Η Αναμορφωμένη Θεολογία διδάσκει ότι οι Χριστιανοί είναι στον κόσμο για να κάνουν τη διαφορά, πνευματικά μέσω του ευαγγελισμού και κοινωνικά μέσω του αγίου τρόπου ζωής τους και του ανθρωπισμού τους.

Άλλες διακρίσεις της Αναμορφωμένης Θεολογίας περιλαμβάνουν γενικά την τήρηση δύο μυστηρίων (βάπτισμα και κοινωνία), της άποψης πως έπαυσαν να λειτουργούν κάποια πνευματικά χαρίσματα (τα συγκεκριμένα χαρίσματα δεν επεκτείνονται πλέον στην εκκλησία) και της μη οικονομιστικής άποψης της Γραφής. Από τις αναμορφωμένες εκκλησίες χαίρουν μεγάλης εκτίμησης τα γραπτά του Ιωάννη Καλβίνου, του Τζον Κνόξ, του Ούλριχ Ζβίγγλιου και του Μαρτίνου Λούθηρου. Η Ομολογία Πίστεως του Γουέστμινστερ (Westminster Confession) ενσωματώνει τη θεολογία της Αναμορφωμένης παράδοσης. Στις σύγχρονες εκκλησίες της Αναμορφωμένης παράδοσης συγκαταλέγονται και οι Πρεσβυτερικές, οι Κογκρεγκασιοναλιστές (Congregational) και ορισμένες Βαπτιστικές.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η Αναμορφωμένη Θεολογία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries