settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με την ανατροφή τών παιδιών;

ΑπάντησηΟ Θεός δημιούργησε την οικογένεια. Το σχέδιό Του ήταν ένας άνδρας και μια γυναίκα να συνάπτουν γάμο που θα κρατάει σε όλη τους την ζωή και θα μεγαλώνουν παιδιά που θα Τον γνωρίζουν και θα Τον τιμούν (Μάρκος 10:9, Μαλαχίας 2:15). Η υιοθεσία, είναι και αυτή ιδέα τού Θεού και το πρότυπό της συναντάται στην υιοθεσία μας απ’ Αυτόν ως παιδιά Του (Ρωμαίους 8:15, 23, Εφεσίους 1:5). Ασχέτως του μέσου δια του οποίου τα παιδιά γίνονται μέλη μιας οικογένειας, είναι ένα δώρο τού Θεού και ο Θεός φροντίζει για τον τρόπο ανατροφής των (Ψαλμός 127:3, 34:11, Παροιμίες 23:13-14). Όταν ο Θεός μάς δίνει δώρα, μας δίνει επίσης σαφείς οδηγίες για την αξιοποίησή τους.

Όταν ο Θεός ελευθέρωσε τους Ισραηλίτες από την δουλεία, τους πρόσταξε να διδάσκουν τα παιδιά τους όλα όσα έκανε γι’ αυτούς (Δευτερονόμιο 6:6-7, 11:19). Επιθυμούσε οι ερχόμενες γενιές να συνεχίσουν να τηρούν τις εντολές Του. Όταν μια γενιά αποτυγχάνει να εμπνεύσει τον νόμο τού Θεού στην επόμενη, η κοινωνία γρήγορα παρακμάζει. Οι γονείς δεν έχουν μόνον ευθύνη έναντι των παιδιών τους αλλά και το καθήκον από τον Θεό να μεταδώσουν τις αξίες Του και την αλήθειά Του στην ζωή τους.

Αρκετές βιβλικές περικοπές δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες στους γονείς πώς ν’ αναθρέψουν τα παιδιά τους. Το Εφεσίους 6:4 λέει, «οι πατέρες, μη παροργίζετε τα παιδιά σας, αλλά να τα ανατρέφετε με παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Υπάρχουν πολλοί τρόποι που οι γονείς μπορούν να εξωθήσουν τα παιδιά τους σε οργή. Μερικοί γονείς θέτουν ακατόρθωτα πρότυπα, έτσι που το παιδί απελπίζεται στην προσπάθειά του να τα επιτύχει. Μερικοί γονείς προκαλούν, κοροϊδεύουν ή ταπεινώνουν τα παιδιά τους εν είδει τιμωρίας, πράγμα που δεν ωφελεί αλλά τα εξωθεί σε οργή. Η ασυνέπεια μπορεί ακόμη να τα εξωθήσει σε οργή καθώς ένα παιδί δεν είναι ποτέ σίγουρο για τις συνέπειες τών πράξεών του. Η υποκρισία εξωθεί τα παιδιά σε οργή όταν οι γονείς απαιτούν από τα παιδιά τους συμπεριφορές που οι ίδιοι δεν επιλέγουν να επιδείξουν.

Η «ανατροφή με παιδεία και νουθεσία Κυρίου» σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους με τον τρόπο που ο Θεός εκπαιδεύει εμάς. Ο Θεός, ως Πατέρας, μακροθυμεί (Αριθμοί 14:18, Ψαλμός 145:8), είναι ελεήμων (Ψαλμός 86:15), και συγχωρεί (Δανιήλ 9:9). Η παιδεία Του έχει σκοπό να μας φέρει σε μετάνοια (Εβραίους 12:6-11). Οι οδηγίες Του υπάρχουν μέσα στον λόγο Του (Ιωάννης 17:17, Ψαλμός 119:97), κι επιθυμεί οι γονείς να γεμίσουν τα σπίτια τους με την αλήθεια Του (Δευτερονόμιο 6:6-7).

Ασκεί, επίσης, έλεγχο στα παιδιά Του (Παροιμίες 3:11, Εβραίους 12:5) και προσδοκά οι γήινοι γονείς να πράξουν το ίδιο (Παροιμίες 23:13). Ο Ψαλμός 94:12 λέει, «Μακάριος ο άνθρωπος, που τον σωφρονίζεις, Κύριε, και με τον νόμο σου τον διδάσκεις». Η παιδεία έχει σκοπό να καταστήσει το παιδί μαθητή. Η παιδεία τού Θεού έχει σκοπό να μας καταστήσει «σύμμορφους με την εικόνα τού Υιού του» (Ρωμαίους 8:29). Οι γονείς μπορούν να κάνουν τα παιδιά τους μαθητές ενσταλάζοντας αξίες και μαθήματα ζωής που έχουν μάθει. Καθώς οι γονείς ζουν ευσεβώς και παίρνουν αποφάσεις που εμπνέονται από το Αγιο Πνεύμα (Γαλάτας 5:16, 25), μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Σωστή, συνεπής πειθαρχία αποδίδει «καρπό δικαιοσύνης» (Εβραίους 12:11). Αποτυχία στην παιδεία φέρνει ως αποτέλεσμα ντροπή στον γονιό και το παιδί (Παροιμίες 10:1). Το Παροιμίες 15:32 λέει ότι εκείνος που απωθεί την διδασκαλία «αποστρέφεται τον εαυτό του». Ο Κύριος έφερε κρίση πάνω στον Ηλεί, τον ιερέα, διότι επέτρεψε στους γιους του να ατιμάσουν τον Κύριο και δεν τους «νουθέτησε» (Α΄ Σαμουήλ 3:13).

Τα παιδιά είναι «κληρονομιά από τον Κύριο» (Ψαλμός 127:3). Τα εμπιστεύεται στις οικογένειες και δίνει στους γονείς οδηγία πώς να τα αναθρέψουν. Ο σκοπός τής καλής ανατροφής είναι να γίνουν τα παιδιά σοφά που θα γνωρίζουν και θα τιμούν τον Θεό με την ζωή τους. Το Παροιμίες 23:24 δείχνει το τελικό αποτέλεσμα τής ανατροφής παιδιών σύμφωνα με το σχέδιο τού Θεού: «Ο πατέρας τού δικαίου θα χαρεί υπερβολικά, και όποιος γεννάει σοφό γιο θα ευφραίνεται σ’ αυτόν».

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με την ανατροφή τών παιδιών;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries