settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι ήταν τα ορτύκια που αναφέρονται στη Βίβλο;

Απάντηση


Το ορτύκι είναι ένα μικρό πουλί με καφέ φτερά που μοιάζει με πέρδικα. Τα ορτύκια είναι γνωστά για το νόστιμο κρέας τους και για τον λόγο αυτόν οι άνθρωποι τα κυνηγούν. Τα ορτύκια αναφέρονται στην Έξοδο 16:13, στους Αριθμούς 11:3 και 32, και ξανά στον Ψαλμό 105:40 σε σχέση με την παροχή του Θεού προς τους γιους Ισραήλ όταν ο Θεός τους έβγαλε από την σκλαβιά των Αιγυπτίων (Λευιτικό 25:38, Δευτερονόμιο 6:12). Ο λαός που ακολούθησε τον Μωυσή παραπονέθηκε ότι είχε βαρεθεί να τρώει μάννα κάθε μέρα και λαχταρούσε κρέας, όπως αυτό που είχε στην Αίγυπτο (Αριθμοί 11:4-6, 21:5). Ο Θεός άκουσε τη γκρίνια τους και τους έδωσε ορτύκια για να φάνε (Έξοδος 16:11).

Παρόλο που ο Κύριος έδωσε στους Ισραηλίτες ορτύκια, δυσαρεστήθηκε με τη γκρίνια τους και τα αχάριστα λόγια τους εναντίον Του. Είπε στον Μωυσή να τους πει: "Και πες στον λαό: Αγιάστε τον εαυτό σας για την αυριανή ημέρα, και θα φάτε κρέας· επειδή, κλάψατε στα αυτιά τού Κυρίου, λέγοντας: Ποιος θα μας δώσει κρέας να φάμε; Επειδή, καλά ήμασταν στην Αίγυπτο. Γι' αυτό, ο Κύριος θα σας δώσει κρέας, και θα φάτε· δεν θα φάτε μία ημέρα ούτε δύο ημέρες ούτε πέντε ημέρες ούτε δέκα ημέρες ούτε 20 ημέρες· ολόκληρο τον μήνα θα φάτε, μέχρις ότου βγει από τα ρουθούνια σας, και θα το αηδιάσετε, επειδή απειθήσατε στον Κύριο, που είναι ανάμεσά σας, και κλάψατε μπροστά του, λέγοντας: Γιατί να αναχωρήσουμε από την Αίγυπτο;" (Αριθμοί 11:18-20).

Έτσι, ο Θεός έστελνε ορτύκια τα βράδια για να τα συγκεντρώσει ο λαός στην έρημο. Η Βίβλος λέει ότι "Και βγήκε ένας άνεμος από τον Κύριο, και έφερε ορτύκια από τη θάλασσα" (Αριθμοί 11:31) και ότι τα πουλιά ήταν άφθονα: δύο πήχες βάθος σε όλο το στρατόπεδο. Οι μελετητές ερμηνεύουν αυτό ότι τα ορτύκια πετούσαν περίπου δύο πήχες από το έδαφος, γεγονός που τα έκανε εύκολα να πιαστούν. Τα ορτύκια ήρθαν σε τόσο μεγάλο αριθμό, ώστε κάθε άτομο μπορούσε να πιάσει περίπου δέκα χομόρ (Αριθμοί 11:32).

Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα ορτύκια διέφεραν σε τίποτα από τα ορτύκια (Coturnix dactylisonans) που εξακολουθούν να είναι κοινά στην περιοχή της Μεσογείου. Μπορεί κάλλιστα να ήταν στην ανοιξιάτικη μετανάστευσή τους προς τον βορρά και να ήταν εξαντλημένα από την πτήση τους, καθιστώντας εύκολη τη σύλληψή τους από τους Ισραηλίτες. Τα ορτύκια είναι γνωστό ότι μεταναστεύουν τη νύχτα, την ώρα που ο Θεός όρισε ότι θα έφταναν (Αριθμοί 11:32). Ένας μεγάλος αριθμός ορτυκιών πιάστηκε από τον καθένα, καθώς το μεταναστευτικό σμήνος συνέχισε να πετάει από την άλλη πλευρά της θάλασσας όλη τη νύχτα, εξαντλημένο και εύκολα πιασμένο. Στη συνέχεια, ο λαός "τα ξάπλωσαν ολόγυρα στο στρατόπεδο" (στίχος 32), γεγονός που πιθανώς αναφέρεται στην αιγυπτιακή πρακτική της ξήρανσης του κρέατος για την προετοιμασία της κατανάλωσής του.

Παρά το γεγονός ότι ο Θεός έδωσε στο λαό αυτό που ήθελε, θύμωσε με την εξέγερση και τη γκρίνια τους και έστειλε μια σοβαρή πληγή στο λαό (Αριθμοί 11:33). Η πληγή μπορεί να ήταν μια ασθένεια που μετέφεραν τα ορτύκια ως μάθημα στο λαό Του, ότι συχνά αυτό που σκέπτονται πως θέλουν δεν είναι καλό γι' αυτούς. Όταν ο Θεός ξεσηκώνεται με θυμό ενάντια στην αμαρτία μας, είναι για να μάθουμε να Τον εμπιστευόμαστε και να Τον υπακούμε. Οι Ισραηλίτες ονόμασαν τον τόπο Κιβρώθ-αττααβά ("μνήματα της επιθυμίας") για να τους θυμίζει τι συνέβη όταν μέσα στην απληστία τους είχαν γκρινιάξει ενάντια στον Κύριο (Αριθμοί 11:34). Οι Ισραηλίτες είχαν ήδη λάβει μάννα και επομένως ήταν καλά εφοδιασμένοι με τροφή. Αλλά εκείνοι απαιτούσαν κρέας επιπλέον του μάννα και η επιμονή τους να έχουν περισσότερα από όσα χρειάζονταν δυσαρέστησε τον Θεό. "Έχοντας διατροφές και σκεπάσματα ας αρκούμαστε σε αυτά" (Α΄ Τιμόθεο 6:8). Οι Ισραηλίτες απέτυχαν να μάθουν την ικανοποίηση, και πλήρωσαν υψηλό τίμημα. Το Α΄ Κορινθίους 10:11 λέει: "Όλα αυτά έγιναν παραδείγματα σ' εκείνους, και γράφτηκαν για τη νουθεσία μας, στους οποίους έφτασαν τα τέλη των αιώνων". Ο Θεός μας κρατάει σε ακόμη πιο αυστηρή λογοδοσία, αφού τώρα έχουμε τη γραπτή καταγραφή της οργής και της κρίσης Του για την ανθρώπινη επανάσταση. Έχουμε τον γραπτό Του λόγο (Ρωμαίους 15:4), τη μαρτυρία όλων εκείνων που προηγήθηκαν (Εβραίους 12:1) και το Άγιο Πνεύμα Του (Α΄ Κορινθίους 3:16) για να μας εμποδίσει να κάνουμε παρόμοια λάθη ώστε να μην υποστούμε παρόμοια μοίρα.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι ήταν τα ορτύκια που αναφέρονται στη Βίβλο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries