settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς μπορώ να έχω την προστασία τού Θεού;

Απάντηση


Ο κόσμος δείχνει συχνά να είναι τόπος επικίνδυνος εξαιτίας τής αμαρτίας τού ανθρώπου και της κατάρας που επακολούθησε και δηλητηρίασε την τέλεια Δημιουργία τού Θεού. Οι άνθρωποι υποφέρουν καθημερινά από φυσικές καταστροφές, εγκλήματα, αδύναμη υγεία και άλλα πολλά. Είναι φυσικό να επιζητούν προστασία από τον πόνο και την λύπη που προκαλεί η ζωή. Μας υπόσχεται η Αγία Γραφή την προστασία τού Θεού όταν γινόμαστε μέλη τής αιώνιας οικογένειάς Του;

Υπάρχουν πολλά εδάφια στον λόγο τού Θεού που φαίνεται να υπόσχονται την φυσική προστασία τού Θεού. Για παράδειγμα, διαβάζουμε στον Ψαλμό 121:3, «Δεν θα αφήσει να κλονιστεί το πόδι σου· ούτε θα νυστάξει αυτός που σε φυλάττει.». Στο εδάφιο 7 ο ψαλμωδός διακηρύττει, «Ο Κύριος θα σε φυλάττει από κάθε κακό· θα φυλάττει την ψυχή σου.». Καθώς ο Ισραήλ εισερχόταν στην υπεσχημένη χώρα, ο Θεός τούς υποσχέθηκε πως ποτέ δεν θα τους άφηνε ούτε θα τους εγκατέλειπε (Δευτερονόμιο 31:6).

Φαίνεται σε πρώτη ματιά ότι ο Θεός υπόσχεται να προστατέψει τα παιδιά Του από βλάβη. Αλλά αν αυτή ήταν η πραγματικότητα, γιατί τόσο πολλοί χριστιανοί σ’ όλον τον κόσμο δίνουν μάχες με τον διωγμό, την αρρώστια, την απώλεια, τα ατυχήματα και ζημιές; Ολοι γνωρίζουμε χριστιανούς που το «πόδι» τους έχει «κλονιστεί». Αθετεί ο Θεός την υπόσχεσή Του ή δεν έχουμε καταλάβει κάτι σωστά;

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να ερμηνεύσουμε τις υποσχέσεις τής Παλαιάς Διαθήκης που είναι σχετικές με την φυσική ασφάλεια εντός τού πλαισίου τής μωσαϊκής Διαθήκης. Καθώς τα τέκνα τού Ισραήλ υπάκουαν στην Διαθήκη, ο Θεός τούς υποσχέθηκε διάφορες υλικές και φυσικές ευλογίες —στους καρπούς της γης, στα ζώα, στα παιδιά τους κ.λπ. (Δευτερονόμιο 28). Η Παλαιά Διαθήκη ήταν πολύ σχετική με γήινες ευλογίες, και η φυσική προστασία ήταν μία από αυτές. Αυτή ήταν η βάση τής προσευχής τού Εζεκία όταν χτυπήθηκε από μια θανάσιμη αρρώστια (Β΄ Βασιλέων 20:1-6). Σε όλη την Παλαιά Διαθήκη βλέπουμε τον Θεό να προστατεύει τον λαό Του προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα σχέδιά Του (π.χ., Εξοδος 1:22-2:10, Α΄ Βασιλέων 17:1-6, Ιωνάς 1).

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι σήμερα ζούμε υπό την Καινή Διαθήκη και όχι την Παλαιά. Ο Θεός δεν υπόσχεται να προστατέψει τους πιστούς τού Χριστού από κάθε φυσική βλάβη. Κάποιες φορές βεβαίως ο Θεός μάς προστατεύει μέσα στο έλεός Του από καταστάσεις που θα μας προκαλούσαν ζημιά ή απώλεια. Η επιβίωση τού Παύλου και του Λουκά στο ναυάγιο στις Πράξεις 27, και το απρόσβλητο τού Παύλου στο δάγκωμα τής οχιάς στις Πράξεις 28 αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Σήμερα, όμως, οι υποσχέσεις τού Θεού στους πιστούς αναφέρονται ως επί το πλείστον στην πνευματική προστασία.

Όταν πιστεύουμε στον Ιησού Χριστό για σωτηρία, το Αγιο Πνεύμα εισέρχεται αμέσως στην ζωή μας. Μας σφραγίζει για την αιωνιότητα και μας θέτει υπό την πνευματική προστασία τού Θεού από ’κείνη την στιγμή. Αυτό σημαίνει πως ασχέτως των μελλοντικών αμαρτιών μας ή των μεθοδεύσεων τού Σατανά, δεν θα χάσουμε ποτέ την σωτηρία που ο Θεός μας έχει κάνει (Β΄ Τιμόθεον 1:12). Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να μας χωρίσει ποτέ από την αγάπη τού Θεού (Ρωμαίους 8:38-39). Εχουμε, ακόμη, ελευθερωθεί από την κυριαρχία τής αμαρτίας — δεν είμαστε πλέον δούλοι αμαρτωλών σκέψεων, επιθυμιών και πράξεων, αλλά έχουμε αναγεννηθεί σε καινούρια ζωή αγιότητας (Ρωμαίους 6:22).

Ο Θεός θα συνεχίσει σε όλη μας την ζωή να «διαφυλάττει τις καρδιές μας και τα διανοήματά μας δια τού Ιησού Χριστού» (Φιλιππησίους 4:7), παρέχοντας την δύναμη, την ειρήνη και την καρτερικότητα που χρειαζόμαστε για ν’ ανταπεξέλθουμε κάθε δοκιμασία. Το Πνεύμα Του αυξάνει μέσα μας τον καρπό Του που ενδυναμώνει την χριστιανική μας πορεία (Γαλάτας 5:22-23), και μας παρέχει δυναμικά όπλα με τα οποία μπορούμε ν’ αποκρούσουμε τις πνευματικές επιθέσεις τού εχθρού (Εφεσίους 6:10-18).

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο αίτημά μας για φυσική προστασία από τον Θεό ενόσω κατανοούμε ότι Εκείνος δεν θεωρεί πάντοτε πρέπον να μας την προσφέρει. Γνωρίζει ότι οι δοκιμασίες που μας συμβαίνουν μας ενδυναμώνουν, και σε κάθε φυσική δοκιμασία μάς διαβεβαιώνει για την πνευματική Του προστασία. Ετσι, αντί να ζητάμε από τον Θεό πλήρη φυσική προστασία, μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον Ιάκωβο που λέει, «Κάθε χαρά θεωρήστε, αδελφοί μου, όταν περιπέσετε σε διάφορους πειρασμούς, γνωρίζοντας ότι η δοκιμασία τής πίστης σας εργάζεται υπομονή.» (Ιακώβου 1:2-3).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς μπορώ να έχω την προστασία τού Θεού;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries