settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο τελώνης στη Βίβλο;

Απάντηση


Η λέξη τελώνης σημαίνει "ο εισπράκτορας των δημοσίων φόρων, δασμών κ.λπ. μιας πολιτείας". Στον ρωμαϊκό κόσμο, οι τελώνες εισέπρατταν πρόσθετα τέλη για να παραφουσκώσουν τους ήδη υπερβολικούς μισθούς τους. Στη Βίβλο, οι τελώνες ήταν Εβραίοι που εργάζονταν για τη μισητή ρωμαϊκή κυβέρνηση για να εισπράττουν φόρους από τους Εβραίους πολίτες.

Οι τελώνες ή φοροεισπράκτορες ήταν περιφρονημένοι σε κάθε πολιτισμό. Μια κυβέρνηση εισβολής προσλάμβανε πολίτες του κατακτημένου έθνους για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της. Προκειμένου να δελεάσουν τους άνδρες να προδώσουν τους συμπατριώτες τους, οι αξιωματούχοι υπόσχονταν μεγάλα δώρα στους τελώνες και τους επέτρεπαν να αποσπούν όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν να πάρουν από τους πολίτες. Λόγω της διαφθοράς που υπήρχε στο σύστημα και της υποκίνησης του εχθρού, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι τελώνες περιφρονήθηκαν ως προδότες του ίδιου τους του έθνους. Μπορούσαν να βρουν συντρόφους μόνο μεταξύ άλλων τελωνών ή μέσα από το εγκληματικό στοιχείο, οπότε η συναναστροφή με έναν τελώνη έριχνε αυτομάτως υποψίες στη φήμη ενός ατόμου.

Η επαφή του Ιησού με τους τελώνες είναι ένας λόγος για τον οποίο οι Εβραίοι βρήκαν τον Ιησού τόσο σκανδαλώδη. Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που κάλεσε ως μαθητή του ήταν ένας άνδρας με το όνομα Λευί (Ματθαίος), ο οποίος ήταν τελώνης (Ματθαίος 9:9). Σύντομα ο Ματθαίος διοργάνωσε ένα δείπνο για τον Ιησού και πολλούς από τους συνεργάτες του (εδάφιο 10). Αυτό σόκαρε και εξόργισε τους θρησκευτικούς ηγέτες. Ο Ιησούς ήταν ένας ραβίνος, που θεωρούνταν πως ανήκε στην ελίτ της θρησκευτικής κοινωνίας, ο οποίος δεν θα μοιραζόταν ποτέ ούτε καν τον ίδιο δρόμο με τέτοιους ανθρώπους. "Γιατί τρωτε και πίνετε με τελώνες και αμαρτωλούς;" Τον ρώτησαν (Λουκάς 5:30). Ο Ιησούς απάντησε: "Δεν έχουν ανάγκη γιατρού αυτοί που υγιαίνουν, αλλά αυτοί που πάσχουν. Δεν ήρθα για να καλέσω δικαίους, αλλά αμαρτωλούς σε μετάνοια" (στίχοι 31-32).

Η κλήση του Ματθαίου από τον Ιησού (ο οποίος αργότερα έγραψε το ευαγγέλιο που φέρει το όνομα του) αποδεικνύει ότι ο Υιός του Θεού είχε έρθει για όλους τους αμαρτωλούς. Κανείς δεν ήταν τόσο μακριά που η χάρη του Θεού δεν μπορούσε να τον φτάσει. Οι τελώνες θεωρούνταν οι χειρότεροι από τους χειρότερους, αλλά ο Ιησούς ξεχώρισε έναν τελώνη και τον πρόσθεσε στον κύκλο των φίλων Του. Οι φοροεισπράκτορες θεωρούνταν ότι δεν είχαν ελπίδα και επομένως δεν άξιζαν συγχώρεσης. Αλλά ο Ιησούς πέρασε τρία χρόνια καταρρίπτοντας αυτές τις άκαμπτες θρησκευτικές απόψεις.

Καθώς ο Ιησούς περνούσε από την Ιεριχώ, προκάλεσε άλλη μια αναστάτωση αναζητώντας έναν τελώνη που ονομαζόταν Ζακχαίος. Και πάλι, ο κόσμος μουρμούρισε ότι ο Ιησούς παραβίαζε το πρωτόκολλο μπαίνοντας στο σπίτι ενός τελώνη (Λουκάς 19:7). Αλλά το αποτέλεσμα ήταν μια ζωή που άλλαξε: "Και ο Ζακχαίος, αφού σηκώθηκε όρθιος, είπε στον Κύριο: Δες, τα μισά από τα υπάρχοντά μου, Κύριε, τα δίνω στους φτωχούς· κι αν συκοφάντησα κάποιον σε κάτι, αποδίδω τετραπλάσια. Και ο Ιησούς είπε σ' αυτόν: Σήμερα έγινε σωτηρία σ' αυτό το σπίτι, καθόσον κι αυτός είναι γιος τού Αβραάμ." (στίχοι 8-9). Προς έκπληξη όλων (εκτός από τον Θεό), ο Ζακχαίος ο τελώνης λυτρώθηκε και η πίστη του στον Χριστό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει η ζωή του. Ο Ιησούς χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να υπενθυμίσει σε όλους τον λόγο για τον οποίο είχε έρθει στη γη: "ο Υιός τού ανθρώπου ήρθε να ζητήσει και να σώσει το χαμένο" (εδάφιο 10).

Ο Ιησούς έβαλε στόχο να βρει τους χειρότερους της κοινωνίας και να τους αναδείξει σε ισότιμους με εμάς τους υπόλοιπους. Έδειξε ότι κάθε ανθρώπινο ον αξίζει την ευκαιρία να Τον γνωρίσει. Έτσι, πήγε για τους απόκληρους: συγχώρεσε μια μοιχαλίδα (Ιωάννης 8:3-11), θεράπευσε λεπρούς (Λουκάς 17:11-19), μίλησε με Σαμαρείτες (Ιωάννης 4:7-30) και περιέγραψε τον Πατέρα ότι περιμένει με ανυπομονησία την επιστροφή του άσωτου γιου Του (Λουκάς 15:11-32). Και έκανε μια επίσκεψη που άλλαξε τη ζωή ενός τελώνη και κάλεσε έναν άλλο στον εσώτερο κύκλο Του. Η επιλογή του Ματθαίου και η σωτηρία του Ζακχαίου -και οι δύο τελώνες- κατέστειλαν για πάντα τον ελιτισμό στη βασιλεία του Θεού (Γαλάτας 3:28). Αν ο Ιησούς μπορεί να χρησιμοποιήσει δυναμικά τους τελώνες για τη δόξα Του, μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε άνθρωπο.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο τελώνης στη Βίβλο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries