settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιος ήταν ο αληθινός ιστορικός Ιησούς;

Απάντηση


Χωρίς αμφιβολία, μια από τις πλέον συχνές ερωτήσεις που τίθενται είναι «ποιος είναι ο Ιησούς;» Αναμφισβήτητα, ο Ιησούς είναι η προσωπικότητα που κερδίζει την μεγαλύτερη αναγνώριση σε όλον τον κόσμο. Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού –περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι- αποκαλούν τον εαυτό τους χριστιανό. Το Ισλάμ, που αποδέχονται περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, πραγματικά αναγνωρίζουν τον Ιησού ως τον δεύτερο μεγάλο προφήτη μετά τον Μωάμεθ. Από τα υπόλοιπα 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους (χοντρικά, ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός), οι περισσότεροι είτε έχουν ακούσει το όνομα Ιησούς είτε γνωρίζουν κάτι γι' Αυτόν.

Αν κάποιος επρόκειτο να κάνει μια σύνοψη της ζωής του Ιησού, από τη γέννησή Του μέχρι τον θάνατό Του, θα ήταν κάπως αραιή. Γεννήθηκε από Ιουδαίους γονείς στη Βηθλεέμ, μια μικρή πόλη νότια της Ιερουσαλήμ, ενώ η ευρύτερη περιοχή βρισκόταν υπό ρωμαϊκή κατοχή. Οι γονείς του μετακινήθηκαν στη Ναζαρέτ, όπου μεγάλωσε· έτσι κι αποκλήθηκε «Ιησούς ο Ναζωραίος». Ο πατέρας του ήταν μαραγκός και προφανώς ο Ιησούς εξάσκησε το επάγγελμα αυτό στα νεανικά Του χρόνια. Στην ηλικία των τριάντα ετών, ξεκίνησε τη δημόσια διακονία Του. Διάλεξε δώδεκα ανθρώπους αμφίβολης φήμης ως μαθητές Του και εργάστηκε στην Καπερναούμ, ένα μεγάλο ψαροχώρι κι εμπορικό κέντρο στην ακτή της θάλασσας της Γαλιλαίας. Από εκεί ταξίδεψε και δίδαξε σε όλη την περιοχή της Γαλιλαίας, μετακινούμενος συχνά μεταξύ εθνικών και Σαμαρειτών και με ταξίδια στην Ιερουσαλήμ κατά διαστήματα.

Η ασυνήθιστη διδασκαλία και μεθοδολογία του Ιησού ξάφνιασε και μπέρδεψε πολλούς. Το επαναστατικό Του μήνυμα συνδυασμένο με εκπληκτικά θαύματα και θεραπείες κέρδισε πολλούς ακόλουθους. Η φήμη Του μέσα στον κόσμο μεγάλωσε γρήγορα και ως αποτέλεσμα Τον πρόσεξαν οι καλώς εδραιωμένοι ηγέτες της ιουδαϊκής πίστης. Σύντομα, αυτοί οι Ιουδαίοι ηγέτες έγιναν ζηλόφθονοι ένεκα της επιτυχίας Του. Πολλοί από αυτούς τους ηγέτες θεώρησαν τη διδασκαλία του επιθετική κι αισθάνθηκαν πως οι θρησκευτικές κατεστημένες παραδόσεις τους και τελετές διακινδύνευαν. Συνωμότησαν γρήγορα με τους Ρωμαίους ηγεμόνες να Τον σκοτώσουν. Ήταν σ' αυτόν τον καιρό που ένας μαθητής του Ιησού Τον πρόδωσε στους Ιουδαίους ηγέτες για ένα ασήμαντο ποσό χρημάτων. Λίγο μετά, τον συνέλαβαν, μηχανεύτηκαν μια βιαστική αλυσίδα χλευαστικών ανακρίσεων και συνοπτικά Τον εκτέλεσαν σταυρώνοντάς Τον.

Αλλά σε αντίθεση με κάθε άλλον στην Ιστορία, ο θάνατος του Ιησού δεν ήταν το τέλος της ιστορίας· στην πραγματικότητα αυτή ήταν η αρχή. Ο Χριστιανισμός υπάρχει εξαιτίας αυτού που έγινε αφού ο Ιησούς πέθανε. Τρεις ημέρες μετά τον θάνατό Του, οι μαθητές Του και πολλοί άλλοι άρχισαν να ισχυρίζονται ότι είχε επιστρέψει στη ζωή από τους νεκρούς. Ο τάφος Του βρέθηκε άδειος, το σώμα Του έλειπε και διάφοροι άνθρωποι αλλά και πλήθος ανθρώπων έδιναν τη μαρτυρία πως τους είχε εμφανιστεί, σε διάφορα μέρη και κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι άνθρωποι άρχισαν να διακηρύττουν ότι ο Ιησούς ήταν ο Χριστός, δηλαδή, ο Μεσσίας. Ισχυρίζονταν πως η ανάστασή Του έδινε κύρος στο μήνυμα της άφεσης των αμαρτιών τους μέσω της θυσίας Του. Στην αρχή διακήρυξαν τις καλές αυτές ειδήσεις (αυτό είναι το ευαγγέλιο) στην Ιερουσαλήμ, εκεί που πέθανε. Η πίστη αυτή σύντομα έγινε γνωστή ως η Οδός (δες Πράξεις 9:2, 19:9, 23, 24:22) κι επεκτάθηκε γρήγορα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, το ευαγγελικό αυτό μήνυμα της πίστης εξαπλώθηκε πέραν της συγκεκριμένης περιοχής, φτάνοντας στη Ρώμη κι επίσης ως τα έσχατα αυτής της τεράστιας αυτοκρατορίας.

Ο Ιησούς, αναμφίβολα, είχε τεράστια επίδραση στην παγκόσμια ιστορία. Το ερώτημα περί του «αληθινού ιστορικού Ιησού» μπορεί ν' απαντηθεί καλύτερα μελετώντας την επίδραση του Ιησού στην Ιστορία. Η μόνη εξήγηση για την ασύγκριτη επίδραση του Ιησού είναι ότι ο Ιησούς ήταν πολύ περισσότερο από ένας άνθρωπος. Ο Ιησούς ήταν και είναι ακριβώς αυτό που η Αγία Γραφή λέει πως είναι – Θεός που έγινε άνθρωπος. Μόνο ο Θεός που δημιούργησε τον κόσμο και ελέγχει τη ροή της Ιστορίας θα μπορούσε να επιδράσει στον κόσμο μας τόσο δραστικά.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιος ήταν ο αληθινός ιστορικός Ιησούς;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries