settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο ρασταφαριανισμός;

Απάντηση


Η λέξη ρασταφαριανισμός φέρνει συχνά στο νου τις στερεότυπες εικόνες των ράστα (μακριές πλεξούδες ή φυσικές μπούκλες μαλλιών), της κάνναβης (μαριχουάνα), των δρόμων του Κίνγκστον, της Τζαμάικα και των ρυθμών ρέγκε του Μπομπ Μάρλει. Οι ρασταφαριανοί δεν έχουν παγκοσμίως αναγνωρισμένους ηγέτες ούτε παγκοσμίως καθορισμένες αρχές. Είναι μια κίνηση μαύρης συνείδησης –αφρο-καραϊβική- και υπάρχει διαίρεση μεταξύ της θρησκευτικής και της κοινωνικής συνείδησης που την συνοδεύει, έτσι που οι άνθρωποι μπορούν να εκτιμούν αυτό που οι Ράστας προσπαθούν να πραγματοποιήσουν κοινωνικά ενώ δεν αποδέχονται τη θρησκεία.

Η κίνηση πήρε το όνομά της από τον τίτλο «Ρας Ταφάρι». Στην αιθιοπική (αμχαρική) γλώσσα, ρας σημαίνει «κεφάλι», «αρχή», ή «αρχιστράτηγος» και ταφάρι σημαίνει «φοβήσιμος». Μέσα στο σύστημα του ρασταφαριανισμού, ο όρος αναφέρεται ειδικότερα στον Ρας Ταφάρι Μακόνεν (1892–1975), ο οποίος έγινε αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, γνωστός ως Χαϊλέ Σελασιέ Α΄ (το χριστιανικό βαπτιστικό του όνομα) κατά την ανακήρυξή του το 1930, όταν ο Σελασιέ επαινείτο με τους τίτλους «λιοντάρι του Ιούδα, Εκλεκτός του Θεού, Βασιλιάς των βασιλιάδων». Αυτό προκάλεσε σάλο στην αφρο-καραϊβική κουλτούρα. Στους δρόμους του Κίνγκστον, στην Τζαμάικα, κήρυκες όπως ο Ιωσήφ Χίμπερτ άρχισε να διακηρύττει ότι ο Χαϊλέ Σελασιέ ήταν ο επί μακρόν προσδοκώμενος Μεσσίας, ο δεύτερος ερχομός του Χριστού. Έτσι γεννήθηκε ένα τμήμα των Ρασταφάρι, το οποίο θεωρούσε τον Σελασιέ ως τον ζώντα Θεό και Μαύρο Μεσσία, ο οποίος θα ανέτρεπε την υπάρχουσα τάξη και θα οδηγούσε στη βασιλεία των μαύρων.

Ένα άλλο τμήμα των Ράστα αναπτύχθηκε γρήγορα, παράπλευρα με το μεσσιανικό τμήμα. Η ομάδα αυτή έχει τις ρίζες της στον Λεονάρδο Πέρσιβαλ Χάουελ και έχει ξεκάθαρα ινδουιστικά στοιχεία. Κάπου μεταξύ της αρχής και του μέσου της δεκαετίας του 1930, ο Χάουελ εξέδωσε ένα 14σέλιδο φυλλάδιο, «Το υποσχεμένο κλειδί», που έθεσε το θεμέλιο για ένα δεύτερο τμήμα του ρασταφαριανισμού επηρεασμένο από τον ινδουισμό με ροδοσταυρισμό. Αρκετοί ηγέτες αυτού του τμήματος ήσαν και ελευθεροτέκτονες (μασόνοι). Το αποτέλεσμα ήταν ένα είδος ρασταφαριανού πανθεϊσμού που αναζητά «το πνεύμα του λιονταριού στον καθένα μας: το πνεύμα του Χριστού».

Μια σύνοψη της ρασταφαριανής θεολογίας όπως μαρτυρείται στο πανθεϊστικό τμήμα: η πίστη ότι «ο Θεός είναι άνθρωπος και ο άνθρωπος είναι Θεός»· ότι η σωτηρία είναι γήινη· ότι οι άνθρωποι καλούνται να γιορτάσουν και να προστατέψουν τη ζωή· ότι ο λόγος που εκφράζεται ως μια φανέρωση της θείας παρουσίας και δύναμης μπορεί και να δημιουργήσει και να καταστρέψει· ότι η αμαρτία είναι και προσωπική και συλλογική· και ότι οι Ράστα αδελφοί είναι ο εκλεκτός λαός για να φανερώσει τη δύναμη του Θεού και να προωθήσει την ειρήνη στον κόσμο.

Και τα δύο τμήματα των Ράστα βρίσκονται σε άμεση αντίθεση με τον αποκαλυμμένο λόγο του Θεού στην Αγία Γραφή. Πρώτον, ο Χαϊλέ Σελασιέ δεν είναι ο Μεσσίας. Όσοι τον λατρεύουν ως τέτοιον, λατρεύουν έναν ψεύτικο θεό. Υπάρχει μόνον ένας Βασιλιάς βασιλιάδων, ένα λιοντάρι του Ιούδα και αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός (δες Αποκάλυψη 5:5, 19:16), ο οποίος θα επιστρέψει στο μέλλον να εγκαταστήσει την επίγεια βασιλεία Του. Πριν την έλευσή Του θα υπάρξει μεγάλη Θλίψη, μετά την οποία όλος ο κόσμος θα δει τον Χριστό «να έρχεται επάνω στα σύννεφα του ουρανού με δύναμη και πολλή δόξα» (δες Ματθαίος 24:29-31). Ο Χαϊλέ Σελασιέ ήταν ένας άνθρωπος, και όπως όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκε, έζησε και πέθανε. Ο Ιησούς Χριστός, ο αληθινός Μεσσίας ζει καθήμενος στα δεξιά του Πατέρα (Εβραίους 10:12).

Το πανθεϊστικό τμήμα των Ράστα σφάλλει εξίσου και βασίζεται στο ίδιο ψέμα που ο Διάβολος είπε στους ανθρώπους στον Κήπο της Εδέμ: «θα είστε σαν θεοί» (Γένεση 3:4). Υπάρχει ένας Θεός, όχι πολλοί· οι πιστοί, αν και έχουμε λάβει το Άγιο Πνεύμα που κατοικεί μέσα μας και ανήκουμε στον Θεό, δεν είμαστε θεοί. «Εγώ είμαι ο Θεός, και δεν υπάρχει άλλος· εγώ είμαι ο Θεός, και κανένας δεν είναι όμοιος με μένα.» (Ησαΐας 46:9). Περαιτέρω, η σωτηρία δεν είναι γήινη, και αυτή είναι μια άλλη αντιβιβλική ιδέα, «σωτηρία εξαιτίας των έργων». Όσα καλά έργα κι αν κάνουμε δεν μπορούν να μας καταστήσουν αποδεκτούς από τον άγιο και τέλειο Θεό, και είναι γι' αυτό που έστειλε τον άγιο και τέλειο Γιο Του να πεθάνει στον σταυρό για να πληρώσει την τιμωρία των αμαρτιών μας (Β΄ Κορινθίους 5:21). Τέλος, οι ρασταφαριανοί δεν είναι ο εκλεκτός λαός του Θεού. Οι Γραφές είναι σαφείς ότι οι Ιουδαίοι είναι ο εκλεκτός λαός του Θεού και ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει το σχέδιο Του για τη σωτηρία τους (Έξοδος 6:7· Λευιτικό 26:12· Ρωμαίους 11:25-27).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο ρασταφαριανισμός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries