Ερώτηση
Τι είναι η προφητική διακονία;
Απάντηση
Η προφητική διακονία, όπως γίνεται κατανοητή από ομάδες Χαρισματικών σήμερα, είναι κάθε διακονία που εξαρτάται από το χάρισμα τής προφητείας και νέας αποκάλυψης από τον Θεό για να οδηγείται η εκκλησία στην ωριμότητα. Οι εμπλεκόμενοι στην προφητική διακονία αναφέρονται μερικές σ’ αυτήν ως την πενταπλή διακονία, και πιστεύουν ότι τα διακονήματα τού αποστόλου και του προφήτη έχουν επανέλθει στην σύγχρονη εκκλησία.
Βλέπουμε συχνά την προφητική διακονία στην Παλαιά Διαθήκη, καθώς ο Θεός ανέδειξε προφήτες για να ενθαρρύνουν και ελέγξουν το έθνος τού Ισραήλ σε καιρούς αναστάτωσης ή ανταρσίας. Κατά την διάρκεια τής βασιλείας τού Δαβίδ (Β΄ Σαμουήλ), ο προφήτης Νάθαν, μεταξύ άλλων, μίλησε τον λόγο τού Κυρίου στον Δαβίδ, δίνοντάς του οδηγία και κατεύθυνση αλλά και έλεγχο για την αμαρτία του με την Βηθσαβεέ. Οι Ησαΐας, Ιερεμίας, Ωσηέ, Αμώς, Μιχαίας, Ζαχαρίας, κ.ά., άσκησαν, φυσικά, προφητική διακονία — αφού εν τέλει ήταν προφήτες. Η κλήση τού προφήτη ήταν να μιλάει εκ μέρους τού Θεού. Ο προφήτης δίδασκε, οδηγούσε, συμβούλευε ή έλεγχε ανάλογα με την υπάρχουσα ανάγκη.
Στην Καινή Διαθήκη συναντάμε πρόσωπα που είχαν προφητική διακονία. Συγκεκριμένοι άνθρωποι είχαν το χάρισμα τής προφητείας για να δίνουν οδηγία, κατεύθυνση, συμβουλή, κ.λπ., στον λαό τού Θεού. Το χάρισμα τής προφητείας αναφέρεται συγκεκριμένα στην Α΄ Κορινθίους 12:10 και Εφεσίους 4:11. Σημείωσε, παρακαλώ, ότι το χάρισμα δόθηκε για την οικοδομή τής εκκλησίας (Εφεσίους 4:12). Έτσι, οι προφήτες κλήθηκαν να μιλάνε τον λόγο τού Θεού στην εκκλησία, έτσι ώστε οι πιστοί να γνωρίζουν τον νου τού Κυρίου και πώς πρέπει να λειτουργεί η εκκλησία.
Πιστεύουμε ότι η αληθής προφητική διακονία σήμερα είναι απλώς το κήρυγμα τής Αγίας Γραφής που γίνεται με ακρίβεια και σαφήνεια. Το χάρισμα τής προφητείας σήμερα είναι το να μιλήσεις ανοιχτά τον γραπτό λόγο και όχι εκείνον που μεταδίδει νέα γνώση από τον Ουρανό. Ο σκοπός τών χαρισμάτων που αφορούσαν την εκδήλωση σημείων στην αρχέγονη εκκλησία ήταν να παρέχει κατεύθυνση μέχρι να ολοκληρωθεί η Καινή Διαθήκη και να επιβεβαιώσει την διακονία τών αποστόλων. Όταν ολοκληρώθηκε η Αγία Γραφή και οι απόστολοι πέθαναν, έπαυσαν να λειτουργούν στην εκκλησία τα θαυματουργικά χαρίσματα. Το βλέπουμε αυτό στην Καινή Διαθήκη, καθότι στα παλαιότερα βιβλία, όπως η Α΄ Κορινθίους και η Εφεσίους, αναφέρουν θαυματουργικά χαρίσματα, ενώ τα μεταγενέστερα βιβλία, όπως οι επιστολές Α΄ και Β΄ προς Τιμόθεον δεν αναφέρονται σ’ αυτά. Η ολοκληρωμένη Αγία Γραφή είναι επαρκής για μας ν’ ακολουθούμε τον Κύριο με πιστότητα. Η Β΄ Τιμόθεον 3:16-17 είναι ξεκάθαρη πάνω σ’ αυτό (δες επίσης Εβραίους 1:1-2). Δεν έχουμε ανάγκη ο Κύριος να μας δώσει πρόσθετα λόγια.
Υπάρχουν πολλοί χριστιανοί σήμερα που ισχυρίζονται ότι εμπλέκονται στην προφητική διακονία, που πιστεύουν ότι η προφητεία ασκείται συνεχώς, και οι οποίοι παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως όργανα μετάδοσης νέας αποκάλυψης από τον Ουρανό. Εκκλησίες που πιστεύουν στην προφητική διακονία επιχειρούν, τυπικά, να ερμηνεύσουν όνειρα, να προβλέψουν το μέλλον, και να μιλήσουν μέσω γλωσσών — αν και το χάρισμα των γλωσσών στην Καινή Διαθήκη (η υπερφυσική ικανότητα να μιλήσεις ξένες γλώσσες που δεν έχεις διδαχθεί με σκοπό να μεταδώσεις το ευαγγέλιο) δεν είναι το είδος των γλωσσών που εφαρμόζεται σήμερα.
Η Αγία Γραφή είναι πλήρης. Οι Γραφές ακόμη προειδοποιούν ενάντια σ’ αυτούς που προσθέτουν κάτι στον λόγο τού Θεού (Αποκάλυψη 22:18). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται πλέον προφητεία με την έννοια κάποιου «νέου» λόγου από τον Θεό.
English
Τι είναι η προφητική διακονία;